mauvais-ange mauvais-ange komentáře u knih

☰ menu

Kaštánek Kaštánek Søren Sveistrup

Kniha mě bavila, je psaná poutavě, děj je napínavý a zajímavě propletený. Na konci do sebe vše hezky zapadalo. Nelíbily se mi nelogické kroky vedoucího a některých policistů. Pár pasáží bylo brutálnějších, ale výrazně mi to nevadilo, k severské krimi to patří. Z postav mi byl sympatický snad jen Hess. Jsem zvědavá na pokračování.

06.05.2024 4 z 5


Penzion Penzion Robin Morgan-Bentley

Ve vyprávění se střídají časové roviny - minulost a přítomnost - a děj je popisován z pohledu dvou osob. Každá kapitola je ale datovaná a nazvaná podle konkrétní postavy, takže se čtenář neztrácí. Kniha byla docela napínavá, dobře se četla, ale ve finále mi hlavní zápletka přišla málo uvěřitelná.

14.01.2024 3 z 5


Ženy, které milují příliš Ženy, které milují příliš Robin Norwood

Perfektní kniha, vše je napsáno stručně a jasně, přitom jsou informace přínosné. Nejdříve se autorka zabývá vysvětlením, jak nás ve vztazích může ovlivňovat naše dětství, na konkrétních příkladech je to pak rozvedeno ještě víc. Nenašla jsem se úplně ve všem, ale tam kde ano, to sedělo přesně. Líbilo se mi, že zde byla rozebrána i problematika sexu a intimity. Neseděla mi jen jediná pasáž, kdy autorka píše, že nemáme svého partnera povzbuzovat a chválit. Závěrečné rady byly také skvělé, celkově mi kniha moc pomohla.

02.10.2023 5 z 5


Citové pouto Citové pouto Amir Levine

Nemám moc ráda škatulkování, takže rozdělit lidi do tří kategorií podle typu citového pouta mi přijde zjednodušené. Kniha je spíš přínosná v tom, že ukazuje, jaké problémy s sebou přináší, pokud mají lidé ve vztahu různé potřeby a jak odlišně se chovají, pokud jsou si vztahem s daným člověkem jistí nebo ne. Podle mých zkušeností často lidé mění svůj typ citového pouta/vazby v závislosti na chování druhého partnera. Líbily se mi názorné ukázky, jak se chovají partneři, když si jsou vztahem jistí a když ne. Také se mi líbil pohled, že být do jisté zdravé míry závislý na svém partnerovi je normální, nebo vysvětlení, proč lidi tolik láká emoční horská dráha, namísto klidu. Co se týká formální stránky knihy, tak mi hodně vadilo časté opakování věcí, uvozovky v téměř každém odstavci a na pár místech jsem narazila na to, že se později vyvracelo to, co bylo napsáno třeba o dva odstavce dříve. Kniha je ale zajímavá zas trochu jiným náhledem na vztahy a určitě se z ní dají odnést i přínosné poznatky.

19.09.2023 3 z 5


V kleci V kleci Ellison Cooper

(SPOILER) Kniha je čtivá, bavila mě svým námětem, zajímavě se tam prolínají informace z vyšetřování, mystiky, medicíny a vědy. Místy už mi ale některé věci přišly nereálné a přitažené za vlasy. Také mi vadily některé chyby v logice při vyšetřování. Je to škoda, celkové téma i motiv k vraždě byly zajímavé a čekala jsem, že od autorky coby bývalé forenzní vyšetřovatelky bude příběh věrohodný, ale bohužel...I přesto jsem ale díky otevřenému konci nalomená na přečtení pokračování.

01.08.2023


Byli jsme tu vždycky Byli jsme tu vždycky Filip Titlbach

Dobrá kniha, která dává nahlédnout do světa LGBTQ lidí. Některé příběhy se mi líbily více, jiné méně. V kapitole Trans mi bylo líto, že se Lenka neodhodlala ke své změně o něco dříve. Překvapilo mě, že i v dnešní době má ČR podmínku sterilizace pro změnu pohlaví a trans lidé si musí vybírat pouze neutrální jména. Drsná pro mě byla kapitola o knězi, vyprávění o konverzních terapiích, době normalizace a jaké dětství a dospívání si prožil Kryštof Stupka. Poučné byly kapitoly o HIV, dějinách, popkultuře a drag queens. Přiznám se, že se mi stále úplně nepodařilo pochopit nebinární lidi, ale musí to mít v životě docela těžké. Osobně mě o něco méně bavily kapitoly o aktivismu, médiích a pinkwashingu, ale chápu, že tato témata nemohla v knize chybět.
Celkově si myslím, že kniha přispívá k lepšímu pochopení a respektu k LBGTQ lidem a jsem ráda, že něco takého u nás vzniklo.

26.04.2023 4 z 5


Sedm principů spokojeného manželství Sedm principů spokojeného manželství John Gottman

Knihu jsem si přečetla, i když v současnosti žádný vztah nemám. A musím říct, že různá cvičení a dotazníky v ní mohou sloužit i jako dobrá cesta k sebepoznání. Pokud se tedy "dokopete" k tomu všechna ta cvičení udělat. Což si myslím, že v reálném vztahu moc lidí neudělá. Stejně jako nejspíš nebudou situace rozebírat tak moc do hloubky jako lidé v Gottmanově výzkumu.
Všech sedm principů se mi v podstatě líbilo, až na patové situace. Zde mi přišlo, že se autor vyhýbá tomu, aby nekorektně řekl, že v některých případech je prostě lepší vztah ukončit. Hodně mě třeba zajímalo, jaké řešení by navrhl v případě, kdy jeden z partnerů dítě chce a druhý ne. Protože tady by to jeho "prostě se s tím smířit" asi neuspělo. Místo toho dal do příkladů patových situací věci, které při troše snahy řešitelné jsou. Některým tématům se autor věnuje opakovaně, jiné podle mě mohl ještě více rozebrat např. žárlivost nebo právě situace, kdy je lepší ze vztahu odejít. Poslední, co mi nesedělo, bylo doporučení v doslovu, že bychom si měli každý týden s partnerem na hodinu sednout a povídat si o našem vztahu. Pořád takhle analyzovat vztah mi přijde až přehnané.
Na knize se mi nejvíc líbí, jak vyzdvihuje důležitost přátelství a respektu k partnerovi. Dále vysvětlení hrubého nástupu a rady jak ho zmírnit, upozornění na pokusy o nápravu, přijímání partnerova vlivu, důležitosti společných rituálů, vyvracení mýtů o vztazích. Autor má moc dobře zpracované také Čtyři jezdce apokalypsy. Tyto věci jsou podle mě opravdu přínosné a je super si je zapamatovat.
Je znát, že knihu napsal vystudovaný psycholog a celkově bych řekla, že i přes drobné výtky je to jedna z nejlepších a nejobsáhlejších knih zabývajících se vztahy.

25.04.2023 4 z 5


Mrtvý na Pekelném vrchu Mrtvý na Pekelném vrchu Juraj Červenák

Musím se přiznat, že mě kniha příliš nebavila. Žádná z postav mi nebyla vyloženě sympatická, v ději jsem se chvílemi ztrácela, jak byl zamotaný. Ale líbilo se mi, že na začátku každé kapitoly bylo krátce shrnuto, co se v ní stane.

12.04.2023 3 z 5


Obsidiánový motýl Obsidiánový motýl Laurell K. Hamilton

Pamatuji si, že dřív mě knihy s Anitou hodně bavily, tak jsem se k nim zase jednou rozhodla vrátit. Tahle mě ale zase tolik nebavila. Nevím, jestli je to tím, že jsem dospěla, nebo samotným příběhem. Dost věcí v knize mi přišlo jako vata, která nakonec nebyla zas tak důležitá, včetně upírských představení. Z Edwardovy druhé stránky jsem na rozpacích, s Anitou už také tolik nesympatizuji. Vadilo mi, že pár věcí nebylo vůbec dořešených, ale možná je to pak uzavřeno v další knize. Zajímavé bylo naopak téma Aztéků.

24.01.2023 3 z 5


Srdceboly Srdceboly Simona Monyová (p)

(SPOILER) Výborná ukázka toho, jak vypadá toxický vztah dvou nevyzrálých lidí. Adam je muž s povrchním šarmem, citově plochý, arogantní, hlavní hrdinky si neváží a podvádí ji. Hlavní hrdinka je hodně naivní, žárlivá, chybí ji sebevědomí a sebeúcta. Oba jsou na sobě závislí, vzájemně se využívají, vztah komplikuje ještě velký věkový rozdíl a to, že je do toho zapojen i malý Tobiáš. Občas jsem měla chuť „nakopat“ Adama, občas hlavní hrdinku, na tu jsem navíc už tak v půlce knihy v duchu křičela, ať už z toho vztahu odejde…Nechala si toho líbit opravdu hodně, než pomyslný pohár přetekl. Byly zde situace a myšlenky, ve kterých jsem se poznávala. Nenechala bych to sice dojít tak daleko, jako hlavní hrdinka, ale i tak jsem ráda, že mi částečně nastavila zrcadlo. V tomhle je kniha možná lepší než kdejaké seberozvojové knihy a může sloužit jako varování (stejně jako osud samotné autorky). Samotný styl psaní mi ale moc nesedl. I když jsou tam autobiografické prvky, autorka mě nějak nedokázala přimět, abych s hlavní hrdinkou nějak víc soucítila a dokázala se do ní vžít. Možná proto, že se v některých situacích chová vyloženě hloupě a posedlost Adamem (hlavně jeho vzhledem a tělem) už jde do extrému, jako by byl jediný na světě...Samozřejmě, že jí odchod znesnadňovalo i jeho vydírání, že už neuvidí Tobiáše, na druhou stranu se v závěru ukazuje naděje, že i tohle se dá vyřešit.

13.01.2023 3 z 5


Vztahy a mýty Vztahy a mýty Jan Vojtko

Kniha se mi líbila, i když jsem hodně obsahu už znala díky Vojtkovým přednáškám. I tak bylo ale přínosné si ji přečíst. Jednu hvězdu dávám dolů, protože bych byla ráda, kdyby byly některé věci probrány více do hloubky. V určitých pasážích autor myšlenku jen nakousl a už úplně nedokončil. Scházelo mi také, že u případu z terapeutovny v druhé kapitole nebylo napsáno, jak vlastně dopadl. Je to škoda, protože u všech ostatních to bylo. Velké plus je samozřejmě v tom, že knihu napsal párový terapeut, kterého pokládám za opravdového profesionála. Vyvrací jednotlivé mýty, přitom ale zdůrazňuje, že každý vztah je jiný a nedává nějaké obecné rady, po kterých bude váš vztah už navždy "dokonalý". Kéž by bylo takových knížek od českých autorů více.

12.12.2022 4 z 5


Dášeňka čili Život štěněte Dášeňka čili Život štěněte Karel Čapek

Hezká vzpomínka na dětství, kdy se mi knížka moc líbila. Jako už dospělé se mi pořád líbí hravé vyprávění o Dášeňce, toho bych klidně brala v knížce víc, pohádky jsou spíš jednodušší, ale pobaví.

06.12.2022 4 z 5


Neklid Neklid Jeffery Deaver

Na knihu jsem se těšila, protože mě námět zaujal. Bohužel to bylo ale spíš zklamání. Bavily mě hlavně pasáže s Michaelem, vysvětlení jeho přemýšlení a motivů. Hodně dobrá byla třeba část s „Johnem Ošetřovatelem“. Zajímavé bylo jednu chvíli také proplétání dějových linek jednotlivých mužů, kteří po něm jdou. Tím to ale asi tak končí...Téměř všechny postavy mi byly nesympatické, některé se chovaly navíc dost nelogicky. Věcí, co nedávaly úplně smysl, bylo v knize vlastně více. Ještě k tomu autor děj natahoval dlooouhými popisnými pasážemi o druzích růží, vín, zalepování oken nebo Lisině dětství, které byly nudné a hlavně úplně zbytečné, protože na vlastní děj neměly nakonec ani vliv. Nejhorší pro mě ale bylo to, že jsem na hlavní zápletku přišla už ve 2/3 knihy a tím pádem už mě ani nebavil "překvapivý" konec a musela jsem se nutit, abych knihu vůbec dočetla.

22.11.2022 2 z 5


Panna, nebo orel Panna, nebo orel James Bailey

Romantická oddechovka s celkem zajímavou zápletkou. Příliš mi ale neseděl hlavní hrdina, hlavně ze začátku knihy se až moc litoval, jindy byl zas až přehnaně romantický a citlivý...Nepřišlo mi to moc věrohodné, typický chlap by se podle mě v pár situacích choval jinak. O to víc mě překvapilo, že autorem knihy je právě muž. Co mi naopak sedělo, byly občasné humorné pasáže, hlavně v druhé polovině knihy, a také zamotání příběhu v závěru.

07.09.2022 3 z 5


Noční klub. Díl první Noční klub. Díl první Jiří Kulhánek

Kniha mě bavila, ale přišlo mi škoda, že nebyla více právě o Nočním klubu, podle kterého nese název. Začátek mi totiž přišel mnohem zajímavější než následná plavba na lodi paní Dao. A to jak dějově, tak postavami. Většinu knihy tak táhne hlavně Tobiáš, kterého jsem si sice oblíbila, ale i tak jsem čekala nějak víc. Kniha je ale napsaná dobře, hlavně popisy akčních scén a násilí, seděl mi i občasný (černý) humor.

27.06.2022 4 z 5


Když jde o muže Když jde o muže David Deida

Z knihy mám smíšené pocity. Je zde hezky vysvětleno, co se bere jako mužská a ženská energie, rozdíl mezi myšlením ženy a muže (v tomto ohledu se mi občas připomněla hra Caveman) a proč je ve vztahu důležitá polarita, včetně praktických příkladů. Jak už ale bylo zmíněno, autor mnohokrát hlavně na začátku knihy opakuje v podstatě stejnou myšlenku. Byla zde spousta věcí, se kterými jsem souhlasila a situací, ve kterých jsem se "našla". Ale naopak tu byly i určité stereotypy a pasáže, kdy Deida použil alibismus ve stylu "chlapi jsou prostě takoví" a ženy to mají za úkol tolerovat a milovat je i tak...Zmínky, že si žena nemusí nechat líbit všechno jsou jen okrajové. Tohle mi nesedělo, možná je to ale dáno i tím, že je kniha už staršího data. Musela jsem si tedy trochu přebrat, co se mnou rezonovalo a co ne.

27.06.2022 3 z 5


Prvok, Šampón, Tečka a Karel Prvok, Šampón, Tečka a Karel Patrik Hartl

Příběh o čtyřech bývalých spolužácích, kteří se rozhodnou, že si pomocí různých úkolů dokážou, že ještě nejsou srabi. Knížka se četla dobře, měla vtipné i smutné momenty, Hartlův humor mi celkem sedl. Vedlejším efektem bylo, že jsem se zamyslela i nad tím, kdy se já chovám tak trochu jako srab, nebo jaké důsledky může mít, když člověk vystoupí ze své komfortní zóny, ať už pozitivní nebo negativní. Konec mi přišel už takový moc "osudový", ale pořád mi seděl víc, než konec filmový.

20.04.2022


Podivný regiment Podivný regiment Terry Pratchett

(SPOILER) Jsem na rozpacích, jak mám vlastně knihu hodnotit. Asi je to i tím, že jsem čekala jako vždy oddech a zábavu a místo toho jsem dostala hlavně satiru závažnějších témat. Místy byla kniha vyloženě smutná. Do čtení jsem se musela chvílemi až nutit, což se mi u knihy od Pratchetta zatím nestalo. A přes to, že jsem žena, tak na mě bylo v knize žen až moc, v závěru jsem si dokonce říkala, už prosím ne, aspoň ty buď chlap...Prostě nic se nemá přehánět. Úplný konec byl také spíš hořký. Takže celkově vzato se mi líbilo hlavně poukázání na nesmyslnost války a náboženského fanatismu, ale jinak to bylo slabé.

15.03.2022 3 z 5


Máš mě v krvi Máš mě v krvi Elizabeth Norebäck

(SPOILER) Začátek knihy se hodně věnuje myšlenkám postav a vlastně celý příběh je vyprávěn hlavně prostřednictvím toho, co se děje třem různým ženám v hlavách. Asi se to u psychologického thrilleru dalo čekat, ale já zatím moc knih napsaných tímto způsobem nečetla. Trvá to, než se kniha rozjede, konec je naopak hodně rychlý. Hlavní zápletka je v podstatě celkem jednoduchá, i tak je kniha ale napínavá a čtivá. Přišlo mi divné, že je Stella povoláním psychoterapeutka, ale neumí zvládat panické stavy a nepozná manipulaci. Ukončení zápletky teoretické nevěry mi také nesedělo. Stejně tak to, že setkání Stelly a Isabelle byl přeci osud. Jinak ale dobré.

22.12.2021 3 z 5


Možná, možná ne Možná, možná ne Robert Fulghum

Možná, možná ne je útlá knížka obsahující drobné úvahy a postřehy ze života. Místy vtipná, místy filozofická i motivační. Po Fulghamových krátkých povídkách sáhnu vždy, když si potřebuji přečíst něco milého a oddechového. Četla jsem od něj ale už i knížky, které pro mě byly ještě o hvězdičku výš.

02.11.2020 4 z 5