martina1199 martina1199 komentáře u knih

☰ menu

Žena tří mužů Žena tří mužů Anna Beatrix Bártová (p)

Příběh Jitky z Bubnu, dcery Gutty z Bubnu, doporučuji všem, kteří mají rádi romanticky laděnou historickou fikci, kdy rámec příběhu tvoří skutečné historické postavy a skutečné historické události, a zbytek doplňuje fantazie autorky. První manžel si Jitku nezasloužil, druhý ji zklamal, tak snad s tím třetím byla nakonec šťastná :-)

02.05.2024 3 z 5


Oběšencův vrch Oběšencův vrch Veronika Černucká

Parádně zamotané, ostatně jako vždy. Jako obvykle jsem měla spoustu hypotéz a spoustu podezřelých, a nepřekvapivě jsem byla úplně mimo :-D Fajn atmosféra s kletbou Oběšencova vrchu.

24.04.2024 4 z 5


Lassiter Lassiter J. R. Ward (p)

Znovu návrat domů k Bratrstvu černé dýky a Bastardům, ale tentokrát jsem nebyla tak nadšená jako dříve. Kluci upírští v pohodě, Lash v pohodě, ale andělská část osazenstva nic moc, čekala jsem od tohoto prvku příběhu trochu více. Zaláskovaný Lassiter už není tak zábavný, což je sice pochopitelné, zvlášť po ne zcela dobrovolné eskapádě s Devinou, ale zamrzelo to. Ke konci zvrat jako blázen, až mě zamrazilo, a náhled do budoucna taky nevypadal moc optimisticky. Rahvyn je borka, ale mám na ni otázku (tedy spíše na autorku): Proč tak dlouho? Jsem zvědavá, jestli to bude vysvětleno v dalším díle série. A upřímně originální obálka je mnohem hezčí než ta u českého vydání.

16.04.2024 3 z 5


Zmije a křídla noci Zmije a křídla noci Carissa Broadbent

Pokud hledáte lehčí čtení v žánru romantasy, tak by tato kniha mohla být pro vás to pravé ořechové. Příběh je velmi čtivý, děj rychle ubíhá. Dostanete upíry - ti přilákali mě, zvláště protože jsou okřídlení, aniž by se předtím museli změnit v netopýry - magii, spoustu krve a opravdu brutální bojové hry Kejari. Z příběhu je cítit, že se autorka jemně inspirovala Hunger Games - zvlášť co se turnaje Kejari týká - a později taky u Dvorů autorky S. Maas. Velmi silně je to poznat v jisté lechtivé scéně s křídly (kdo četl Dvory, možná z náznaku pochopí). I jména Oraya a Rhain mi trošku připomněla Feyre a Rhysanda. Konec byl překvapivý, jak si autorka určitě přála, především u Orayi. Přišlo mi to ale dost kostrbatě vykonstruované. Možná si přečtu další díl série, hlavně kvůli Jesmine, a protože si myslím, že Rhain dostane pořádně přes prsty (což mu přeju), ale nijak se do toho nepohrnu.

05.04.2024 3 z 5


Trůnu předurčená Trůnu předurčená Hannah Whitten

Druhý díl série Divý les mě bavil stejně jako příběh Redy a Vlka. Trochu předvídatelný, ale jinak krásně temný příběh o naplnění jednoho dávno osudem napsaného proroctví. Konec mě potěšil a přinesl i malé překvapení v osobě majitele tajemného hlasu, který k sestrám promlouval :-)

31.03.2024 4 z 5


Chapadla Černé hvězdy Chapadla Černé hvězdy Tereza Kadečková

Moje první kniha od této autorky a pravděpodobně ne poslední. Chapadla se mi moc líbila, postapo svět mě zaujal, stejně jako obě hlavní hrdinky. Vyústění jejich osudů mě překvapilo, ale v podstatě korespondovalo s určitým pocitem bezútěšnosti a nevyhnutelnosti, který ve mně vyprávění probouzelo, a završilo se v epilogu. All hail ryby!

15.03.2024 4 z 5


Hrdá Hrdá Elżbieta Cherezińska

(SPOILER) Historické romány mám ráda, u tohoto jsem se ale trápila. Dokonce jsem zvažovala, že knihu odložím a nedočtu. Příběh Svatoslavy, dcery Měška Piastovce, je zasazený do komplexního a velmi detailně popisovaného dění v raně středověké střední, východní, severní i západní Evropě. Kdo se alespoň trochu nevyzná v tom, jak to tehdy v Evropě vypadalo, se může v příběhu rychle ztratit a propadnout do chaosu. Popisování jednotlivých svárů, válek a věčného intrikaření a pletichaření jednotlivých knížat a králů, boje o trůn a nástupnictví mě příliš nebavilo, bylo to chvílemi dost složité k zorientování a nezáživné. Některé pasáže jsem často jenom přelétla očima, abych neztratila nit vyprávění. Svatoslavu ztvárnila autorka opravdu zajímavě, a pasáže, ve kterých vystupovala, mě bavily. V knize je scéna, kdy vezme Měšek svého prvorozeného Boleslava a Svatoslavu k mohylám předků jejich rodu a ona se otce zeptá, kde jsou mohyly jejich manželek. Dozví se, že shořely na hranicích spolu s manžely, a společně s nimi skončili v těch mohylách. Svatoslava si z toho odnese ponaučení a odhodlání nestát se jen manželkou, ale prosadit se v rámci svých možností tak, aby si ji lidé pamatovali pro ni samotnou. Až na konci knihy jsem zjistila, že bude mít další pokračování. Ačkoliv by mě zajímalo, jak se Svatoslavě v jejím úsilí dále dařilo, myslím, že už druhý díl číst nebudu. Dalším podobným eposem už bych se asi neprokousala.

05.03.2024 3 z 5


Vyvrhel Vyvrhel Anthony Ryan

Knihy tohoto autora mám moc ráda, ať už sérii o Vélinovi Al Sorna - i s jejím volným pokračováním, nebo Draconis Memoria. I proto jsem se na Vyvrhele tolik těšila. Ovšem přišlo dost velké zklamání, nemohla jsem se dlouho do příběhu začíst. Alwyn Písař, ostatní vedlejší postavy a ani svět, který autor čtenářům představuje, mě nezaujaly. Možná to bylo pomalejším tempem vyprávění, možná mým čtenářským rozpoložením. V druhé polovině knihy se to ale změnilo, děj po Báni mě konečně chytl, a až do konce jsem se dobře bavila. Teď už jsem zvědavá, jak se Alwynův příběh bude vyvíjet, a zda se Torii podaří najít, co hledá. A taky jsem zvědavá, jak zareaguje Evadine, až se dozví pravdu. Zda spadne ze svého piedestalu a strhne všechny sebou.

13.02.2024 3 z 5


Dům tajemných stínů Dům tajemných stínů Darcy Coates

Po všech těch nadšených ohlasech fanoušků této autorky jsem se těšila na příjemně mrazivý, tajuplný, a snad i lehce hororový příběh. Nic z toho se ovšem nekonalo. Bylo to dlouhé, bylo to nudné, některé věci nedávaly smysl (nechci spoilerovat). Dvě hvězdy dávám hlavně za Sofiinu houževnatost a odvahu.

05.02.2024 2 z 5


Brána pekel Brána pekel Leigh Bardugo

Druhý díl série byl parádní, chvilku mi trvalo, než jsem se zorientovala (je to už dost dlouho od prvního dílu), ale jakmile jsem vplula do příběhu, užívala jsem si ho až do konce :-D Těším se na další díl.

28.01.2024 4 z 5


Vítězové Vítězové Fredrik Backman

Tento díl byl tak bolavý. I první dva díly byly smutné a dojemné svou křehkou nadějí, Vítězové mě ale emociálně úplně rozbili. Už v průběhu čtení mě párkrát v očích pálily slzy, ale posledních 40 stránek jsem regulérně probrečela. Jak napsal sám autor v kapitole Stromy: "Příliš to bolí pod dotykem slov." V poděkování autor doufá, že si jeho čtenáři odnesou z jeho vyprávění alespoň něco, jelikož do něj dal vše. Nevím, jestli jsem si odnesla všechno, co jste do příběhu lidí z Medvědína a Hedu vložil, pane Backmane, ale odnesla jsem si toho dost, abych mohla tvrdit, že série Medvědín je dokonalá. Nikdy na ni nezapomenu a všem ji budu do nekonečna doporučovat. Protože je to skvost.

01.12.2023 5 z 5


Ozvěny run Ozvěny run Christina Courtenay

Zajímavý námět, a ačkoliv jsem předpokládala, že to bude spíše jednodušší, pohodové čtení, netušila jsem, že to bude až tak jednoduché a tak moc předvídatelné. Jako četba při cestování MHD do práce to ale bylo dobré, takže dávám za tři :-)

19.10.2023 3 z 5


Zmije Zmije J. R. Ward (p)

Další vítaný návrat do upířího světa v Caldwellu. Jednohubka, od které vím, co čekat, a co čekám, to dostanu. A ačkoliv mám tuhle partičku z Vězeňského tábora opravdu ráda, mé srdce bude asi už navždy patřit Bratrům A taky doufám, že má autorka připravenou i šťastnou budoucnost pro Calluma, protože tohle si rozhodně nezasloužil!

23.09.2023 4 z 5


Královna mrtvol Královna mrtvol Heather Herrman

Tak lákavá zápletka i anotace. Tak lákavé téma. A přesto mě to nebavilo. Autorka mě nedokázala vůbec vtáhnout do příběhu, nebavil mě, nebavily mě postavy, přišly mi ploché, hlavní hrdinka se chovala v některých situacích prostě divně, že jsem jí to nevěřila. Scéna s bičem v 4erveném kolotoči - proč jako??? Dočetla jsem to, jelikož jsem byla zvědavá, kdo je Řezník, a tak napůl jsem to trefila, ovšem ani pointa nebyla nic moc. Takže dvě hvězdy za námět, Jamese a Toma, ale víc ne.

18.09.2023 2 z 5


Červená, bílá a královsky modrá Červená, bílá a královsky modrá Casey McQuiston

Občas se stane, že i takový cynik jako já si zatouží přečíst něco romantického. Musím taky přiznat, že jsem napřed viděla film, který se mi moc líbil, a až pak se dostala ke knize. Příběh mi dal vše, co byste od romantické pohádky pro dospělé čekali. Bylo to vyprávění o lásce v mnoha jejích podobách, a o odvaze jít si odvážně a čestně za svým štěstím.

03.09.2023 5 z 5


Svobodní bastardi Svobodní bastardi Jonathan French

Tohle bylo myslím si povedené zakončení celé série, a upřímně i já jsem čekala a dumala nad tím, co má Šikula za lubem. Jak stránky ubývaly a konec se pořád nerýsoval, měla jsem trochu obavy, abych nebyla zklamaná, ale nebyla jsem. Překvapená určitě, ale líbilo se mi to. Pokud máte chuť na příběh plný magie, drsných bitev, krvelačných bytostí, přátelství a bratrství až za hrob, vydejte se na cestu s Šedými, Pravými a nakonec Svobodnými Bastardy. Nebudete litovat :-D

21.07.2023 4 z 5


Polibek bez duše Polibek bez duše Jennifer L. Armentrout

Začnu tím, že jsem opravdu ráda, že jsem si tuto knihu nekoupila, ale získala ji zadarmo v akci na e-knihy u Dobrovského, protože po jejím přečtení by mi bylo těch peněz líto. YA žánr čtu ráda, protože se dá najít dost YA příběhů, které dokážou zaujmout a oslovit i nás "starší ročníky". Tato kniha a já jsme se ale mentálně naprosto minuli. Jestli má YA konkrétní typické znaky, tak je tento příběh rozhodně má. Všechny. Hodně silné, až klišoidní. Navíc mi hrdinčina nejlepší kamarádka lezla hrozně na nervy, stejně jako kamarád Ben, co byl celou dobu jen do počtu. Tedy kromě jednoho světlého momentu, kdy příběh posunul kousek dál, protože hlavní hrdinka a všeznalý Roth byli tak natvrdlí, že nedokázali rozluštit hádanku, kterou Ben rozluštil během 3 sekund. Jednu hvězdu dávám za Bambi, ta byla skvělá, a druhou Layle za její kuráž, protože když šlo do tuhého, nebála se rozdat i pár dobře mířených ran (i když jich pak více pořádných schytala). Další díly (jedná se totiž o sérii), si už určitě nepřečtu.

30.06.2023 2 z 5


Procitlý milenec Procitlý milenec J. R. Ward (p)

Jako u všech předchozích dílů této mé "guilty pleasure" série ani tento nezklamal a bavil mě vším, co jsem od něj očekávala. S každým dalším novým, nově objeveným, nebo nově přijatým členem Bratrstva si ale víc a víc uvědomuji, že stejně nejvíce tíhnu k samému středu této velké rodiny bojovníků. Wrathovi, Vishousovi, Rhageovi, Butchovi, Phurymu, Zsadistovi. Oni jsou základním kamenem celého světa Caldwellu. Lassitera mi bylo líto, na druhou stranu protože autorka je známá svou slabostí pro dobré konce u svých hrdinů, třeba takový dopřeje jednou i jemu :-)

07.06.2023 4 z 5


Půlnoční knihovna Půlnoční knihovna Matt Haig

Tohle bylo velmi pěkné čtení, i když často smutné a trochu trpké. Myslím si, že většina z nás je občas takovou Norou Seedovou - hlavní hrdinkou tohoto příběhu. Často nevidíme ve svém životě tu pravou cestu, po které bychom měli jít, nebo alespoň chtěli jít. Přehlížíme důležité maličkosti kvůli velkým zbytečnostem, které se nám ale v naší zaslepenosti nezdají vůbec zbytečné. Plýtváme časem i energií na pouhé přežívání - zatížení traumaty, nízkým sebevědomím, nedostatkem lásky a hlavně sebelásky. Některé to zažene až za hranu a těm bych přála, aby i oni našli svou vlastní Půlnoční knihovnu jako Nora. Život je někdy hrozně těžký, ale stojí za to žít. To si říkám každý den a upřímně doufám, že ačkoliv Půlnoční knihovna nabídla Noře i spoustu dobrodružství a nových prožitků, já tu svou nebudu nikdy potřebovat :-)

31.05.2023 4 z 5


Po stopách Jacka Rozparovače Po stopách Jacka Rozparovače Kerri Maniscalco

YA historická detektivka z Viktoriánské Anglie, brutální vraždy prostitutek a pátrání velmi nekonvenční hlavní hrdinky Audrey Rose po Jackovi Rozparovači. Začátek byl trochu rozvláčný, ale s přibývajícími vraždami se děj rozběhl svižněji a vyvrcholil v pointě, kterou jsem nečekala. Autorka vytvořila zajímavé pojetí postavy tohoto nechvalně proslulého, a ve skutečnosti nikdy neodhaleného, brutálního vraha.

16.05.2023 3 z 5