martin3420 martin3420 komentáře u knih

☰ menu

Zničený muž Zničený muž Alfred Bester

Dick je mnohem lepší. Podivuji se také nad tím v jakém světe Bester žil. Dneska podle mě neobstojí.

22.02.2024 2 z 5


Solaris Solaris Stanisław Lem

Kniha na hranici geniality. Úžasná prace s jazykem, který je jasný, jednoduchý a přitom tak informativní a zábavný. Vynikajicí psychologie postav. Mame stesti, ze u nas ji nacetl legendarni Richard Honzovič.

19.08.2023 5 z 5


Kmotr Kmotr Mario Puzo

Knihu jsem četl jako kluk ještě než jsem viděl filmy a zaujala mě hned na poprvé. Byla to pecka. Nevěděl sem nic o mafianech ani jak je slavná. Výborně napsaný.

07.04.2022 5 z 5


K čemu jsou zbraně K čemu jsou zbraně Iain M. Banks (p)

Z toho co je dosud vydaný v češtině je to jasně nejslabší díl Kultury. Má skvělé pasáže, někdy kus moudrosti, ale to hlavní tak nějak pokulhává. Ten příběh o žoldákovi prostě nechytne a to je problém. Přesto je to pro fanoušky série povinnost, protože přidává další střípek k mozaice.

17.03.2022 3 z 5


Líc a rub Líc a rub Iain M. Banks (p)

Opět parádní příběh od Bankse. Musím říct, že ho začínám mít rád, tahle série z cyklu Kultura je absolutní topka. Je to záživný, propracovaný, chytrý, spousta životních postřehů, zase skvělé postavy. Jednou bude tohle klasika i u nás.

10.01.2022 5 z 5


Vosí továrna Vosí továrna Iain Banks

Úžasný a čtivý styl měl Banks od začátku. Tahle kniha je absurdní, nicméně přitažlivá. Jsou zde obrovské rozpory, na jedné straně je celá rodina psychopatická, ale samotný popis vypadá "normálně", tento kontrast si udržuje příběh po celou dobu. Ani závěrečné rozřešení nepřináší žádnou úlevu. Opět vynikající postavy a jejich charaktery, v tom je Banks jedinečný. Jedno z Banksových témat je problém pohlaví, nebo jak se dnes moderně říká genderu. Nevím kde na to přišel, každopádně ve všech románech to působí jako přívěšek, ozvláštnění, které kdyby tam nebylo, tak to nechybí.

29.05.2021 4 z 5


Hráč Hráč Iain M. Banks (p)

Paráda, Banks píše fakt chytlavě. Na rozdíl od různých mladých talentů a populárních sci-fi románů z poslední doby má Banks talent a super kvalitu.

17.03.2021 5 z 5


Pomysli na Fléba Pomysli na Fléba Iain M. Banks (p)

Skvěle napsané, srozumitelné, má to drajv a spoustu akce.
Po letech jsem se znovu začetl a musím říct, že tento první díl je asi nepřekonatelný, hlavní linka je nesmírně chytlavá a na rozdíl od některých dalších dílů se nepřeskakuje do sekundárních dějů, které jsou pro mě většinou nudné.

15.03.2021 5 z 5


Nonstop Nonstop Brian Wilson Aldiss

Určitě jedna z nejlepších sci-fi. Kolosální úspěch. Geniální pointa a napětí až do samotného konce.

10.10.2019 5 z 5


Cizinec v cizí zemi Cizinec v cizí zemi Robert A. Heinlein

Kniha je zajimava. Akorat je to hippies, ale kovany a ne kazdymu to musi v dnesni dobe sednout.

08.02.2019


Nonstop Nonstop Brian Wilson Aldiss

Nádhera, povinnost pro každého fanouška sci-fi. Slupnete to jak malinu.

13.08.2016 5 z 5


Gateway Gateway Frederik George Pohl Jr.

Další díly jsem nečetl, ale tohle je pecka. Skvěle napsané, jenom je škoda, že to není víc uzavřené.

13.08.2016


Den Trifidů Den Trifidů John Wyndham (p)

Mistrovský kus, sám samotinký tam navrcholu.... Něco jako kdybyste vystřelili z děla a trefili kachnu do oka, je to nemožný, ale tady se to přesto podařilo.

11.08.2016 5 z 5


Duna Duna Frank Herbert

Duna je jenom jedna a vždycky to tak bude. Jednu věc bych vypíchl, ta kniha není nudná, je tam velmi málo vaty, je to dost husté, tohle mě na jiných oceňovaných románech velmi mrzí, nějaký dobrý motiv a stovky stran vaty - fuj. Duna je dotek dokonalosti a na to se nezapomíná.

11.08.2016


Ubik Ubik Philip K. Dick

Najednou ani nevím co napsat, ale bylo to něco neuvěřitelného. Po přečtení této knihy musí být asi každému jasný proč jsou filmy podle Dicka jen velmi volnými adaptacemi. To se prostě asi nedá zfilmovat, kdyby se to totiž podařilo, tak by vzniklo něco jako nový filmový žánr. Přesto si občas představuji jak by to si vypadalo - epický film tisíciletí. No jo, ale to určitě neklapne. Na druhou stranu je to skvělý. Dickovi romány jsou důkazem toho, že nejlepší obraz je vždycky v tom vašem mozku a že vynikající spisovatel má pořád navrch. Musí to být ale někdo jako Dick.

11.08.2016 5 z 5


Blade Runner – Sní androidi o elektrických ovečkách? Blade Runner – Sní androidi o elektrických ovečkách? Philip K. Dick

Spolu s Ubikem nejpřístupnější román od Dicka. Originalita, atmosféra, vtažení do děje. No napadlo by vás, že nejcennější ze všeho budou pravá zvířata typu kachna, králík, ovce? Jenže Dicka to napadlo. Fenomenální záležitost, pro mě je Dick pro svou originalitu král sci-fi a naprosto bez rozpaků bych ho posadil na piedestal k Herbertovi a Windhamovi.

11.08.2016 5 z 5


Setkání s Rámou Setkání s Rámou Arthur Charles Clarke

Je vidět, že Clarke nebyl profesionální spisovatel, ale spíš vědec.

20.06.2016 3 z 5


Kantos Hyperionu Kantos Hyperionu Dan Simmons

Změnil jsem názor, dávám za 5. Legenda, třeba to někdy zfilmují, ale už to nebude jako v mé hlavě když jsem to četl.

03.04.2016 5 z 5