Margay Margay komentáře u knih

☰ menu

Druhá dcera Druhá dcera Lauren Willig

Příjemná odpočinková kniha, která se dobře čte při sluníčku v parku nebo když nemůžete usnout. Ještě nikdy jsem nečetla knihu z období pevně rozdělené společnosti na třídy, kde je nemožné mezi nimi přecházet, a zároveň se vyrovnávají s auty, vlaky, metrem a považte, dokonce ženami na univerzitě. Takže novinka. Všehovšudy příjemná kniha na odreagování.
Škoda je jen gramatiky. Jak jsem schopná vypnout a nevnímat, nesprávná přímá řeč a dělení aneb horní uvozovky často na začátku řádku, to na mě skákalo pořád a rozčilovalo. Pan korektor s PhDr. (!) by si měl zopakovat základní pravidla. (Nebo lépe, nefušovat do korektur.)

22.04.2020 2 z 5


Tvůrce osudu Tvůrce osudu Alice Shy (p)

Snad nikdy jsem nečetla nic tak netypického a jsem z toho nadšená. Už jen proto, že hrdina se na poslední chvíli NEdostane ze situací, ze kterých už skutečně není úniku, což je běžná neřest všech knih. Podíváte se do světa, který v mnohém připomíná ten náš, zároveň se ale dost liší, a než se nadějete, otevřete poslední stránku knihy a zbyde vám jen hlad po dalším dění. Delší komentář by byl jen plný jednotlivých výkřiků, takže ho raději ukončím (a možná upravím později) a silně doporučuji.

30.10.2019 5 z 5


Harry Potter a prokleté dítě: Část první a druhá Harry Potter a prokleté dítě: Část první a druhá Jack Thorne

Kdyby se jednalo o přiznanou fanfikci, hodnotila bych ji nejspíše pozitivněji. Aneb postavy jsou OOC, děj je pro fanfikci typicky překombinovaný a poněkud plochý, ale ve výsledku se to, jakožto nápad, vlastně docela dobře čte.
Takto k vydání ve stručnosti: od knihy čekám víc. Největší námitku mám vůči postavám, autoři – Rowlingovou pro klid své duše počítám jen jako prodávající jméno – vůbec nevzali v úvahu původní charaktery, valná většina se chová v rozporu se svými mladšími já a ne, lety dospělého života a rodičovství to neobhájíte. Děj je zcela přizpůsoben "vezmeme fanoušky na okružní jízdu po Bradavicích", popírá události, zneužívá je a tak dál a tak podobně. Nepomáhá ani velký zlatý nápis "Speciální vydání pracovního scénáře". Moc prosím, můžu někde sehnat dokončený scénář? Možná vylepší tu pachuť v ústech.
Závěrem, jsem velký fanoušek celé ságy. Četbu Prokletého dítěte ale hodlám vymazat z paměti a úporně popírám, že tato knížka vůbec existuje.

09.10.2019 1 z 5


Kdo chytá v žitě Kdo chytá v žitě J. D. Salinger (p)

Na to, jak je to skvělá, úžasná a dokonalá kniha, způsobila revoluci v době svého vydání, je zmiňovaná i v jiných knihách (Sběratel) a všichni mladí se v ní prostě musí najít... mě nebavila. Je pravda, že proud děje bez výrazného děje nebo pointy není můj šálek čaje. Holden není tak "zkroucený" jako Jack z Betonové zahrady, ale možná právě proto není jeho cesta tak zajímavá.

02.07.2016