marek7722 marek7722 komentáře u knih

☰ menu

Čaroděj Zeměmoří Čaroděj Zeměmoří Ursula K. Le Guin

Pokud hledáte pohodovou, Líbivou fantasy, sáhněte po tomto příběhu. Pokud čekáte bitvy, krev, zmar, intriky, tak tady to nehledejte. Žádný Malaz, Hra o trůny a tak podobně, se nekoná. Osobně bych to nazval takovým jiným Tolkienem. Někdo tu píše o tom “kdyby byl mladší, někdo o naivitě. Naivní je ten, kdo chce stále akci střídající akci. Tento příběh má hluboký morální přesah. Dojde k vnitřní transformaci v důsledku ohrožení, ztrát a utrpení, což vede k vítězství v bitvě, ale tím právě začíná život. Pro mne jako člověka, co dlouhé roky bojoval s depresemi, byl tento příběh jako pohlazení po duši, co už prošla nejednou bouří. M. :)

01.05.2024 5 z 5


Outsider Outsider Stephen King

Mé první setkání s Kingem. Kniha se četla velice lehce a byla radost po ni sahat a vozit ji s sebou. Od poloviny mi to chvílemi připadalo nastavované a konec byl trochu přitažený za vlasy. Celkově ale kniha zanechává dobré pocity a obrazy.

20.08.2019 3 z 5


1Q84: Kniha 1 a 2 1Q84: Kniha 1 a 2 Haruki Murakami

Počkejte na vyústění. Pokračovat přes obtíže se vyplatí :)

05.11.2018 4 z 5


1Q84: Kniha 3 1Q84: Kniha 3 Haruki Murakami

Neobyčejná kniha. Jsem rád, že jsem ji přečetl. (hodnotím jako celek; ne vždy to bylo bez obtíží) :)

05.11.2018 4 z 5


Den Trifidů Den Trifidů John Wyndham (p)

Pokaždé, když se mi do ruky dostane nějaká kultovní kniha, cítím se jako bych vstupoval na posvátnou půdu a v očekávání tajím dech s tím, co mě to vlastně čeká. A Den trifidů kultovní je! Dokonce mí rodiče, kteří žánr fantasy/sci-fi zrovna nemusejí, knihu kdysi četli.
Kniha je velice čtivá a líbila se mi. Nejsou zde žádné zbytečné popisy - jen úvahy, které se přímo pojí k nastalé kritické situaci. Samotný název se mi zdál poněkud zavádějící, protože těch rozbrojů s trifidy nebylo moc, ale autor se to snaží ke konci knihy vynahradit. Stejně tak prostředek knihy se mi zdál poněkud rozvleklý a dozvídal jsem se pouze co, kdo, kdy, kde a proč a kniha trošku ztratila tempo - proto ostatně hodnotím o jednu hvězdu méně.
Za co jsem rád je fakt, že kniha ve mně dokázala vzbudit emoce - konkrétně naštvanost a cítil jsem se přesně tak, jak bych se cítil za dané situace.

Knihu mohu jen doporučit. Umím si představit, že bych si ji přečetl znovu.

25.08.2017 4 z 5


Saturnin Saturnin Zdeněk Jirotka

Saturnin je nejvtipnější kniha jakou jsem kdy četl. Mohu jen doporučit.

22.08.2017 5 z 5


Američtí bohové Američtí bohové Neil Gaiman

Americké Bohy jsem přečetl dvakrát - několik let nazpět a teď nedávno. Napodruhé jsem si je určitě užil více...
Kniha má skvělou atmosféru a zpracovává zajímavé téma. Je čtivá,ale i tak se sem tam objevila místa, kde jsem tápal.
Celkově ale skvělý zážitek a umím si představit, že si ji jednou přečtu i do třetice.

13.08.2017 5 z 5


Húrinovy děti Húrinovy děti J. R. R. Tolkien

Něco jako z řeckého dramatu. Hlavní hrdina Túrin je chodící pohromou. Trvalo mi, než jsem si zvykl na jazyk jakým je kniha psaná a na množství názvů a jmen. Z knížek od Tolkiena za mě nejslabší,ale přesto obstojná.

05.06.2017 4 z 5


Tulák po hvězdách Tulák po hvězdách Jack London

Tulák po hvězdách je knihou,která ke mě přišla tak,jak už to některé knihy umějí. Spíš se ke mně přitoulala,než objevila. A jsem za to rád.

Knížka se mi četla velmi dobře a děj mě neustále bavil. Co se mi snad líbí nejvíce je fakt,že autor již v tehdejší době psal o tématu,které je v dnešní době opět velice aktuální. Ale dnes je tato aktuálnost bohužel spíše hysterického rázu,kdy nějáké duchovno a ezoterika nahrazuje jakýkoliv úsudek a tradici (morálka,výchova apod.),které tu bylo budováno roky a roky před časy internetu. Londonovo pojetí tématu minulých životů vnímám naopak velice prakticky-prakticky pro člověka sužovaného okolnostmi ve vězení,který tak nachází útěchu ve svém nezdolném duchu, a také prakticky ve smyslu růstu ducha člověka na obecně platné rovině.

Věřím,že pro někoho to může být těžko uchopitelná kniha,co do obsahu,ale mně poskytla velkou radost a útěchu.

11.01.2016 5 z 5


Měsíční zahrady Měsíční zahrady Steven Erikson (p)

Malazaská kniha padlých mi byla doporučena dvěma známými a to nezávisle na sobě. Jedním z nich byl spolužák a druhým kolega a kamarád mého otce. Oba se shodovali v tom, že Malazská kniha padlých je něco jedinečného a úžasného.
Dnes už to vím, ale nevěděl bych to, pokud bych se neprokousal prvním dílem. Netvrdím, že četba Měsíčních zahrad byla snadná, ani že se jednalo o utrpení - je to mistrovský kousek, ostatně jako všechny knihy z této série - jen to není laciný mistrovský kousek!

Směle do toho! :)

05.01.2016 4 z 5


Japonská literatura 712–1868 Japonská literatura 712–1868 Zdenka Švarcová

Jedna z nejhezčích knih, co znám. Opravdu.
Krásný papírový přebal, líbivé ilustrace. I samotný papír dokresluje celkového ducha knihy.
K obsahu není, co dodat. Líbí se mi rozčlenění na samotný ucelený text a slovníkovou část, kniha tím získává skvělou funkčnost.
Dovolím si oponovat uživateli tsal - kniha je velmi čtivá, jen to není beletrie a vyžaduje proto trošku jiný druh pozornosti a nadšení k tomu.
Každému, kdo se jen trochu zajímá o Japonsko mohu tuto knihu vřele doporučit.

05.01.2016