marek7722 marek7722 komentáře u knih

☰ menu

Outsider Outsider Stephen King

Mé první setkání s Kingem. Kniha se četla velice lehce a byla radost po ni sahat a vozit ji s sebou. Od poloviny mi to chvílemi připadalo nastavované a konec byl trochu přitažený za vlasy. Celkově ale kniha zanechává dobré pocity a obrazy.

20.08.2019 3 z 5


1Q84: Kniha 1 a 2 1Q84: Kniha 1 a 2 Haruki Murakami

Počkejte na vyústění. Pokračovat přes obtíže se vyplatí :)

05.11.2018 4 z 5


1Q84: Kniha 3 1Q84: Kniha 3 Haruki Murakami

Neobyčejná kniha. Jsem rád, že jsem ji přečetl. (hodnotím jako celek; ne vždy to bylo bez obtíží) :)

05.11.2018 4 z 5


Den Trifidů Den Trifidů John Wyndham (p)

Pokaždé, když se mi do ruky dostane nějaká kultovní kniha, cítím se jako bych vstupoval na posvátnou půdu a v očekávání tajím dech s tím, co mě to vlastně čeká. A Den trifidů kultovní je! Dokonce mí rodiče, kteří žánr fantasy/sci-fi zrovna nemusejí, knihu kdysi četli.
Kniha je velice čtivá a líbila se mi. Nejsou zde žádné zbytečné popisy - jen úvahy, které se přímo pojí k nastalé kritické situaci. Samotný název se mi zdál poněkud zavádějící, protože těch rozbrojů s trifidy nebylo moc, ale autor se to snaží ke konci knihy vynahradit. Stejně tak prostředek knihy se mi zdál poněkud rozvleklý a dozvídal jsem se pouze co, kdo, kdy, kde a proč a kniha trošku ztratila tempo - proto ostatně hodnotím o jednu hvězdu méně.
Za co jsem rád je fakt, že kniha ve mně dokázala vzbudit emoce - konkrétně naštvanost a cítil jsem se přesně tak, jak bych se cítil za dané situace.

Knihu mohu jen doporučit. Umím si představit, že bych si ji přečetl znovu.

25.08.2017 4 z 5


Saturnin Saturnin Zdeněk Jirotka

Saturnin je nejvtipnější kniha jakou jsem kdy četl. Mohu jen doporučit.

22.08.2017 5 z 5


Američtí bohové Američtí bohové Neil Gaiman

Americké Bohy jsem přečetl dvakrát - několik let nazpět a teď nedávno. Napodruhé jsem si je určitě užil více...
Kniha má skvělou atmosféru a zpracovává zajímavé téma. Je čtivá,ale i tak se sem tam objevila místa, kde jsem tápal.
Celkově ale skvělý zážitek a umím si představit, že si ji jednou přečtu i do třetice.

13.08.2017 5 z 5


Húrinovy děti Húrinovy děti J. R. R. Tolkien

Něco jako z řeckého dramatu. Hlavní hrdina Túrin je chodící pohromou. Trvalo mi, než jsem si zvykl na jazyk jakým je kniha psaná a na množství názvů a jmen. Z knížek od Tolkiena za mě nejslabší,ale přesto obstojná.

05.06.2017 4 z 5


Tulák po hvězdách Tulák po hvězdách Jack London

Tulák po hvězdách je knihou,která ke mě přišla tak,jak už to některé knihy umějí. Spíš se ke mně přitoulala,než objevila. A jsem za to rád.

Knížka se mi četla velmi dobře a děj mě neustále bavil. Co se mi snad líbí nejvíce je fakt,že autor již v tehdejší době psal o tématu,které je v dnešní době opět velice aktuální. Ale dnes je tato aktuálnost bohužel spíše hysterického rázu,kdy nějáké duchovno a ezoterika nahrazuje jakýkoliv úsudek a tradici (morálka,výchova apod.),které tu bylo budováno roky a roky před časy internetu. Londonovo pojetí tématu minulých životů vnímám naopak velice prakticky-prakticky pro člověka sužovaného okolnostmi ve vězení,který tak nachází útěchu ve svém nezdolném duchu, a také prakticky ve smyslu růstu ducha člověka na obecně platné rovině.

Věřím,že pro někoho to může být těžko uchopitelná kniha,co do obsahu,ale mně poskytla velkou radost a útěchu.

11.01.2016 5 z 5


Měsíční zahrady Měsíční zahrady Steven Erikson (p)

Malazaská kniha padlých mi byla doporučena dvěma známými a to nezávisle na sobě. Jedním z nich byl spolužák a druhým kolega a kamarád mého otce. Oba se shodovali v tom, že Malazská kniha padlých je něco jedinečného a úžasného.
Dnes už to vím, ale nevěděl bych to, pokud bych se neprokousal prvním dílem. Netvrdím, že četba Měsíčních zahrad byla snadná, ani že se jednalo o utrpení - je to mistrovský kousek, ostatně jako všechny knihy z této série - jen to není laciný mistrovský kousek!

Směle do toho! :)

05.01.2016 4 z 5


Japonská literatura 712–1868 Japonská literatura 712–1868 Zdenka Švarcová

Jedna z nejhezčích knih, co znám. Opravdu.
Krásný papírový přebal, líbivé ilustrace. I samotný papír dokresluje celkového ducha knihy.
K obsahu není, co dodat. Líbí se mi rozčlenění na samotný ucelený text a slovníkovou část, kniha tím získává skvělou funkčnost.
Dovolím si oponovat uživateli tsal - kniha je velmi čtivá, jen to není beletrie a vyžaduje proto trošku jiný druh pozornosti a nadšení k tomu.
Každému, kdo se jen trochu zajímá o Japonsko mohu tuto knihu vřele doporučit.

05.01.2016