makn makn komentáře u knih

☰ menu

Zabiják Anders a jeho přátelé (a sem tam nepřítel) Zabiják Anders a jeho přátelé (a sem tam nepřítel) Jonas Jonasson

Bohužel musím napsat: Čím déle pan Jonasson píše, tím horší jeho knihy jsou.

02.08.2016 2 z 5


Japonsko za zrcadlem Japonsko za zrcadlem Alan Macfarlane

Po přečtení 1. kapitoly jsem cítil lehké zklamaní, ale to záhy opadlo a zbytek knihy jsem přečetl téměř najednou. V knize se dozvíte témeř vše podstatné o japonské společnosti, částečně o historii a je v ní vysvětlena spousta věci, které, my Evropané, asi nikdy nepochopíme.

20.11.2013 5 z 5


Už je tady zas Už je tady zas Timur Vermes

Knihu jsem začal číst s tím, že se u ní pobavím a to se také bohatě naplnilo. Skvělá, vtipně napsaná, autorova prvotina - a vůbec se není čemu divit, že se v Německu tak skvělé prodává.
Ano, pokud se nad obsahem a sdělím samotného Vůdce zamyslíte, může Vám místy běhat mráz po zádech...

18.11.2013 5 z 5


1Q84: Kniha 3 1Q84: Kniha 3 Haruki Murakami

1Q84: Kniha 1-3 jsem přečetl doslova na jeden zátah a vůbec nelituji toho, že jsem na Knihu 3 čekal skoro rok. Nádherný příběh se spoustou podnětů k zamyšlení - Murakami ve skvělé formě.

12.11.2013 5 z 5


Sophiina volba Sophiina volba William Styron

Rozhodně nejde o lehké čtení, jak je zde již několikrát zmíněno, ale kdo má trpělivost a vydrží, bude po zásluze odměněn velmi silným příběhem, tak krásně napsaným...

22.07.2013 5 z 5


Každý umírá sám - Mrazivým severem za svobodou Každý umírá sám - Mrazivým severem za svobodou David Armine Howarth

Skvěle napsaný příběh o jediném přeživším odbojáři v drsných podmínkách zimy v Norsku z roku 1943. Čteno se zatajeným dechem!

05.07.2013 5 z 5


Třináct měsíců Třináct měsíců David Mitchell

Zdánlivě obyčejný příběh třináctiletého Jasona Taylora, který prožívá své útrapy mládí v různých podobách a přitom, tak běžných. Běžné není např. jeho nadání pro básně, které publikuje v místní plátku pod pseudonymem a rovněž není běžné, že trpí vadou řeči, kterou mu dává jeho "kat" náležitě zabrat. Ztotožnění s Jasonem je téměř jistá věc...

10.06.2013 5 z 5


Stoletý stařík, který vylezl z okna a zmizel Stoletý stařík, který vylezl z okna a zmizel Jonas Jonasson

Velice vtipně napsaný příběh jednoho stoletého důchodce (Alana), který se rozhodne pro "skok z okna" a rozjede tím neskutečné dobrodružství. Úplně nejvíc mě bavili kapitoly, kde se dozvídáte o staříkově mládí a s kým vším se setkal - to zkrátka nemá chybu! Pokud se chcete zasmát, tak sáhněte po této knize všemi deseti!

07.06.2013 5 z 5


Mechanický pomeranč Mechanický pomeranč Anthony Burgess

Největší problém jsem měl zvyknout si na ten ruský slangový jazyk. Příběh sám o sobě je syrový a plný brutálního násilí, čímž chce autor poukázat na to, jakým způsobem se dokáže omladina "bavit". Nicméně následky a dopad na jejich život jsou pak také brutální...

06.06.2013 4 z 5


Konec světa & Hard-boiled Wonderland Konec světa & Hard-boiled Wonderland Haruki Murakami

Pro mě jednoznačně jeden z jeho nejlepších románů. Murakami si opět bere na paškál naši (japonskou) konzumní společnost, lidskou samotu a beznaděj. Závěr knihy je úžasný i když končí tak, jak nejsme u H.M. zvyklí... Skvělá kniha!

05.06.2013 5 z 5


Podivný případ se psem Podivný případ se psem Mark Haddon

Velmi krásný a přitom svým způsobem velmi smutný příběh o autistickém chlapci v pubertě. Moc se mi líbil styl, jakým je kniha napsána - ať už to bylo číslování kapitol, vložené obrázky, rovnice, příklady a mapy. Krásná oddychovka s podnětem k zamyšlení.

28.05.2013 5 z 5


Slepá bohyně Slepá bohyně Anne Holt

Na počátku se děj knihy celkem dost vleče a obrat k lepšímu nastává až v druhé půlce. Zápletka je celkem neotřelá nicméně téma je spíš tuctové. Přiznám se, že jsem očekával víc... Rovněž jsem se pozastavil nad tím, že kniha je 20 let stará a to téma je až neskutečně aktuální, za to má autorka můj Holt :)

28.05.2013 3 z 5


Temný muž Temný muž Unni Lindell

Temný muž je velice slušná severská krimi. Autorka nám to napětí a děj dokáže pěkně dávkovat a graduje na posledních několika stranách a ne na posledních dvou stranách, jak se občas stává - což já osobně moc rád nemám. Hlavní dějová linka je opravdu hodně zapeklitá a někomu se může zdát až zbytečně složitá, nicméně já si myslím, že je srozumitelná a s přivřením jednoho oka i reálná. Pro ty, co četli Medovou past, je určitě zajímavý i vývoj vztahu mezi hlavními postavami vyšetřovatelů - Catem Isaksenem a Marian Dahleovou s Birkou. ;)

28.05.2013 5 z 5


Klub rváčů Klub rváčů Chuck Palahniuk

Moje prvotina od Palahniuka a musím se pochválit - vybral jsem výborně! :) Takhle strhující tempo jsem ještě nezažil. Vynikající zážitek a proto vřele doporučuji. A vím to...

23.05.2013 5 z 5


Skrýš Skrýš Johan Theorin

Prožijte spolu s Janem Haugerem příběh, ze kterého bude vám bude, velmi často, běhat mráz po zádech. Prozkoumejte všechna temná zákoutí kliniky Svatá Psycho, nahlédněte do školky, která se stará o děti lidí z této kliniky. Nechte se vtáhnout do života Jana Haugera a projděte si tím "peklem" s ním... Možná, po přečtení, budete hledat skrýš! Za sebe vřele doporučuji.

22.05.2013 5 z 5


Tisíc podzimů Jacoba de Zoeta Tisíc podzimů Jacoba de Zoeta David Mitchell

Román Tisíc podzimů Jacoba de Zoeta ve mně zanechal velmi silný zážitek. A to nejen tím, jak skvěle je tato kniha napsána, ale především příběhem samotným. Jacob je odhodlaným bojovníkem nejen za kolonii, korupci a rozkrádání, které v ní doslova kvete, ale je i bojovníkem za svou zemi a lásku, kterou poznává na přímo na Dedžimě. Přiznám se, že na konci románu jsem cítil, jak odplouvám společně s Jacobem... Za sebe tuto knihu vřele doporučuji.

16.05.2013 5 z 5


Ledová princezna Ledová princezna Camilla Läckberg

Velmi čtivá severská detektivka. Autorka Vás dokonale "provede" jak po městečku, kde žije, tak i ve svém soukromém životě. Je to velmi slušný začátek celé série: Erika Falcková & Patrik Hedström a určitě si přečtu i další díly.

13.05.2013 5 z 5


Beze stopy Beze stopy Jane Casey

Pro mě docela zklamání. Ne snad nad zápletkou a konečný rozuzlením, ale spíš nad tím, že prvních cca 200 stran je defacto "o ničem" a děj se neskutečně vleče.

10.05.2013 2 z 5


Neunikneš Neunikneš Christina Larsson

Christina Larsson se doslova vyžívá v "úchylkách". Ale jde jí to moc dobře a nepůsobí to oplzle a levně. :) U této mě malinko zklamal závěr, ale jinak opět moc dobrá krimi.

09.05.2013 5 z 5


Skála Skála Peter May

Opravdu se nejedná o klasickou krimi. Je to román s krimi zápletkou, která je spíš druhořadá, kde autor opravdu hezky vykresluje postavy a celý děj je zasazen do drsného podnebí Skotska, resp. ostrova Lewis. Děj vás naprosto pohltí a celková atmosféra je ponurá a tajemná. Určitě stojí za přečtení a těším se na případné další tituly od Petera Maye.

07.05.2013 5 z 5