Madlobina Madlobina komentáře u knih

☰ menu

Jako v zrcadle, jen v hádance Jako v zrcadle, jen v hádance Jostein Gaarder

Potrebovala som pohladiť po duši a našla som tu správnu knihu.

20.11.2017 5 z 5


Velký rozvod Velký rozvod C. S. Lewis (p)

Veľmi pekná kniha. Rozhovory medzi tými, čo už prijali a tými, čo ešte nevidia čo majú prijať. Knihu ešte spracuvávam. Asi začínam vidieť...

31.07.2017 5 z 5


Domeček pro panenky (Nora) Domeček pro panenky (Nora) Henrik Ibsen

Děkuji za toto dílo. Manželství neboli partnerství není vztah silnějšího (ochránce) a slabšího (zranitelné ptáče). Nemilujeme, když nerespektujeme.

Helmer: Ty jsi především a na prvním místě manželka a matka.
Nora: Tak na to už nevěřím. Podle mě jsem především a na prvním místě člověk, já zrovna tak jako ty - nebo se aspoň musím pokusit, abych se jím stala. Dobře vím, že většina lidí dá za pravdu tobě a že v knihách to takhle nějak napsané asi je. Ale já už se nemůžu spokojit s tím, co říká většina lidí a co je napsané v knihách. Musím si tyhle věci rozmyslet a snažit se v tom vyznat sama.

03.06.2017 5 z 5


Havran a jiné básně (14 básní) Havran a jiné básně (14 básní) Edgar Allan Poe

Krásná poezie

29.05.2017 5 z 5


Na východ od ráje Na východ od ráje John Steinbeck

Můžeš, můžu, můžeme...zůstat věčným dítětem a nedospělo hledat výmluvy na sebe v naších předcích, anebo dospět a dělat skutky po svém s radostí i bolestí. Můžeš, můžu, můžeme trápit se a užírat svou nedokonalostí, hříšností, anebo ji můžeme přijmout a přijmeme tak i nedokonalost kolem sebe. Můžeš, můžu, můžeme svým přátelům přikyvovat k omylům, anebo můžeme nabrat odvahu a říct co vidíme, slyšíme, cítíme....

Tolik lidského tápání v jedné knize. Děkuji za tuto knihu a za myšlenky v ní. Určitě je jich tam víc, než si odnáším. Ale i tak mám již plný batoh na své cesty :).

02.05.2017 5 z 5


Mystérium pasiansu Mystérium pasiansu Jostein Gaarder

Ďakujem za túto knihu, za tento pribeh.

13.03.2017 5 z 5


Jak je důležité míti Filipa Jak je důležité míti Filipa Oscar Wilde

Chasuble: Co myslíte, že to znamená, lady Bracknellová?
Lady Bracnellová: Netroufám si to ani tušit, pane doktore. Jistě vám nemusím říkat, že v lepších rodinách se neobvyklé náhody vůbec nepředpokládají. To se přece nepatří.

05.02.2017 5 z 5


1984 1984 George Orwell (p)

Otázkou pre mňa zostáva, ako zistíme, že takýto systém nemože nastať "tu a teraz"? Kde je ten moment, kedy jedinec stojí na brehu slobody, ale hladina neslobody stupa a treba konať?

30.01.2017 5 z 5


Šachová novela Šachová novela Stefan Zweig

Ľudská psychika ako nekonečný zdroj inšpirácie.

25.10.2016 5 z 5


Netrpělivost srdce Netrpělivost srdce Stefan Zweig

Krásne čítanie. Človečina vo farbách všetkých vlastností. Paleta farieb je veľká a autor sa ich nebojí dať na oči. Zdalo sa mi, že cez hlavného hrdinu odkrýva všetky vrstvy mladého muža. Zmatok, nerozhodnosť, empatia a zbrklosť. Kniha plná sebespytovania sa. Ďakujem za tento príbeh, ktorý mi našepkal, aby som bola trpezlivejšia.

25.10.2016 5 z 5


Bdělost Bdělost Anthony De Mello

Bdelo čítam všetky strany,
na prstoch rátam sebeklamy.
Že ich všetky porátam,
je najvačší sebeklam.

07.08.2016 5 z 5


Vnitřní hra tenisu Vnitřní hra tenisu W. Timothy Gallwey

Športujem i koučujem. Knihu som začala čítať, pretože sa na ňu odvolávali v ďalších knihách o koučovaní. Prijala som z nej výzvu objektívne pozorovať a prestať hodnotiť. Prináša to ovocie a to nie len na kurte. Doporučujem každému, kto športuje, prekonáva sám seba a hľadá hlbší zmysel.

04.08.2016 5 z 5


Letmý sneh Letmý sneh Pavel Vilikovský

Mnohé, čo sa nám deje, je už "za slovami" resp. slová nestačia. Tento príbeh však hranicu slov a metafory posúva. Krásné čítanie.

28.06.2016 4 z 5


Koučování Koučování John Whitmore

Kto začína s koučovaním, toto je abeceda resp. šlabikár.

28.06.2016 4 z 5


Zrození kmenového vůdce Zrození kmenového vůdce John King

Je to prvá kniha na tému vedenia ľudí, ktorú som čítala. Inšpirujúce príbehy realných firiem, z ktorých sa autori snažia vytvoriť funkčný univerzálny model. Určite mi priniesla nový pohľad na to, ako by mohol team lepšie fungovať. Pri čítaní som však často zaujala i kritký postoj. Mala som šancu jej obsah konzultovať s inými leadrami a diskusia, ktorá nastala pridala knihe na význame. Vnímam ju teda ako učebnicu :).

17.12.2015 4 z 5


Veľká láska Veľká láska Vladimír Balla

Páči sa mi tento štýl. Po krátkych vetách som dlho premýšľala. Pútavé čítanie.

29.11.2015 5 z 5