Lukasen Lukasen komentáře u knih

☰ menu

Fixní idea Fixní idea Leonid Andrejev

Pro mne jedna z nejzásadnějších knih, co jsem v životě četl, a která dopodrobna zachycuje vnitřní souboj mysli polo/šíleného vraha.
Dokáže člověk udržet zdravou racionalitu a odstup od vtíravých myšlenek?
Existuje hranice mezi pravým a předstíraným šílenstvím?

13.04.2018 5 z 5


Zběsilost v srdci Zběsilost v srdci Barry Gifford

Přiznám se, že jsem ke knize přistupoval s velkým očekáváním, podníceným filmovým zpracováním od Davida Lynche. Nakonec jsem od knihy dostal to, co jsem chtěl: primitivní dialogy, silnej motiv lásky, přesvědčivou perverznost, vůně nicnedělání s vychutnáváním si každodenních okamžiků, obyčejné uvěřitelné postavy...
A že se tam vlastně často "nic neděje" mně přišlo úplně nejlepší, protože co se ostatně má dít, když jste na cestě, jenom se válíte po postelích a ujíždíte dálkama za pocitem "něčeho lepšího"? Plus naprosto silný závěr (který si samozřejmě samolibý Lynch upravil dle svého...)

13.04.2018 5 z 5


Nebeští jezdci Nebeští jezdci Filip Jánský (p)

Strhující kniha stejně jako její filmové zpracování. Líbilo se mi, že kromě dějové linky (která konstruktem opravdu připomíná romány od Remarqua) Jánský do knihy zakomponoval i techničtější popis letadel, jejich navigaci apod., což při čtení vytvářelo skutečný pocit z letců a umocňovalo celý děj.

12.04.2018 4 z 5


Citlivý člověk Citlivý člověk Jáchym Topol

Politický cestopis, který koketuje s magickým realismem typu Mistr a Markétka, jen se převažující většinou odehrává v Čechách. Obyčejnou hospodskou mluvu střídají fantaskní popisný obrazy a básnický obraty stejně pravidelně jako obyčejné putování střídá neuvěřitelný bizár - který by se klidně mohl stát skutečností (postava Gérarda Depardieua). Pro mne skvělá kniha, jen vzhledem k náročnosti bych ji jako první ke čtení od Jáchyma spíše nedoporučil, aby neodradila.

12.04.2018 5 z 5