LucieD81 LucieD81 komentáře u knih

☰ menu

Doskočiště Protektorát Doskočiště Protektorát Jitka Neradová

Skvělý počin, kterých čím více, tím lépe. Kniha přehledně seznamuje čtenáře s jednotlivými parašutisty z první vlny seskoků, kteří na našem území operovali. Každý má svůj medailonek, kde jsou popsány jeho životní osudy. Jednotlivá vyprávění se dotýkají i velké části odbojářů či jejich pomocníků. Při čtení si člověk uvědomí neskutečnou statečnost a odhodlání (ne)obyčejných mladých kluků, kteří byli ochotni dát v sázku své životy pro dobrou věc. Ke knize bych měla jedinou drobnou výtku - na autorčině psaní je znát, že jde o středoškolskou profesorku a v líčení jednotlivých osudů bylo zřejmá snaha formovat čtenáře, zdůrazňovat či dávat za příklad, což mě jako ročník co má studium nějaký ten pátek za sebou trošku rušilo.

28.01.2017


Anthropoid Anthropoid Jiří Padevět

Krásně zpracované, obsahem mrazivé. Doporučuji přečíst (resp. spíše prohlédnout, kniha je především obrazovým průvodcem) až poté, co máte o této kapitole naší historie něco načteno. Díky této knize strohá jména získávají tváře a místa jasné obrysy. Kniha je z velké části věnována členům odboje a dalším, kteří parašutistům pomáhali. Obyčejným lidem, kteří se zachovali neobyčejně statečně a kteří jsou neprávem téměř zapomenuti.

13.09.2016 5 z 5


Ženu ani květinou... Ženu ani květinou... Simona Monyová (p)

Skvělá kniha, se spoustou ironického humoru, za kterým se schovává spousta smutku, který patrně odrážel autorčin život. Velmi dobrá kniha, určitě doporučuji.

03.08.2016 4 z 5


Záhada žlutých žabek Záhada žlutých žabek Halina Pawlowská

Celkem vtipná kniha, která neurazí ale ani nenadchne. Kdo má rád styl autorčina humoru bude asi spokojený.

03.08.2016 2 z 5


Z neznámych dôvodov Z neznámych dôvodov Zdena Frýbová

Nádherná, obsáhlá, zajímavá kniha, plná nejen autorčina humoru, ale také skvěle prokreslených postav a jejich osudů. Kniha je také plná velmi zajímavých informací a postupů ze světa biochemie a výzkumu.

03.08.2016 4 z 5


Účastníci zájezdu Účastníci zájezdu Michal Viewegh

Za mě nejzábavnější a nejlepší kniha, kterou jsem od Viewegha četla. Skvělé příběhy a charaktery jednotlivých postav se do sebe během několika dnů dovolené krásně proplétají a tvoří úžasný a třeskutě vtipný celek.

03.08.2016


Výchova dívek v Čechách Výchova dívek v Čechách Michal Viewegh

Kniha mě celkem bavila, i když stále jsem autorovi tak úplně nepřišla na chuť. Zajímavé téma je dobře zpracováno, nelituji, že jsem knihu četla, ale vracet se k ní už patrně nebudu.

03.08.2016 3 z 5


Střípky z ložnic Střípky z ložnic Simona Monyová (p)

Knížky Monyové mám moc ráda a tato je moje nejoblíbenější. Odráží se v ní manželské stereotypy poté, co partnerům do života vpadne dítě. Velmi vtipně napsané, autorka se skvěle umí vcítit jako do manželky frustrované izolací a nepřetržitou péči o malé dítě, tak do jejího manžela, tvrdě pracujícího, aby rodinu zabezpečil, zaplatil hypotéku a který po návratu domů čeká něco úplně jiného, než čeho se mu od manželky dostává. Příběh nekonečného narážení mužského a ženského principu myšlení, rozdílnosti hodnot i priorit. To vše podáno s ironickým vtipem a sarkastickým humorem, který je autorce tak vlastní.

03.08.2016 5 z 5


Srdceboly Srdceboly Simona Monyová (p)

Jedna z nejsmutnějších knih autorky, i za jejím obvyklým ironickým humorem je cítit hodně trápení, kterým si i sama procházela. Domácí násilí, kdy je úspěšná žena týrána svým zamindrákovaným manželem, který jí nesahá ani po kotníky...toto téma se v jejích knihách objevilo už několikrát a zjevně zrcadlilo její realitu. Škoda, že sílu, jakou nakonec nalezla hrdinka knihy nenašla autorka ve svém skutečném životě.

03.08.2016 4 z 5


Speciální pedagogika Speciální pedagogika Josef Slowík

Přehledná a stručná učebnice, díky které získáte o oboru základní povědomí.

03.08.2016 3 z 5


Sociální patologie Sociální patologie Slavomil Fischer

Přehledná, stručná a velmi zajímavá kniha věnující se sociální patologii, všem, kdo mají k oboru blízko, doporučuji.

03.08.2016 3 z 5


Robin Druhý a jeho rodina Robin Druhý a jeho rodina Zdena Frýbová

Volné pokračování původního Robina. Na první díl sice úplně nedosahuje, ale stále velmi vtipná a povedená. Občas jsem sice už bojovala s lehkou alergií na postavy, které mi byly chvílemi až protivné, ale když se odtrhnete od reality a berete je prostě takové jaké jsou, určitě se pobavíte.

03.08.2016 4 z 5


Robin Robin Zdena Frýbová

Snad nejznámější kniha Frýbové, vtipná, svižná, veselá knížka, ideální oddychovka.

03.08.2016 4 z 5


První třídou bez pláče První třídou bez pláče Tereza Beníšková

Šikovná a užitečná kniha pro rodiče budoucích prvňáčků.

03.08.2016 3 z 5


Prevítem snadno a rychle Prevítem snadno a rychle Simon Brett

Příjemná kniha, která se nevydává za žádné velké umění a pokud ho tak ani nečekáte, tak určitě pobaví.

02.08.2016 3 z 5


Polda a jeho soudce Polda a jeho soudce Zdena Frýbová

Kniha o něco vážnější než její první díl, při kritice společenských témat se Frýbová opět dostatečně vyřádila, každopádně jako většina autorčiných knih se i tato skvěle čte, děj má spád i nečekané momenty a přes vážnost témata se nezapře autorčin smysl pro humor a komické situace. Určitě doporučuji.

02.08.2016 4 z 5


Polda Polda Zdena Frýbová

Skvělá kniha, sice ne příliš realistická, ale když se rozhodnete přijmout autorkou předestřený svět jako možný, tak vás kniha určitě pobaví. Nechybí autorčin charakteristický humor, příběh má spád a šmrnc a leckdy dokáže překvapit. Doporučuji.

02.08.2016 4 z 5


Otcem i matkou proti své vůli Otcem i matkou proti své vůli Zdena Frýbová

Autorku i její humor mám moc ráda, ale tato kniha mi úplně nesedla, dost jsem se u ní nudila a nakonec ji ani nedočetla. Ale přesto si myslím, že kniha byla dobrá a komu sedne námět a prostředí, tak se u ní určitě pobaví.

02.08.2016 2 z 5


Milostí prezidenta Milostí prezidenta Zdena Frýbová

Zdena Frýbová je jedna z mých nejoblíbenějších autorek vůbec, k většině jejích knih se ráda vracím, i když mám pocit, že její knihy mají postupem času kvalitu spíše sestupnou. Ale tato kniha je i pro mě jako skalního příznivce Frýbové moc. Autorka vykrádá sama sebe, charakteristika jejích postav se už přiblble opakuje stejně jako zápletky, situace... V této knize mi navíc postavy byly krajně protivné, byť byly vykreslené dle modelů z předchozích knih, prostě byly něčem opravdu otravné. Na konec knihy už ani vzpomínat nechci, vždycky jsem měla ráda groteskní situace, které autorka uměla vytvořit, ale toto už se zábavnou absurditou nemělo nic společného, to už bylo jenom neskutečně pitomé. No a samozřejmě opětovné míchání politiky a kritika všeho možného, snad dobrá třetina knihy je zaplevelená už autorkou 100 x řečeným. No mrzí mě to, na knihu jsem se poté co vyšla strašně těšila a zklamání bylo veliké. Dle mého názoru společně s knihou Dvě dámy v tisni nejhorší knihy autorky (resp. jediné vyloženě špatné).

02.08.2016 2 z 5


Miláčkové chřestýši a jiné ženské horory Miláčkové chřestýši a jiné ženské horory Ivan Klíma

Kvalitní autor, dobře napsaná kniha, jen mě asi úplně nesedla, nezaujala, vracet se k ní určitě nebudu.

02.08.2016 2 z 5