Libunka74 Libunka74 komentáře u knih

☰ menu

Prokletý kraj Prokletý kraj Michaela Klevisová

Výborné. Jako první knihu od doporučované autorky jsem vybrala tento solitér, který není součástí detektivní série. Šumava. Podzim. Tajemství. A do toho úplně běžné lidské radosti a starosti. A jako třešnička na dortu trocha té folklorní mysterie. Jsem nadšená. Přečteno jedním dechem.

09.03.2024 5 z 5


Předčítač Předčítač Bernhard Schlink

Už dlouho mě žádná knížka tolik nezasáhla. Žádná nenutila tolik přemýšlet, a přehodnocovat.
Útlá knížka přečtená jen za pár dní, ale zato s plným nasazením a vervou.
Kolik už toho bylo o válečných zločinech napsáno, kolik knih zfilmováno... a tady se autor jen letmo dotýká holocaustu, a přesto o něm vypoví víc, než čekáte.
Ale není to knížka jen o vyrovnávání se mladé německé generace se schizmatem fašismu, ale i o vášni, touze a lásce, zklamání a naději. Uvědomila jsem si, jak snadné je soudit, když nevidíte za oponu, jak těžko určit míru viny... Ještě dlouho jí budu plná a budu si muset před čtením čehokoliv dalšího dát pauzu a vstřebat dozvuky...

19.02.2024 5 z 5


Lov Lov Bernard Minier

Výborné, napínavé, nutící k zamyšlení - o spravedlnosti, rasové nenávisti, migraci, zlobě v lidském nitru a někdy zkrátka marné snahy policie stále narážející na předsudky a předpisy... Kniha se četla sama.... nenarazila jsem na žádné hluché místo. Autor je knihu od knihy lepší.

18.09.2023 5 z 5


Jelení vršek Jelení vršek Hana Marie Körnerová (p)

Skvělé, úžasné, báječné čtení. Dlouho jsem nečetla nic historického, a tato kniha mě ve všech směrech uspokojila. Napětí. Láska. Faktogragie. Skvěle vystavený příběh. Autorka umí zahrát na všechny strunky naší duše. Úplně máte pocit, že jste součástí příběhu a ještě se naučíte uvařit jed

25.02.2023 5 z 5


Bílá Voda Bílá Voda Kateřina Tučková

Náročné čtení, občas jsem se strašně rozzlobila - vědoma si toho, že většina postav má svůj reálný předobraz v historické postavě. Jak je vůbec možná, že se něco takového mohlo dít? Jak je vůbec možné, že měl někdo tolik vnitřní síly a veškeré útrapy dokázal zvládnout?

28.12.2022 5 z 5


Uloupené tělo Uloupené tělo Christine Trent

Méně zábavné než první díl, za mě konec trochu překombinovaný, ale přečteno v každém případě s chutí.

18.10.2021 4 z 5


Pýthiiny rady Pýthiiny rady Erik Axl Sund

Už jsem to jednou celé četla, ale málo se soustředila. Musím znovu!! A pořádně :-)

03.09.2021


Robert Šlachta: Třicet let pod přísahou Robert Šlachta: Třicet let pod přísahou Josef Klíma

Zajímavé, ale před půlkou jsem odložila. Tak nějak je mi z toho nanic...
Ne snad z Roberta Šlachty, ale z prostředí, které popisuje.
A sama bych asi kladla jiné otázky, nebo minimálně jinak. Takže při vší úctě, plný počet nedávám.

03.09.2021 3 z 5


Dáma z popela Dáma z popela Christine Trent

Po dlouhé době kniha, která je o něčem jiném. Skvělé téma, zajímavá zápletka, autorka si velmi pečlivě nastudovala pohřební zvyklosti viktoriánské Anglie a opravdu výjimečně precizně dokázala popsat cokoli - úplně jsem se ocitla v Londýně za vlády královny Viktorie. Příběh pracuje s reálnými událostmi té doby a propojuje politiku, romanci a napětí do úžasného koktejlu. V knihovně mě zaujala obálka a vyklubalo se z toho několik dní, kdy jsem se od knížky nemohla odtrhnout.

19.08.2021 5 z 5


Chladnokrevně Chladnokrevně Robert Bryndza

Výborné, napinave, velmi zajímavé rozuzlení. Bryndza opět nezklamal, dávám plný počet!

03.06.2021 5 z 5


Do posledního dechu Do posledního dechu Robert Bryndza

Velmi dobrá detektivka, zajímavé rozuzlení...odebírám jednu hvězdičku proto, že mi malinko chyběl dotažený konec - více o motivech pachatele a jeho rodině.

17.05.2021 4 z 5


Zrcadlový muž Zrcadlový muž Lars Kepler

Úplně jsem se sekla s odhadem pachatele. Tím větší překvapení na závěr.
Knížka mě bavila od první stránky, opět skvěle postavený příběh, tato autorská dvojice nezklame.
Malinko mě tam rozhodilo propojení postav (nechci spoilerovat), ale nakonec to mělo svoje vysvětlení. Bravurně odhalené lidské duše, psychologie postav.
Ze slova "babička" ovšem udělali horor :-):-)

19.04.2021 5 z 5


Jeden z nás Jeden z nás Shari Lapena

(SPOILER) Otevřený konec, to jediné mi cuká rukou jednu hvězdičku ubrat...ale nechám jí :-)
Výborná pointa, skvěle vystavěný příběh, nechybí překvapení, napětí, i ta slza mi ukápla - možná některé okamžiky moc prožívám. Ano, každý něco tajíme - uvědomila jsem si, na kolik jsou naše počítače zranitelné a naše soukromí ohrožené. Takže nezlobit a všechno bude OK :-)

19.04.2021 5 z 5


Nůž Nůž Jo Nesbø

Skvělé, fantastické, napínavé, absolutně jsem nedokázala odhadnout jak to dopadne, až v úplném závěru mi to začalo do sebe všechno zapadat. To se povedlo, jsem zvědavá na Království....

19.04.2021 5 z 5


Šváb Šváb Ian McEwan

Hodně, opravdu hodně zajímavé, ale jen když se alespoň trochu orientujete v britské politické scéně :-)

06.01.2021 4 z 5


Úterky s Morriem aneb Poslední lekce mého učitele Úterky s Morriem aneb Poslední lekce mého učitele Mitch Albom

Super kniha, kterou chci mít doma. Po celou dobu čtení jsem měla chuť si opisovat úryvky, ty nejhezčí jsem si fotila mobilem. Koncentrace moudrosti a laskavosti. Silně dojemné a smutné. Přes slzy se usmíváte, protože tak to autor chtěl. A přemýšlíte...i několik dní po tom, co jste knihu dočetli....

15.09.2020 5 z 5


Heřmánkové údolí Heřmánkové údolí Hana Marie Körnerová (p)

Výborné!! Silné, dramatické, a přitom klidně plynoucí čtení. Varování: Nejde odložit, čtete a čtete, až se vám tají dech... Hrdinka mi přirostla k srdci hned na třetí stránce. Přečetla jsem i epilog. Sem tam ukápla slza. A hlavně mi došlo, jak klidný a pohodový život žiji, a v jakém nadbytku...až mi bylo občas hanba :-)

20.07.2020 5 z 5


Malý kamarád Malý kamarád Donna Tartt

Perfektní. Po prvních pár stránkách jsem se stala součástí života malé Harriety a jejích tetiček. Přes to, kolik měla kniha stran, bych klidně četla dál. Bude se mi stýskat a mám na dlouho o čem přemýšlet. Původní zápletka mi během čtení přestala připadat důležitá. Bylo osvěžující vidět zase chvíli svět dětskýma očima, ve vší jeho opravdovosti. Dala bych knize 10 hvězdiček, kdyby byla ta možnost. Škoda, že už mám všechny ostatní autorčiny knihy přečtené.

29.06.2020 5 z 5


Vlkodlaky kryje stín Vlkodlaky kryje stín Roman Cílek

Velmi zajímavá kniha literatury faktu pro milovníky historie - působení záškodnických německých organizací na území naší republiky. Obzvlášť mě zaujala kapitola o školícím středisku Wehrwolfů na Máchově jezeře. Škoda, že jazyk, kterým je kniha psaná, je už poněkud zastaralý. Na autentičnosti jí to ale nijak neubírá.

29.06.2020 3 z 5


Povznesení Povznesení Stephen King

Přečteno za dva večery - King nezklamal ani tentokrát - trochu mystické, trochu dojemné, hodně o síle přátelství. Jsem velmi spokojená, a přestože jsem od něj četla i lepší kousky, rozhodně to nebyl ztracený čas.

18.04.2020 4 z 5