Lady_Lea Lady_Lea komentáře u knih

☰ menu

Bílá nemoc Bílá nemoc Karel Čapek

Přiznám se, že mě nejspíš hodně ovlivnilo, že jsem bezprostředně před touto knihou četla R.U.R. - od začátku do konce velmi silné, čtivé dílo se zajímavým tématem, dynamickým vývojem i závěrem.

Chápu kontext a důvod vzniku Bílé nemoci. Objektivně bylo téma taky zajímavé, stejně jako u předchozího díla nechyběl filozofický podtext, politické machinace a lidské uvažování byly vykresleny téměř brilantně, nechyběl silný a pro mě nečekaný závěr... Ale něco mi chybělo, nebavilo mě to a četlo se poměrně těžko.
Je to ale můj subjektivní dojem a obecně nelze než hru doporučit.

16.09.2023 3 z 5


Zvířecí statek Zvířecí statek George Orwell (p)

Neuvěřitelně a téměř děsivě přesný alegorický příběh o událostech, které v době vzniku této novely ještě vůbec neexistovaly.
Z chování a přístupu jednotlivých zvířat, manipulací a celkového vývoje mi bylo opravdu hodně smutno a úzko.
Mnohem těžší čtení, než se na první pohled zdá.

06.09.2023 4 z 5


Krysař Krysař Viktor Dyk

Upřímně, čekala jsem temné dílo o démonickém mstiteli... A dostala velmi lyrický, romantický a smutný příběh o pochybných charakterech, jemné idealistické duši a jedné velké lásce.

Myslím, že tohle je jedna z těch knih, u kterých záleží, zda se vám trefí do nálady. Mně se ze začátku nečetla úplně lehce, trvalo mi zvyknout si na jazyk a velmi lyrický, popisný styl. Pomohlo mi dílo si objektivně zhodnotit a oblíbit si postavu krysaře, což nebylo příliš těžké :) I když je mi pořád smutno z toho, jak příběh skončil, určitě mám v plánu se k němu někdy vrátit.

03.07.2023 4 z 5


Romeo a Julie Romeo a Julie William Shakespeare

Páni... Tahle kniha pro mě byla čistým utrpením. Přemýšlím, jestli je to tím, že mi nesedí dramata (tohle bylo moje první), překlad nebo samotný příběh. Hodně mě rušily nahodilé přechody od normální řeči k veršům (které se navíc rýmovaly jen v některých případech). Na škodu bylo i minimum popisu, s tím částečně související nulová atmosféra, absurdnost děje a chování postav. Lásce hlavních hrdinů jsem vůbec nevěřila (ono šlo taky spíš o iracionální impulzivní vzplanutí).

Nechce se mi věřit, že tenhle příběh pochází z pera jednoho z nejuznávanějších autorů všech dob. Nechápu, co dělá z tohoto díla nesmrtelnou klasiku. Já nevidím pozitiva opravdu žádná (snad jen, že kniha byla poměrně krátká... bohužel ale ne dost krátká).

03.04.2023 odpad!


Jáma a kyvadlo a jiné fantastické povídky Jáma a kyvadlo a jiné fantastické povídky Edgar Allan Poe

Slibně se rozvíjející začátek bohužel brzy nahradilo rozčarování a zklamání. Čekala jsem od autora tak zvučného jména a pověsti mnohem víc. Obecně hodnotím pozitivně velmi dobře vykreslenou atmosféru, často jsem si opravdu realisticky dokázala představit popisované prostředí, duševní rozpoložení a podléhání nejrůznějším formám šílenství, povídky působily příjemně plíživým, ponurým dojmem. Kvalita u jednotlivých povídek mi ale přijde dost nevyvážená a zhruba od poloviny knihy jsem se už dost nudila (v podstatě stále stejný koncept, zdlouhavé popisy, velmi podobná témata, ...). Na dobu vzniku zřejmě neotřelé dílo, které dnes už ale úplně neohromí.

Nejlepší povídky: Zrádné srdce (hezky vykreslená atmosféra, pocity odporu, děsu i následné viny), Eleonora (velmi poetické, téměř něžné, s nečekaně laskavým a pozitivním koncem - docela se zbytku vymyká, i když tam autorův rukopis cítím).

03.04.2023 2 z 5


Na Větrné hůrce Na Větrné hůrce Emily Brontë

Jeden z nejtemnějších a nejsmutnějších příběhů, které jsem kdy četla. Tolik vášně a emocí, lásky a bolesti. Neuvěřitelné odhodlání a vytrvalost. Pomsta a naprostá destrukce. Navzdory závěru (nebo snad i pro něj...?) je mi z téhle knihy pořád hodně smutno.

Bylo to strašné? Ano.
Byl to nejsilnější příběh o největší lásce všech dob? Rozhodně.
Překonala v mých očích Větrnou hůrku jiná kniha? Žádná. Nikdy.

03.04.2023 5 z 5


Romeo, Julie a tma Romeo, Julie a tma Jan Otčenášek

Tohle se četlo tak lehce... A tak těžce. Příběh tak banální, tak osudový. Tolik lásky, něhy a dobra... Tolik krutosti, bezmoci a zla. Jeden prchavý okamžik v životě dvou lidí, dvou z mnoha. Jazyk a příběh tak poetický, pozadí tak srdcervoucí. Kniha tak krásná, tak smutná.

01.04.2023 5 z 5