KvF KvF komentáře u knih

☰ menu

Svědectví o životě v KLDR Svědectví o životě v KLDR Nina Špitálníková

Musím dát 5*, protože zaprvé vizuálně je kniha moc povedená. Zadruhé téma samo o sobě je velmi poutavé a hlavně zatřetí výběr a seřazení příběhů považuji za velmi vhodně zvolený. V nějakém rozhovoru s autorkou jsem četla, že z desítek rozhovorů, které posbírala, vybrala 7 nejméně šokujících a kontroverzních (nevím, co by mohlo být ještě kontroverznějšího). Mě se moc líbilo, jak byly vybrané různé skupiny lidí, z pohledu věku, postavení, zaměstnání i životního osudu. Základní životní mezníky se opakovaly a bylo na ně nahlíženo právě z těch různých perspektiv každého jednoho "hrdiny". Poslední příběh důchodkyně člověka vrátil zpátky nohama na zem.

Kniha ve mě zanechala silnou stopu. Necítím se v depresi, ale fascinuje mne, když si uvědomím, že často žijeme každý ve své malé bublince a neřešíme, co se děje v jiné zemi, jiné kultuře a často vlastně ani v jiné rodině, v okolí... až do té chvíle, než se to něco začne týkat přímo nás.

Ještě poslední myšlenka. Spousta komentářů zmiňuje, že by knihu dala přečíst všem, kdo si stěžují na malichernosti a podmínky v kterých žijí. To ano, ale proboha, stěžujme si. Protože ta možnost si stěžovat je neskutečná svoboda, i tohle lidem v KLDR chybí. Važme si toho.

17.06.2021 5 z 5


Osm Osm Radka Třeštíková

Žádná velká literatura, ale i takový typ knih ("oddechovka na pláž") má pro mě význam. Věřím,že autorčin styl psaní nemusí sednou každému, ale pro mě po Bábovkách opět milé čtení a po některých nelichotivých komentářích i příjemné překvapení.

17.09.2018 4 z 5


Jiná Gabriela Koukalová Jiná Gabriela Koukalová Martin Moravec

Nechápu ty negativní komentáře tady. Samozřejmě, že kniha nemá uměleckou hodnotu, samozřejmě, že to nebude skvost české literatury. Ale myslím, že jako biografie je pojata nápaditě, čtivě, obálka se mi taky líbí (když už jí tu někdo taky kritizuje).

Zkrátka není to román, není to divadelní hra. Je to zpověď, biografie chcete-li, a informační funkci to plní skvěle.

Názor na obsah, ať si udělá každý sám. Ale já jsem ráda, že jsem si knížku přečetla.

23.04.2018 5 z 5


Skála Skála Peter May

Kdybych mohla dát 4,5 hvězdičky, tak je dám. Pro mě velmi čtivá kniha, která pohltí hned od začátku. Detektivka s psychologicky precizně vykresleným příběhem několika postav, barvitými popisy míst, kam bych se snad i ráda vydala. Zkrátka určitě stojí za přečtení, mínusem je pro mě jen trochu hůře stravitelný dějový zvrat v závěru.

09.04.2018 4 z 5


Demian Demian Hermann Hesse

Těžké čtení, spousta pravd nebo přinejmenším idejí, nad kterými je zajímavé se zamyslet ... Krásný jazyk. Myslím, že stojí za to přečíst vícekrát. V jiné době, v jiný věk, s jinými zkušenostmi a náladou bude mít kniha pro každého jiný význam.

09.06.2017 4 z 5


Červenka Červenka Jo Nesbø

Už chápu, proč hodnocení u předchozích HH nebyla tak pozitivní, jak jsme je po přečtení knih očekávala a hodnotila já. Červenka je opravdu o level výš. Jak píšu všude,sérii HH čtu postupně, a moc se těším, co mě čeká dál.

06.06.2017 5 z 5


Neviditelný Neviditelný Jaroslav Havlíček

Číst knihu,kde ani jedna postava není čtenáři sympatická,je občas vcelku depka. Pro mě trochu náročnější čtení, žádná oddechovka,ale stálo to za to.

"Rozum dovede jít mužně a statečně vstříc nejistotám, ale cit se chová jako malé dítě, vzpírá se, pláče a bojí se tmy."

24.05.2017 4 z 5


Mischling Mischling Affinity Konar

Já tu knížku prostě nějak nemůžu dočíst. Do poličky po ní po celém dnu v práci zkrátka nesáhnu,protože mi je z ní smutno. Nicméně námět vcelku literárně hojný z pohledu zajímavého, děj zatím fajn,i když nevím,jak to dopadne. Občas se objevují stejné motivy, přišlo mi,že některé,zejména obrazné popisy, se opakují pár stránek po sobě.

19.05.2017


Švábi Švábi Jo Nesbø

Nevím, jak to ten Nesbø dělá, ale jeho knížky prostě čtu jedním (maximálně dvěma) dechy. Sérii HH čtu postupně. Spousta lidí tu píše, že jsou Švábi slabým odvarem dalších dílů, tak mi nezbývá než se těšit, co přijde. Každopádně (možná proto, že nevím, jak moc dobré jsou další díly) považuju Švábi za super detektivku, která vůbec není zdlouhavá.

P.S.
Po přečtení Červenky musím souhlasit s ostatními, že jsou teda i lepší detektivky, než jsou Švábi. Ale pořád trvám na tom, že stojí za přečtení.

16.03.2017 4 z 5


Život je jinde Život je jinde Milan Kundera

Nevím jestli je pro mě na této knize nejcennější to zrcadlo doby, nebo otevřené okno do duše mladého egoisty panice a urputně milující matky, nebo ta, pro mě zatím nevídaná, dokonalost jazyka a um autorův popsat slovy skutečnosti i pozadí tak, že jsem několikrát knihu s hnusem musela odhodit a nebo naopak postupovat stránku za stránkou utopena v životě postav. Je to moje první větší setkání s Kunderovo dílem a těším se na ta příští a zejména na to, až dospěju do bodu, kdy mi budou dávat smysl další a další slova mezi řádky.

16.11.2016 5 z 5


Melouch Melouch Michal Viewegh

To, co by se dalo napsat na deseti stránkách slohovky na střední škole rozmělněno do 21 kapitol prokládáno rádoby vtipnými slovenskými komentáři .... tak přesně to je takhle knížka. Pro mě velké zklamání jak z obsahu, tak zejména z formy. Bohužel.

26.10.2016 2 z 5