kuba95 kuba95 komentáře u knih

☰ menu

Malý princ Malý princ Antoine de Saint-Exupéry

Jedno z nejlepších, největších a nejkrásnějších děl v dějinách literatury.

14.02.2015 5 z 5


My děti ze stanice ZOO My děti ze stanice ZOO Christiane Vera Felscherinow

Jako literatura faktu nebo varování pro voly, u kterých by mohlo dojít ke chvilkovýmu "zatmění mysli" a následnýmu podlehnutí partě zfetovaných vrstevníků, intenzivně nabádajících k užití drogy je to určitě dobrý. Ale absolutně v tom postrádám sebemenší náznak umění, který by neměl chybět u žádného druhu literatury. Nějak prostě nedokážu spatřit tu estetickou hodnotu "ono krásno" v záznamu výpovědi nějaký čtrnáctiletý smažky, která si určitě musela před rozhovorem s pány novináři šlehnout, aby se naladila na potřebnou vlnu a vylíčila nám tu "nepředstavitelně syrovou" atmosféru, ve které se ten magický, duchaplný a neobyčejně barvitý příběh mladých feťáčků odehrává.
Učiněný balzám pro duši, stejně jako Můj druhý život, kterej vyšel jen tak tak, aby uznávané autorce zajistil peníze na další a další přísun dávek H.

12.02.2015 odpad!


Květy zla Květy zla Charles Baudelaire

„Zde spí, jenž miloval kdejakou sprostou plínu, on proto sestoupil, mlád ještě, v říši stínů“.
- náhrobek Ch. B.

Jedinečná sbírka básní úžasně vystihující kontroverzního Baudelaira a jeho zálibu "v morbidní kráse". Podle mě určitě jedno z děl, bez kterého by poezie nebyla poezie, a které po přečtení vyrazí dech naprosté většině čtenářů.

09.02.2015 4 z 5


Quo vadis? Quo vadis? Henryk Sienkiewicz

Bejval bych dal klidně 5*, kdyby nebylo ústředním motivem křesťanství. Jinak zajímavý, stylisticky hezky napsaný dílo. Sienkiewicz to ani jinak neumí.

26.01.2015 3 z 5


Pěna dní Pěna dní Boris Vian

Jedna z mála knih, u které jsem šíleně trpěl a čím dál víc věřil, že ji nedokážu dočíst dokonce. Překvapivě jsem to dokázal, a s vidinou nepatrné naděje na zlepšení nálady jsem sáhnul po filmu, kterej mě dorazil úplně.

26.01.2015 odpad!


Atala / René Atala / René François René de Chateaubriand

Silně zidealizovaná forma lásky umírající pod tehdy velmi populárním, nesmyslným plevelem "křesťanstvím", mě vůbec nenadchla. Jednu hvězdičku dávám jen díky barvitým popisům severoamerické krajiny.

26.01.2015 1 z 5


Alchymista Alchymista Paulo Coelho

Román kratšího rozsahu, podle mě psaný poměrně nízkoúrovňově, avšak přinášející v sobě důležité poselství o posvátnosti světa, ve kterém žijeme, a také o cestě životem, která by bez překážek nevedla vůbec nikam. Určitě stojí za přečtení.

26.01.2015 3 z 5


Cesta kolem světa za osmdesát dní Cesta kolem světa za osmdesát dní Jules Verne

Krásná a oddechová četba z pera jednoho z nejlepších spisovatelů dobrodružné literatury.

26.01.2015 3 z 5


120 dnů Sodomy 120 dnů Sodomy Donatien Alphonse François de Sade

Encyklopedie všemožných úchylek a anomálií, která se podle mého názoru dostala až za hranice toho, proč ji markýz psal. Pro něj to byla jen jakási studnice, do které vyléval z jedné strany své zvrácené touhy a z druhé strany to, co se dělo okolo něj. A pro nás to je zcela jistě trochu nevšední analýza lidské sexuality, tehdy ještě daleko předjímající Freudovo učení.

25.01.2015


Nahý oběd Nahý oběd William Seward Burroughs

Absolutní absurdita, nedávající dohromady žádnej ucelenej obraz. Nic víc než patok feťáckých myšlenek, hrající si na umělecký dílo. Nedalo se to číst.

25.01.2015 odpad!


Walden aneb Život v lesích Walden aneb Život v lesích Henry David Thoreau

Výjimečná kniha jednoho z největších intelektuálů své doby, který v sobě jako jeden z mála dokázal najít sílu a "vybočil" z řad konzumní společnosti, aby mohl zrealizovat prostý a jednoduchý život v sepětí s přírodou a zabývat se hlubšími hodnotami než je vydělávání peněz na splácení hypotéky. Výborné čtení pro všechny, kterým se nelíbí způsob dnešního života v uspěchané společnosti, a kteří stejně jako Thoreau touží po návratu k přírodě a absolutní svobodě, která je na úkor vyspělé civilizace čím dál tím omezenější. Jeho filozofie podstatně ovlivnila subkulturu Hippies a také mnohá ekologická hnutí.

25.01.2015 4 z 5