KarinaB KarinaB komentáře u knih

☰ menu

Námi to končí Námi to končí Colleen Hoover

Začátek mi přišel jako z červené knihovny, fakt nic moc. Ale najednou než se nadějete, kniha se změní v neočekávaný výborný příběh.

26.08.2022 3 z 5


Piková dáma Piková dáma Alexandr Sergejevič Puškin

Povídka byla krátká, bude i můj komentář. Svižné, chytlavé, zajímavé, nevšední. Stokrát ano!

15.04.2016 5 z 5


Jana Eyrová Jana Eyrová Charlotte Brontë

Asi do desáté kapitoly (ze třiceti osmi) jsem se s knihou trochu trápila, nevzbudila ve mně velký zájem, protože Janino dětství se mi zdálo rozepsané příliš dlouze. Nevím kdy a jak se to stalo, ale zničeho nic jsem se přistihla, že mě kniha najednou pohltila. Prostředí viktoriánské Anglie ve spojení s tehdy neobyčejným milostným příběhem mě nadchlo, o to víc jsem prožívala celý děj, který byl dle mého názoru absolutně nepředvídatelný. Dokonce jsem se v posledního stránkách smířila s nešťastným koncem [pozor, malý spoiler], jak výborně kniha gradovala, a hle! Popisy prostředí, citů a osobností byly dokonalé. Láska pana Rochestera a Jany se mi staly vzorem, naopak myslím, že osobnost jako Jan Křtitel se tam dokonale hodila. Z prvních nudných dojmů se stala kniha, v jejímž světě momentálně žiji a do které jsem se nezahleděla naposledy.
Malý bezvýznamný mínus dávám patrnému podílu náboženství v knize, v dnešní době už to prostě tolik nemám zájem chápat, ale je pravdou, že by bez toho možná ta kniha nebyla tam neobyčejná.

15.04.2016 5 z 5


Sen noci svatojánské Sen noci svatojánské William Shakespeare

Kniha se velmi snadno a rychle čte, asi jako většina Shakespearových komedií. Příběh byl hezký, i když nadpřirozeno mě moc nenadchlo. Nejvíce mě pobavila scéna s ochotnickým divadelním představením.

15.08.2015 3 z 5


Zkrocení zlé ženy / The Taming of the Shrew Zkrocení zlé ženy / The Taming of the Shrew William Shakespeare

Přečetla jsem ji jedním dechem. I v dnešní době nepozbývá na vtipu. Celá myšlenka divadelního snění se mi moc líbila a zaujala mě. V Kateřinině posledním monologu bych s ní v pár věcech i souhlasila, kdyby k tomu Petruccio nedospěl takovým způsobem, kterým dospěl. Kniha je velmi čtivá a dá se doporučit snad každému. Pokud o téhle knize někdo uvažuje vzhledem k maturitní četbě, tak ušetří spoustu času a otráven rozhodně nebude :)

15.08.2015 5 z 5