Karek Karek komentáře u knih

☰ menu

Kde je zakopán pes - memoáromán Kde je zakopán pes - memoáromán Pavel Kohout

Velice detailní sonda do absurdity tehdejší doby a společnosti, zejména popis praktik STB a život disidentů, který je dodnes živoucím odkazem a inspirací boje proti režimu. Bezesporu hodnotná kniha.Po právu součástí maturitní četby.

15.03.2019 5 z 5


Smrt je mým řemeslem Smrt je mým řemeslem Robert Merle

I přesto, že autor je Francouz, tudíž se nabízí přirozená nenávist vůči Langovi,je kniha naprosto nestranná a čtenář je nucen utvořit si obrázek sám. Kniha přináší detailní charakteristický popis člověka, který je naprosto chladný,bez emocí, nezdráhá se jakýchkoli ohavnějších činů, plní všechny rozkazy do puntíku s naprostou precizností, která často odporuje logice. "Vzorný" nacista", který má na svědomí životy mnoha lidí,ale zároveň komplikovaná osobnost, hypotetické přemýšlení nad touhle osobou nabízí otázku,zda by mohl být světu prospěšný,nepodlehl by-li nacistické ideologii a naprostým poblouzněním tomuto zločineckému režimu.
Úžasné čtení, skvělé dílo,jedna z nejlepších knih,kterou jsem kdy četl.

18.02.2019 5 z 5


Krvavé země: Evropa mezi Hitlerem a Stalinem Krvavé země: Evropa mezi Hitlerem a Stalinem Timothy Snyder

Výjimečná kniha, která nabízí náhled do zločinů ideologií Stalina a Hitlera. Autor přináší jednotlivé příběhy obětí hladomorů, etnických čistek a terorů. Při jejich četbě se člověku svírá hrdlo a nabíhají slzy do očí. Vřele doporučuji přečíst,je třeba připomínat a nikdy nezapomenout.

18.02.2019 5 z 5


Zastavte Dubčeka! Zastavte Dubčeka! Jozef Banáš

Kniha je bezesporu kvalitním dílem, nicméně autor až příliš idealizuje odkaz Alexandra Dubčeka a nepřináší argumenty z druhé strany - strach z Brežněva, to že Dubček byl upozorňován Sověty na jejich nespokojenost,i přes to všechno Dubček nekonal žádné kroky proti intervenci a užíval si své oblíbenosti a známosti. Pokud bych si nepřečetl další knihy a články o tématice z roku 1968 a zůstal jen u této knihy, měl bych částečně mylnou představu o A. Dubčekovi. Stále ale Dubček zůstává spíše pozitivním člověkem,přední tváří Pražského jara a světlým okamžikem v té čtyřiceti leté temnotě.

18.02.2019 4 z 5