jullsebkova jullsebkova komentáře u knih

☰ menu

Mluv Mluv Laurie Halse Anderson

(SPOILER) Ze čtení young adult jsem sice už trochu vypadla, ale u knihy si cením hlavně opravdovosti hlavní postavy a tématu znásilnění a jeho následků, které mi přijde strašně důležité a jsem ráda, že knihy jako Mluv existují. Sice mi přišla postava strašně otravná, ale nakonec jsem si této její otravnosti vážila, protože mi přišlo, že to přidalo na reálnosti postavy – přeci jen hlavní hrdince není ještě ani 15. Příběh rychle utíká a nic se zbytečně dlouho netáhne. Zároveň znásilnění není extrémně detailně popsané, což mi přijde důležité vzhledem k traumatizujícímu potenciálu pro mladé čtenářky. Také jsem ráda, že ukazuje autorka znásilnění ve světle každodennosti a soustředí se hlavně na jeho následky.

02.04.2021 4 z 5


Základy metafyziky mravů Základy metafyziky mravů Immanuel Kant

Jedna z mých prvních přečtených filosofických knih... bylo to náročné, ale strašně mě to bavilo. Knihu jsem si přes upozornění spolužaček vybrala pro zkoušku z filosofie a rozhodně toho nelituji. Chce to sice trochu času, než si to člověk vše poskládá dohromady, ale stojí to za to. (4,5/5)

02.04.2021 4 z 5


Vánoční koleda Vánoční koleda Charles Dickens

Příběh je skvělý, ale musím uznat, že styl Dickense mi asi úplně nesedí. Kdysi jsem četla Vánoční koledu v češtině a nijak mě to nenadchlo. Letos jsem se pokusila o ní v angličtině a mám z toho pořád stejný pocit. Příběh z Vánoční koledy však přesto považuji za jeden z nejlepších vánočních příběhů vůbec.

02.04.2021 3 z 5


Legenda Legenda Stephanie Garber

Ze začátku jsem pochybovala, obzvláště když vypravěčkou byla Tella, ale nakonec jsem byla příjemně překvapená. A vlastně... místy vyloženě šokovaná – úplně jsem zapomněla, jaké nečekané zápletky dokáže Stephanie Garber vymyslet. Nemůžu se dočkat třetího dílu.

02.04.2021 5 z 5


Divné hlášky z knihkupectví Divné hlášky z knihkupectví Jen Campbell

Kniha je nenáročná (i v aj) a pobaví. Vzhledem ke karanténě je tato kniha skvělý způsob, jak se trochu přiblížit vlastní brigádě v knihkupectví. Některé pasáže mi připomněli vlastní zkušenosti.

02.04.2021 5 z 5


Nana Nana Émile Zola

Ze začátku mi sice dost splývaly vedlejší postavy, ale pak když jsem si zvykla, se to četlo naprosto skvěle.

15.03.2020 5 z 5