JanaDBK JanaDBK komentáře u knih

☰ menu

Nalakuj to narůžovo Nalakuj to narůžovo Martina Formanová

Milá kniha, která se dobře čte, ale zároveň není plytká. Psaní paní Formanové mám ráda - je inteligentní, elegantní, přitom oddychové. Je zjevné, že má z čeho čerpat.

25.01.2023


Zpověď Jonatána Papírníka - Memoár nadiktovaný Michelle Cuevasové Zpověď Jonatána Papírníka - Memoár nadiktovaný Michelle Cuevasové Michelle Cuevas

Nás tedy kniha vůbec nezaujala - strašná nuda, rádoby vtipné, překombinované, jazykově chudé. Proč se dnes všichni snaží vymýšlet děsně moderní pohádky, které nemají děj a kde hlavním hrdinou je nějaký podivín? Namísto toho aby vyprávěli opravdové příběhy? Proto se nakonec dokola vracíme k Astrid Lindgrenové nebo Roaldu Dahlovi

16.08.2021 1 z 5


Přestaňte se v práci stresovat Přestaňte se v práci stresovat Jan Urban

Kniha se mi velice líbila, protože nebyla teoretická, ale velmi praktická. To se o knížkách o osobnostním rozvoji vždy řici nedá. Sympatická mi je její "neužvaněnost". Vše je shrnuto v krátkých kapitolách, které jsou věnovány vždy konkrétním problémům na pracovišti. Několikrát jsem se k ní vrátila, když jsem hledala řešení nějakého problému v profesním životě.

12.05.2018 5 z 5


Expres Praha–Radotín Expres Praha–Radotín Pavel Bušta

Sakra, proč je to dospívání tak těžké? Kdyby měl člověk tehdy nadhled, jak by si to býval byl užil! Ale prostě tak to je, člověk se nepřeskočí. Kniha milá, potěšila, pobavila. Nyní z pozice rodiče si říkám, že to taky nemají s dětma v dospívání lehký.

30.08.2016 4 z 5


Rok vdovou Rok vdovou John Irving

První část úchvatná! Výborně jsem se bavila. Skici paní Vaughanové to korunovaly. Pak už to bohužel šlo z kopce. K druhé polovině bych řekla - "mnoho psů, zajícova smrt".

17.08.2016 3 z 5


Hruškadóttir Hruškadóttir Jana Šrámková

Ať jsem se snažila sebevíc, myšlenkovým pochodům hlavní hrdinky jsem neporozuměla. Asi to bylo hluboké, a já se v hlubinách potácím ráda, ale tohle byly pro mně fakt neznámé vody.

07.05.2016 2 z 5


Jak být ženou Jak být ženou Caitlin Moran

Ano, Caitlin je prostořeká a občas sprostá, ale má v celé řadě věcí krutou pravdu. A nebojí se jí říct. Třeba cukr jako sedativum pracující třídy: "přejídání si vybírají lidé, kteří se starají o ostatní...je to způsob, jak se odrovnat a zároveň zůstat plně funkční, protože vám nic jiného nezbývá...narozdíl od drog nebo alkoholu se tlustí lidé ničí takovým způsobem, který má ostatním způsobit co nejméně nepříjemností". V knize je spousta věcí pojmenována nově a přesně. Nejsou tu naplňována žádna trapná klišé "feministek" - odpor k mužům, hezkému oblečení či sexu. Naopak - Caitlin podporuje ženy - ať mají cokoliv a jakkoliv, ale hlavně, ať jsou v tom samy sebou. A to mě přesvědčilo.

07.05.2016 5 z 5


Deník staré paní Deník staré paní Jiřina Šiklová

Děkuji paní Šiklové, že tuto knihu napsala otevřeně a bez příkras. Je mi 35 let, byla jsem vychovávána v automatické úctě ke stáří. Bylo jednim ze životních překvapení zjistit, že starší lidé nejsou jen moudré osoby se životním nadhledem, ale že jsou často vztahovační, zlí a ve svém uzavřeném světě si vytváří chiméry o tom, jak proti nim ostatní "kují pikle". Dvougenerační soužití opravdu není jednoduchá věc a může se pro všechny stát malým peklem. Přečtení této knihy mě vedlo k tomu napsat si a uschovat poznámky s nadpisem "Co nedělat svým dětem, až budu starší."

11.03.2016 4 z 5


A hory odpověděly A hory odpověděly Khaled Hosseini

Celkový dojem - opět krásná kniha od Hosseiniho. I když skutečně příliš roztříštěná, a to přeskakování a usekávání příběhů působí rušivě. Možná kdyby příběhů bylo polovic a více se rozpracovaly, bylo by to lepší. Do každého příběhu jsem se plně ponořila a pak mi vadilo, že jsem musela "vyplavat" a přepnout na úplně jinou vlnu/atmosféru. U vyprávění o holčičce Roši mi chyběl velký kus příběhu. Nicméně, i kdyby Hosseini napsal jen tuhle knihu, pořád by byl špičkovým autorem.

04.02.2016 4 z 5


P.S. P.S. Aňa Geislerová (p)

Nádherná grafická podoba knihy. Ańa mohla být ve výpovědích otevřenější, tak moc nemaskovat. Myslím, že by jí za to čtenáři ocenili a kniha by dostala intenzivnější podobu, tolik by se neopakovala. I když chápu, že jde zřejmě o snahu chránit blízké před bulvárem. Souhlasím, že nejlépe se kniha čte vždy po kouskách, s krátkým časovým odstupem, člověk si téma víc vychutná.

09.01.2016 4 z 5


Jiříkovy starosti o minulost Jiříkovy starosti o minulost Jan Faktor

Mám naprosto stejný pocit jako autor předchozího komentáře, a to, že se Jiřík bere až moc vážně. Asi to bude tím dospíváním, kdy byl středobodem ženského domácího vesmíru. Některé pasáže jsou skvělé, s postřehy, které bych lépe nedokázala vyjádřit. Extrémně plastické. Jiné pasáže jsou překombinované, snad jako exhibice sofistikovanosti. Toto knize spíše ubírá.

09.01.2016 3 z 5


Pod sněhem Pod sněhem Petra Soukupová

Nerozumím tomu, proč některým lidem připadala kniha nudná. Je to skvěle napsané, přesně o tomhle je přece každodenní život s dětmi - čurání, mokré boty, dohadování se o koka-kole, miliony denních maličkostí, které je třeba zařidit, promyslet, vykonat...Život není hollywoodský biják plný napětí a zásadních zlomů, případně chechtaček. A že tam byla chyba na jedné stránce? No bože, to je snad lidské, ne?

03.07.2015