J4rosl4v J4rosl4v komentáře u knih

☰ menu

Všechny tyto světy Všechny tyto světy Dennis E. Taylor

Klidně to mohla být jedna kniha, zbytečné to dělit na díly, když nedochází k žádnému významnému zlomu nebo ukončení části příběhu. Vesmír je nekonečný a Bob(ové) nesmrtelní. Tak jsem byl zvědavý, jak to autor ukončí. Plné hvězdičky jsou právě za důstojné ukončení příběhu, které mě nijak neuráží a dává mi smysl. Ale tak trochu jsem si přál, aby z toho autor udělal nekonečnologii. To téma je nevyčerpatelné :-) Nové soustavy, planety, druhy, technologie ... dalo by se to číst donekonečna, a nikdy by se mi to asi neomrzelo. A co třeba jiné galaxie, jiné vesmíry? Já chci ještě 4, 5, 6, 7, 8 ... n+1 díl :-D Opravdu pohodové čtení, velmi doporučuji, než jsem se nadál, byl jsem na konci.

31.08.2020 5 z 5


Protože je nás mnoho Protože je nás mnoho Dennis E. Taylor

Proč je to vlastně druhý díl? A proč je třetí? Mohlo to klidně celé vyjít jako jedna kniha. Nedochází k žádnému zlomu, změně v ději nebo ukončení nějaké části příběhu. Vlastně jsem měl pocit, že stále pokračuji ve stejné knize. Způsob členění a vyprávění jednotlivých kapitol z pohledu různých Bobů mě hodně baví. O hvězdičku méně dávám jenom proto, že tato část mě ničím extra nepřekvapila. Ale stále je to stejně pohodové čtení :-)

31.08.2020 4 z 5


My jsme legie My jsme legie Dennis E. Taylor

Wow, tak to bylo něco pro srdce sci-fi fandy. Přečetl jsem jedním dechem. Ne proto, že by to bylo tak napínavé, jako spíš pro unikátní příběh, kde mě hnala prostě zvědavost, kam dál se Bob nebo jeho klony posunou. Vlastně mi to celé nepřišlo nijak nereálné, docela si dokážu tuhle verzi budoucnosti planety a lidstva představit. Celkově hodnotím jako nenáročné, oddechové čtení. Narážky na Star Trek, Star Wars a další sci-fi klasiku, mohou někomu vadit, ale já jsem si je užíval. V tomhle bych si asi s Bobem, respektive s většinou jeho kopií rozuměl :-) Jdu se začíst do druhého dílu, snad se v tom Bobiverzu neztratím ...

24.08.2020 5 z 5


Atómové návyky Atómové návyky James Clear

Trochu jsem se obával, že kniha bude dalším výtahem z mnoha knih osobního rozvoje. Naštěstí jsem se velmi mýlil a musím říct, že jsem byl velmi překvapen. Byť některé myšlenky nejsou nové a tudíž nijak přelomové (např. "Navykolístek" vs "Buzzer lístek z "Konec prokrastinace"), celkově kniha byla pojata naprosto odlišným způsobem a obsahovala mnohé souvislosti, které jsem buď vůbec neznal, nebo si je nikdy nepřipouštěl.
Kniha mi dala plno podnětů k přemýšlení, plno nápadů na zlepšení a hlavně jsem si její poslech na cestách autem velmi užil. Určitě si to v nejbližších dnech znovu zopakuji :-) Nemůžu tedy jinak, než knihu hodnotit velmi kladně a doporučit ji každému, kdo chce na sobě zapracovat.

Obsah vstřebán ve formě audioknihy (Audioteka.com), perfektně namluveno Ondřejem Halámkem.

16.08.2020 5 z 5


Válka s Mloky Válka s Mloky Karel Čapek

Těžko tuto knihu hodnotit :-) Z pohledu jazyka skvělé dílo, ale žádná oddechovka to nebyla. Čtení docela náročné pro svou formu a použitý jazyk, navíc mezi řádky obsahuje mnoho připodobení k tehdejší době: nacismus, židovská otázka, přebujelé strojírenství, kapitalismus a rozpínavost moci chtivých a majetku chtivých. Někdy jsem se do čtení musel nutit. Kdybyste z knížky polovinu textu odstranili, hlavnímu příběhu to vůbec neuškodí, ale podobenstvím doby určitě. Psáno dnešní moderní formou by to bylo super sci-fi :-) Jsem rád, že jsem to přečetl, ale podruhé už ne.

16.08.2020 4 z 5


Pandemie Pandemie A.G. Riddle

Za mě velmi povedený triller. I když je zařazen dá kategorie sci-fi, nic z obsahu mně jako sci-fi nepřišlo. Veškerá zápletka, tajná organizace, bioterorismus a pandemie, nanotechnologie, vše si dokážu v dnešním světě představit. Do balancování na rozmezí fikce a reality mě moc bavilo. Závěr trochu naznačuje, jak bude sága pokračovat, a zdá se, že v dalších dílech si užijeme sci-fi více. Moc se těším. Přesto mám ke knize připomínku. Kniha mě více bavila v první polovině, pak už to autor rozbalil moc rychle a závěr už byl přehnaně komplikovaný.

04.08.2020 5 z 5