J.kudrnatá J.kudrnatá komentáře u knih

☰ menu

Suopan: Stezka stromů Suopan: Stezka stromů Jan Mašata

Kniha Suopan Stezka stromů je nádherný příběh poslání, silné víry, odvahy a nekonečné naděje v budoucnost. Autor dokázal propojit svět obyčejných lidí se světem lidí, kteří jsou nám vzdálení, ukázal jejích kulturu, rituály a nádhernou přírodu. Při čtení jsem cítila vůní, viděla obrazy a jak je u autora zvykem... slyšela hudbu, která doprovází všechny postavy na jejích cestě... Hlavní hrdinka Bára je mi tak blízká, už jen tím .. jaká je.. i její touhou po životě, lásce i přání poznat svého otce. Jan Mašata dokáže citlivě, ale zároveň důrazně ukázat, co je důležité a co naplní naše srdce radostí. Myslím si, že tato kniha má v sobě tak moc velký vzkaz pro naši duši, dokáže nás přenést z naší kotliny do vzdálených míst, ale i do míst v naší fantazii...a to i díky nádherným ilustracím. Ti co z vás touží po příběhu, který je nevšední, mohu jen doporučit. Jak už dříve někdo napsal, autor zraje jako víno.

10.05.2024 5 z 5


Tatarák slečny Engely Tatarák slečny Engely Jan Mašata

Máte někdy pocit, že už Vás nemůže nic překvapit? Že už dokážete odhadnout děj po pár kapitolách, že Vy sami jste vlastně v pohodě a máte své temné komnaty zavřené a vyřešené? Také jsem si to myslela. Příběh Engely mě přinutil přemýšlet jinak, sáhnout hluboko do nitra, do svědomí, dokáže přinést poznání, odpuštění, nadhled....a poselství, že nic není beznadějné. Příběh je propojený s hudbou, jak jsem už u autora zvyklá a moc se mi to líbí, hudba doladí a podtrhne naléhavost situace a stav postav. Píšu tento komentář.....a stále mám v žaludku divný tlak....příchuť krve, která provází celý příběh mě přiváděla někdy k šílenství...stejně jako postavy z příběhu, ale s odstupem vnímám, že autor zcela cíleně a nenásilně a přitom s velkou dávkou napětí ukazoval, čeho všeho jsme všichni schopní, a vlastně z úplně základního důvodu a to je láska, v jakékoliv podobě. Naléhavost děje a propletení postav je v úžasné harmonii a autor mě nepředvídatelně dovedl až do konce....ten byl plný překvapivých odpovědí.....už teď vím, že se k Engele budu vracet ..zavřu oči a poslechnu si co jí hraje ve sluchátkách...už mám zase husí kůži..... Musím uznat, že tenhle příběh má grády, další autorova kniha, která mě donutí se v ulicích Plzně otáčet, zda se někdo neplíží za mnou......

08.04.2024 5 z 5


Jazz, kočky a potkani Jazz, kočky a potkani Jan Mašata

Opět neskutečně promyšlený příběh. Nádherná obálka a ten název....Jazz, kočky a potkani...co to má jako společného a proč? Po přečtení posledního řádku do sebe všechno zapadlo, autor jako vždy nezklamal. Líbí se mi věrohodnost a uvěřitelnost postav a děje. Hlavní hrdinka mně byla sympatická, život se s ní nemazlil a přesto byla rozhodnutá bojovat. Většina příběhu se odehrávala v Plzni, po přečtení této knihy si budu asi víc všímat, kdo jde po ulici za mnou :-). Autor nám dává prostor, abychom si sami vymysleli své teorie, kdo koho zabije a proč. Až do poslední chvíle jsem netušila, kdo za tím vším je a závěr byl pro mě velké překvapení. To co mě asi nejvíc zasáhlo bylo, že děj a popis postav byl tak reálný, postavy jsem viděla, ožily a tančily a autorovo propojení postav s hudbou mě pokaždé donutilo si píseň vyhledat a u ní příběh číst...pokud to byl záměr autora tak to funguje. Už mi jen chybí, aby to někdo zfilmoval....ať si můžu udělat kompletní repete, hudba by byla jasná :-).

14.04.2023 5 z 5


Hra žlutých loutek Hra žlutých loutek Jan Mašata

Na knihu jsem se těšila a musím říct, zase parádní kousek s úžasným přebalem. Kniha se liší od jeho předchozí pro detektivní žánr, ale musím uznat, že zápletka, děj i rozuzlení je naprosto originální. Je to komplikovaný a přitom jasný příběh, chvílemi pro mně přímo uhrančivý. To co jsem velmi ocenila, a do jisté míry čekala, že mě autor vezme zase někam na druhou stranu světa a zároveň do míst, které dobře znám, a byla to nádherná jízda, vše skvěle popsané a moje fantazie jen rostla. Prostě jsem hltala a hltala a snažila se odhalit skrytá tajemství a místo toho spousta záhad přibylo a můj mozek začal vymýšlet různé teorie, jak to vlastně dopadne.... a tohle je fáze, kdy vím, že autor a příběh udělal dobrou práci....a proto mohu jen doporučit.

28.05.2022 5 z 5


Můj pes Joe a tanec šamanů Můj pes Joe a tanec šamanů Jan Mašata

Knihu Můj pes Joe a tanec šamanů je lahoda číst. Je to silný příběh, který na konci spojí osudy lidí a zvířat a hudby v jedno velké neočekávané finále. Knihu jsem přečetla jedním dechem, je plná zvratů, lidskosti a naděje. Jan Mašata je spisovatel, který umí čtenáře vtáhnout do děje a žít ten příběh, unesl mě někam, kde bylo úžasné být. A přebal...po přečtení knihy, ucítíte, že na dotek hřeje....

19.09.2021 5 z 5