Ivana.Ka Ivana.Ka komentáře u knih

☰ menu

Průvodce literární hysterií 19. století Průvodce literární hysterií 19. století Karolína Zoe Meixnerová

Myslím, že už bylo hodnoceno ostatními a já souhlasím, že je to zajímavě podané. Četla jsem jako oddychovku a účel to splnilo, někdy jsem se i zasmála, ale! těch chyb a překlepů...

11.02.2024 3 z 5


Národní třída Národní třída Jaroslav Rudiš

Já vlatně moc nevím, co k tomu napsat
Bylo to zajímavě pojaté, vztahovalo mě to k hospodskému stolu na sídlišti, ale mám pocit, jako by mi unikala nějaká myšlenka, jako bych se nedokázala naladit na Vandamovu vlnu, jako by mě to míjelo, ale zároveň jsem se snažila ho pochopit. V nitru není zlej, ale na povrchu je to libovej frajer
Myslím, že to ale stojí za přečtení
“Svět se totiž skládá z pí*ovin

28.01.2024 3 z 5


Odbojová skupina bratří Mašínů Odbojová skupina bratří Mašínů Jiří Padevět

Doporučuji jako doplněk ke knize Zatím dobrý

08.01.2024 4 z 5


Zatím dobrý Zatím dobrý Jan Novák

Tak já vlastně nevím jak začít, příběh Mašínů je natolik kontroverzní, že asi nemohu a vlastně ani nechci hodnotit je samotné, nikdo jsme nebyli v jejich kůži a neměli takové předurčené charakterové vlastnosti jako ONI.
Pokud bych měla hodnotit zpracování, tak za mě super. Autor dílo podal tak, je se k takové události hodí, chronologicky řazené, žádné extra skákání tam a zpátky, už tak je to pro čtenáře dost náročné.
Určitě body nahoru za představení generála J. Mašína a babičky Emy.

08.01.2024 5 z 5


Arvéd Arvéd Jan Poláček

(SPOILER) Tak já nevím, jak knihu ohodnotit, a teď nesměřuji k hodnocení samotného Jiřího Arvéda Smíchovského.
Přečetla jsem toho už poměrně dost, některý autor mi sedí, některý méně, bohužel tato kniha se u mě zařadila do té druhé kategorie. Příběh na mě byl nějak hůře uchopitelný z hlediska nějaké časové posloupnosti, skákalo se mezi časy a často jsem skoro nechytla, kde byla ta změna a to mě trochu rušilo.
No nic, možná to bylo i mým zrovna roztěkaným rozpoložením.
P.S. Určitě si ale o Arvédovi budu chtít zjistit, přečíst něco více, na konci knihy se totiž dozvíme, že autor je “jeho fanoušek a to se pak nabízí otázka nestrannosti :)

08.01.2024 3 z 5


Mezi dvěma Kimy: Na studiích v KLDR Mezi dvěma Kimy: Na studiích v KLDR Nina Špitálníková

Achjo, tak jsem maličko zhodnotila knížku ve Svědectví o životě v KLDR a zradil mě autocorect :D No nic, jak jsem zmínila, doporučovala bych pořadí Svědectví o životě v KLDR a pak teprve Mezi dvěma Kimy. Svědectví je živější, tato je spíš na dokreslení, doplnění.

27.07.2023 4 z 5


Svědectví o životě v KLDR Svědectví o životě v KLDR Nina Špitálníková

Rozhovory byly neuvěřitelné, kolikrát jsem se přistihla, jak přemýšlím nad tím, že to nemůže být pravda, že si to autorka vymyslela, aby vytvořila populární knížku. Je to nezkontrolovatelné, ale pak jsem si řekla, že to snad ani nejde vymyslet. Něco takového se nemůže odehrávat v hlavě ani toho největšího fabulátora. Takže asi ano, bohužel, je to pravda? Je to hrozné.
Vzala jsem to obráceně, nejdřív tyto rozhovory a pak Mezi dvěma Kimy a možná bych i toto pořadí doporučovala. Rozhovory jsou živější, mají spád, lépe tedy vstřebáte informace zábavnější cestou.

27.07.2023 5 z 5


Muž, který stál v cestě Muž, který stál v cestě Ivan Fíla

Perfektní, není, co dodat.
Zajímavý pohled do naší skoro nedávné historie a hlavně náhled na osobnost, o které se nemluví.

23.07.2023


M+B+M: Mašín, Balabán, Morávek M+B+M: Mašín, Balabán, Morávek Dalibor Vácha

TOP.
Přelouskala jsem to během týdne.
Myslím, že není, co psát, fakt dobře zpracované, napínavé, stravitelně napsaná historie. Jako základ skvělé a pak se dá lépe navázat nějakou odbornější literaturou :)

23.07.2023 5 z 5


Sběrná kniha Sběrná kniha Pavel Kosatík

Prostě jsem to nedala. Pana Kosatíka mám ráda, ale tady jsem se fakt netrefila. Přišlo mi to ukrutně nudné, asi nejsem cílová skupina. Měla jsem pocit, že do poloviny knihy se mluví pořád dokola o tom samém, pak už jsem jen přeskákala na zajímavé kapitoly o Katce.

23.07.2023 2 z 5


Tichá pošta Tichá pošta Jiří Stránský

Určitě nejlepší povídka byla s názvem Tichá pošta, u ostatních povídek jsem měla maličko pocit, že se ztrácím. Bylo to psané, jako bych všechny postavy už dávno znala a já jen naskakuji do rozjetého vlaku. Později jsem pochopila, že takto byla napsaná i Aukce, ale u té bylo dostatek času si na postavy zvyknout, to povídky vzhledem k délce moc neumožní.
Z toho důvodu dávám pouze 3*/5

23.07.2023 3 z 5


Pražská zima Pražská zima Madeleine Albright

Odpověď na otázku, proč jsme tady, nám nedá to, co najdeme. Je skryta v důvodu, proč nemůže přestat hledá.
Výborná kniha. Byla jsem tedy na začátku překvapena, čekala jsem trochu něco jiného. Nicméně, jsem moc ráda, že jsem na knihu narazila, i přesto o jaké téma se jedná, z textu přímo září optimismus a klid.
Akorát mám pocit, že se dějiny stále opakují a lidé dělají stále stejné chyby. Objevují se stále stejní spasitelé světa s jednoduchým řešením všech problémů.

30.03.2023 5 z 5


Zdivočelá země / Aukce Zdivočelá země / Aukce Jiří Stránský

Jedním slovem LÁSKA.
Absolutně jsem nečekala, že by mě děj mohl tak strhnout.

1.část - Zdivočelá země, mě naprosto uhranula, z nějakého důvodu jsem se úplně vžívala do role kauboje a drandila s nimi se stensonem do čela krajinou nikoho. Po dočtení první části jsem věděla, že si musím sehnat i část druhou.

2.část - Aukce, následovala ihned, bez přestání, po první části. Tady už je trochu znát, že byla kniha napsaná z odstupem několika let, byl to tedy trochu jiný styl psaní, pro mě lehce obávaný (četla jsem od pana Stránské Tichou poštu a jedna z povídek byla napsaná takto). Kniha může leckoho na částku odradit, máte pocit, že jste vstoupili do něčí rodiny, které má nepočítaně členů a naprosto se neorientujete kdo je kdo, ale vypravěč má pocit, že všechny už dávno znáte, ano z prvního dílů, ale najednou jsou tam manželé, manželky, děti dětí a děti dětí dětí, ale je to jedno časem se do toho dostanete a když ne, tak to někdy taky úplně nevadí :)

Závěrem, včera jsem dočetla a dneska mám pocit, že mi něco (někdo) chybí…

02.02.2023 5 z 5


Prostory a dialogy Evy Jiřičné Prostory a dialogy Evy Jiřičné Karel Hvížďala

Naprostá pecka, co víc k tomu dodat, určitě stojí za přečtení.

02.08.2022 5 z 5


Bílá Voda Bílá Voda Kateřina Tučková

(SPOILER) Naprosto oceňuji výdrž a zapálení pro danou problematiku, ať je to bývalý režim nebo téma postavení žen v církvi. Musím říci, že na to jak silná je to kniha, přelouskala jsem si docela rychle, “reálie” a nadpřirozeno mi nevadilo, dokonce musím říci, že tam dokonce i sedělo. Původně jsem chtěla dát plný počet *, nicméně musím přiznat, že mne trochu zklamala cca poslední čtvrtina knihy, za sebe bych skoro ta rodinná pouta nechala nevyřešena, už to bylo hodně překombinované a o nalezení sochy ani nemluvě, za to 1* dolu. Možná po těch letech autorka ztrácela dech, a nedivím se, takže i přesto obrovská poklona.

02.08.2022 4 z 5


Doskočiště Protektorát Doskočiště Protektorát Jitka Neradová

Slyšeno jako audio, naprosto super, stále by se o těchto Mužích mělo mluvit a psát... Škoda, že spousta z nich položila životy za naše blaho a národ na ně zapomněl, nedej bože, u těch na, které nezapomněl, polemizuje o jejich hrdinství...

27.01.2022


Čurda z Hlíny: Tři dokumentární povídky z protektorátu Čurda z Hlíny: Tři dokumentární povídky z protektorátu Miloš Doležal

(SPOILER) Tak tedy pozor, nevím, jak se mohlo stát, že tato kniha mi v roce 2019 unikla a narazila jsem na ni teprve teď na začátku roku 2022... Jsem ráda, že mi přišla pod ruce, protože je to naprosto něco skvostného a neměla by uniknout ani ostatním... No, nebudu se tu moc rozepisovat, ať si každý přečte a udělá obrázek sám... Jen jedno mne nenechá jen tak, ti "lidé" byli vlastně vždy nějací "chudáci", kteří měli touhu být mocní, až z toho byli nemocní a vlastně, to se stále opakuje... A vůbec by si tu knihu měli přečíst všichni, trochu mne zarazilo, že často člověk naráží na obhajování činu p. Čurdy, aby ochránil rodinu apod., ale po přečtení tohoto díla, ho tak nějak vidím v úplně jiném světle...
EDIT.: A málem bych zapomněla, kdo ještě neslyšel, doporučuji Doskočiště protektorát...

27.01.2022 5 z 5


Kolem Jakuba Kolem Jakuba Michal Vrba

Naprosto famózní čtení… Překvapilo mne jaké detaily mohly všechny příběhy tak krásné spojit…

27.12.2021 5 z 5


To je on!: O té, co si říkala Toyen To je on!: O té, co si říkala Toyen Milena Štráfeldová

Trochu mám z knihy pocit, že jsem se dozvěděla hodně o všech okolo, ale o samotné Toyen moc ne... Myslím, že by kniha mohla být poloviční, někdy jsem se musela do čtení nutit...

16.08.2021 3 z 5


Nevidím ani tmu: Rozhovory o naději Nevidím ani tmu: Rozhovory o naději Aleš Palán

Taková kniha nelze jednoduše hodnotit, co čtená, to jiný názor... Ale asi nemohu napsat, že ji k přečtení doporučuji...

03.05.2021 3 z 5