HugoMilhaus HugoMilhaus komentáře u knih

☰ menu

Ostravská mystéria Ostravská mystéria Marek Skřipský

Ostravsko, mladá republika .. a nesourodá trojice která se prolíná všemi příběhy.. Mladý muž, " veterán" z legií, ketrý chce utopít vzpomínky v alkoholu, místní farář založeníjm spíše "rakušák" a mladá rozvejřená dívka, dcera místního policisty, se zálibou v motorkách..Jednotlivé příběhy , s kriminální, špionážní i duchařskou zápletkou mi připomínají takjové to čtení které kdysi vycházelo vždy před létem, takovéí ty sborníky kriminálních příběhu pro čtení na dece na koupališti.. Není to špatné, naopak, je to přesně ten typ literatury, který se k tomu hodí, pohodové čtení, tajemno i podivno je přiměřeně zastoupeno, žádný drastický krvavý thriller..Doporučuji právě pro takové chvíle..Dokonce jsme si našel na webu staré mapy a podle knihy jsem hledal , kde se příběhy odehrávaly a jak to tam asi tenkrát vypadalo, tedy v dobách , kdy Velká Ostrava teprve vznikala a Vítkovice byla samostaná obec :-D..Fakt čtení na pohodu :-)

26.06.2020


Křižovatka soumraku Křižovatka soumraku Robert Jordan (p)

Jako i ostatní předchozí díly ságy.. kulily se oči, potahovaly suknice a Aes Sedai dělaly svůj kukuč.. ale naštěstí se dá osvojit způsob četby, že se přeskočí i dvě strany popisů, co měl kdo na sobě, jak byly vyzdobeny mistnosti a jak se kdo tváří..A děj se opravdu nikam moc neposunul, ale k velkému finále je rozehráno..A že se jsem se ztrácel v postavách je taky pravda, je jich už tam víc než v pověstném ferdovi mravencovi mravenečků..:-)

21.01.2020 3 z 5


Mesopotamis Mesopotamis Lukáš Vavrečka

Vánoční dárek..Těšil jsem se na napínavou, steampunkovou story.,. a nic..Jako není to úplně špatné, ale ještě by to chtělo vybrousit a rozhodně zuvěřitelnit!!.. Ono i když čtu příběh z budoucnosti, kde lidé zavrhli elektřinu a vrátili se k pohonu párou a vše je mechaniky poháněno, tak mu musím uvěřit..abych si řekl, jo tohle by mohlo fungovat a z technikého hlediska to má smysl..Už jen osazení děje..cca 200 let po naší přítomnosti je svět podobný tomu z Matrixu, dojde k nepokojům, globální válka a zbytky lidstva se shromáždí bůhvíproč zrovna v oblasti dnešního Íráku, uprostřed pouště, kde založí jakýsi městský stát ,postaví obrovské město o průměru 500mil!!! a pak!! se vzdají elektřiny.. Jenže celé město už je od začátku postaveno na mechanickém a parním pohonu, s nepředstavitelnou spotřebou paliva.(požívá se dřevo!!!.. a lesy jsou vysazovány speciálními stroji)..no trošku logické kopance.. Takhle, pokud nebudu bádat nad logikou a technickými detaily, jde o bohužel ničím nevybočující dobrodružný příběh o odboji, chlápkovi který se zaplete, chytré holce, zradě a závěrečné bitvě..Ale ty reálie jsou opravdu, opravdu příliš málo uvěřitelné a hodně mě to rušilo..Třeba ale dobrý nápad jsou řetězové vlaky a lokomoční okruhy i pěkně rozvinutý a sofistikovaný systém potrubní pošty- ten působil opravdu steampunkově. Kdyby autor příběh zasadil do alternativního světa, kde nikdy nebyl elektřina vynalezena, všechno by bylo mnohem uvěřitelnější, i to že takové město vyrostlo třeba v průběhu staletí nebo tisíciletí na místě starobylé civilizace, když už autor operuje s Mezopotámii, jmény dávných vládců a rozdělení města podle hodin.. takhle dávám 50%.

04.03.2019 3 z 5


Hladová smečka Hladová smečka Martin Sládek

Knihu jsem si nadělil k Vánocům, a dobrý dárek to byl :-).Začátek a první část knihy docela dobrý rozjezd, ovšem až do doby, než Harald s ostatními dorazili k pobřeží s potopeným pokladem.. Pak následuje celkem hluchá a poněkud zmatená část pod vodou, ale dá se to přetrpět..poslední třetina skýtala větší potenciál, a závěr byl už opravdu jak z antické tragédie (deus ex machina)..Schválně jsem nenapsal nic z děje, abych neprozrazoval..ale pár poznámek si neodpustím.. Pokud to srovnám s Vikingskou sériií od Mosteckého- Vlčí věk- ta byla co se týče vikingských reálíí mnohem, mnohem uvěřitelnější a magie, nebo tajemno bylo přítomno jen v náznacích, jakoby nádechem a spíš v pověstech a mýtech.. Něco takového jsem čekal i od Hladové smečky,alespoň zkraje, stačilo by kdyby se Umění používalo k uzdravování a práci s tělem, třeba jako jen zbytky a ozvěny dávno zapomenutých znalostí..Ovšem stane se z toho celkem podivná fantasy i s vlkodlakem, i když ten je alespoň v poslední třetině využit ;-). K té podmořské epizodě..hodně nepřehledná, téměř jsem se ztrácel a úplně zbytečně roztříštila děj.
Pokud příběh vezmeme jako vyprávění z alternativní Země, budiž.. docela to jde..protože na full vikingskou řezačku je to slabé a nedotažené, na čistou fantasy zase málo bojové a ochranné magie (slovy žádná)..Hodnotím jako oddechovku na několik večerů : 70%

04.03.2019 4 z 5


Jizvák Jim a další noční můry Jizvák Jim a další noční můry Dalibor Vácha

8 povídek z pera autora, který doposud psal válečné romány z 1 a 2. války.Jeho scifi a hororové příběhy ovšem nejsou vůbec, ale vůbec špatné.. Úvodní Jizvák Jim, a Bažiny spojuje styl , který bych nazval magic-steampunk.. Z alternativního světa, kde 1.sv. válka trvá ještě v r. 1922, magické látky aetheru se používá k pohonu strojů a magických "robotů", Bažina pak z podobné reality v blíže neurčené budoucnosti, kde vědci CK akademie zkoumají podivnou anomálii v Haliči..Magie je i v povídce Poslední sázka, Na Hloubkách a Cesta na jih. Pro změnu třeba Příliš mnoho sněhu je výborným hororem s Lovecraftovskou atmosférou, Sprint bez cíle klasická beznadějná zombíkovka a knihu uzavírá Vítejte v Šedivákově.. téměř Kingovsky děsivý příběh, ve kterém je nakonec skoro všechno jinak..
Osobně myslím, že svět z povídek Bažiny a Jizvák Jim by si zasloužil úplně samostatný román, ne li celou sérii, má obrovský potenciál a i tak relativně krátkých povídkách spoustu nápadů, které by stálo za to více rozvinout..
P.S.. je vidět. že autor je spisovtel historických válečných románu, zejména se věnující českým legiíím a vůbec tomu to období.. v povídce Bažiny jsem narazil i na odkaz vedoucí ke Švejkovi, pobavilo mně to....Ale třeba to tak autor vůbec nemyslel a je to jen náhoda :-).. Rozhodně knížku doporučuji k přečtení, nezklame Vás.

14.06.2018 5 z 5


Ztracený ostrov Ztracený ostrov Lincoln Child

Velmi dobrá příjemní oddechovka, četl jsem skoro na jeden zátah..

14.06.2018


Poslední den stvoření Poslední den stvoření Wolfgang Jeschke

přečetl jsem už před lety,jedním dechem.. a potom asi ještě 3x :-) časové paradoxy a zápletky mně nadchly, obrovský potenciál pro rozpracování do dalších dílů.. - Křesťanský cestovatel, atd, škoda toho příliš ustřiženého konce..

06.04.2018 5 z 5


Ofenziva českých zemí Ofenziva českých zemí Jan Kotouč

Výborné pokračování, napínavé až do konce.. Ale opravdu by to chtělo více "zuvěřitelnit" alternativní svět ve kterém se román odehrává..Slouží sice jen jako kulisa pro probíhající válečné střetnutí Č-S království s Ruskou říši,ale možná by si zasloužil samostatný román, mimo válečnou řadu.. třeba pátrání ve vzniklých trhlinách, pokud je platná teorie o průniku paralelních vesmírů - co když se z jiného světa přeneslo víc než jen voda a td... Potěšilo mne, že i v tomto světě napsal K. Čapek RUR ;-)

06.02.2018 4 z 5


Nad českými zeměmi slunce nezapadá Nad českými zeměmi slunce nezapadá Jan Kotouč

Přečetl, líbilo, byť průběhy bojů poněkud připomínají boje v Pacifiku za II sv. války. No ale co taky chcete s letadlovými loděmi vymyslet nového.. ;-).

06.02.2018 4 z 5


Spad Spad František Kotleta (p)

Fallout v české kotlině.. Výborně a trochu jinak napsaný příběh, téměř realistický( bohužel). Příběh je vystavěn herně, tj od relativně nejlehčích nepřátel po ty nejtěžší, s nějakými qesty bokem. Na plátně by to vypadalo hoodně dobře, jako mod třeba právě do Falloutu skvěle. No a závěr je poněkud otevřený, třeba se dočkáme nějakého pokračování, případně i nezávislého příběhu z této temné budoucnosti..

16.01.2017 5 z 5


Armada Armada Ernest Cline

Asi si přečtu..Ale popis mi silně připomíná starší , celkem kultovní sci-fi z dob mého mládí Poslední Hvězdný bojovník..(the last starfighter.) :-)..http://www.csfd.cz/film/26469-posledni-hvezdny-bojovnik/prehled/

14.11.2016


Anno Dracula Anno Dracula Kim Newman

Velmi povedená historická fikce, v podstatě detektivní román z viktoriánské Anglie - motiv Jacka Rozparovače v kulisách alternativního Londýna, zaplněného snad všemi známými literárními i skutečnými postavami z tohoto období.. Fanda této literatury si přijde na své, já jsem se pravda někdy ztrácel ( hlavně v literárních postavách), některá mi zněla povědomě ,ale při čtení to až tak nevadí. Druhá linie příběhu - politická hra mezi upíry a lidmi, i mezi upíry samotnými se příběhem proplétá vcelku nenápadně, aby na konci románu nabyla navrch..A dobře se to čte, je to svižné, napínavé a satira na politické poměry ( nejen dobové) taky není marná..P.S.. postava Sherlocka Holmese se sice v knize vyskytne, ale jak prohlásil sám autor, " musel jsem ji nechat zmizet v "nápravném táboře" DevilsDyke, kde byli "koncentrováni" odpůrci hraběte Drakuly..protože by kriminální příběh vyřešil na prvních dvou stranách a v podstatě by nebo o čem psát. ;-)

02.11.2016 4 z 5


Lovci Lovci František Kotleta (p)

Rychlé, akční, oddechové, ale ne úplně originální, takový jako X-men po česku. Ale pobavilo, ne že ne.. :-)

30.06.2016 4 z 5


Prvních patnáct životů Harryho Augusta Prvních patnáct životů Harryho Augusta Claire North (p)

Výborné, napínavé a čtivé.Kniha donutí jednoho uvědomit si, kolikrát za život si řekl, že tohle by udělal jinak a tam by nešel a tam by šel...Kálačakrové tuhle šanci mají, žít svůj život znovu.. a pokaždé mohou trochu, nebo i více jinak. Trochu mi trvalo, něž jsem se zorientoval a než mi došlo, jak vlastně funguje "tichá pošta" , ta trocha filozofování je celkem snesitelná a děj nikde nestojí a uhání dopředu..Malinko naivní mi přišla představa, že si Harry koupí v Sovětském svazu 50tých let mapu, na které budou zakreslená v podstatě tajná města typ Pietrovsk 111 kdesi na Sibiři..ani prd..ale jinak počteníčko 1A .. a na konci žádné odpovědi.. spíš hromada dalších otázek v hlavě.. :-)..P.S.. konec mi hodně připomíná tahovou strategii. ne vždycky je výhoda táhnout jako první.. :-)

17.05.2016 5 z 5