harrym harrym komentáře u knih

☰ menu

Gentleman v Moskvě Gentleman v Moskvě Amor Towles

Pěkná kniha, žel nemohu dát 100%. Je cítit, že autor měl nastudovanou rusko-sovětskou historii, ale i tak brouzdal jen po povrchu. Pokud někdo čeká, že se mu při čtení této knihy dostane současně dějepisné průpravy, bude zklamán.

19.04.2024 4 z 5


Hlídka na konci vesmíru Hlídka na konci vesmíru J.S. Dewes

Hrozná slátanina. Zpočátku to vypadalo nadějně, námět nadějný, ale pak se to nějak podělalo. V prvé řadě mě prudí že tam autorka používá pseudolatinské hodnosti, což vám vnáší do hlavy zmatek. Proč tam proboha nemohla nechat klasické seržant, poručík, kapitán, major, plukovník atp.? Proč vymýšlela nějaké excubitory a podobné ptákoviny? Dialogové interakce mezi postavami vyznívají velmi dětinsky, no to jsou dialogy že by jeden kvílel... Dále klasický nedostatek - příliš mnoho postav v příběhu. Je mi záhadou, jak tohle může mít %.

31.12.2023 2 z 5


V mrtvé zóně V mrtvé zóně Jakub Mařík

Už to začíná být krapet otravné. Děj se posunuje dopředu jen nepatrně, a to už jsme u 4. dílu. Nemůžu se dost dobře donutit k tomu, tu knihu dočíst. Autor si to naplánoval až moc šablonovitě, šlo to zcela jistě trochu vylepšit a zatraktivnit. Např. Sépiané mohli být mnohem více odlišnější od lidí - jak po stránce fyziologie, tak i stylu přemýšlení. Co se týče "korzárů", tak tam mi připadá až příliš neuvěřitelná a otravná ona 100% spolehlivost jejich asimilačních technik. Defacto to jsou borgové. Ale i u těch borgů ve ST se to snažili autoři aspoň nějak občas ozvláštnit, např. že se podařilo uchovat u nějakých jedinců i přes asimilační proces individualitu atp. Tady prostě korzáři jedou jak kombajn dále a neohroženě vpřed. Což vyznívá svým způsobem paradoxně. Jelikož rasa s tak vysokým technologickým potenciálem nemá prostě z logiky věci důvod dobývat a bužírovat na o řády méně vyspělých rasách. Můžou si prostě a jednoduše "zasimilovat" celé neobydlené planety. Je to asi tak něco podobného, jako kdybych já měl nutkavou potřebu obrat nějakého homelesáka na vlakáču o jeho 23,50 Kč co má po kapsách, za situace kdy vlastním "stroj na peníze".
To množství jmen a postav mě taky s**e, já si to nepamatuji a většina čtenářů taky ne. Já to prostě beru tak, že nějakej hejhula nebo hejhulka něco udělá, a naprosto mi uniká, jestli to má nějakou spojitost s něčím před 2 díly, protože si ta jména stejně nepamatuji.

Dovětek: Tak jsem to dočetl... No co na to říci, nechci spojlerovat. Konec 4. dílu mi připadá takový násilně useknutý - s ohledem na to, že děj se 4 díly vlekl jak sopel, tak začátek rozuzlení na konci 4. dílu je až překvapivě překotný. Podstata korzárů je sice trochu překvapivá, ale něco podobného jsem ale v zásadě očekával.

10.12.2023 3 z 5


Legie prokletých Legie prokletých Sven Hassel (p)

Určitě neupírám autorovi, že prožil peklo. Ale nechápu, proč to peklo v knize "přikrášluje" až do absurdna. Zřejmé je to zvláště v úvodu, kdy např. v jednom odstavci (popis výcviku) píše, že měli z dlaní cáry masa (dokonce jim z nich visely), a hned o kus dál, že museli cídit a čistit zbraně xkrát za den. To se ale s cáry masa místo dlaní moc nedá, že. A je tam ještě pár dalších věcí, které nezní moc uvěřitelně a autor zjevně skutečnost ještě náležitě "přikrášlil".

23.07.2023 4 z 5


Pán hor Pán hor Kristýna Sněgoňová

Co napsat, Sněgoňová je prostě o půl hvězdičky míň než Kotleta. Paradoxně se mi víc líbil úvod příběhu ve vesmírném cirkusu než konec. Konec už byl spíše takový z povinnosti.

20.05.2023 3 z 5


Dobrodruh Dobrodruh Katherine Rundell

Mno, nevím. Je to celkem pěkná knížka, ale popravdě netuším, co z toho autorka chtěla vytvořit. Začátek vyzněl celkem dobře, ale pak je celkem prudký zlom, ty kecy s dobrodruhem to stočily zase jinam.

14.04.2023 4 z 5


Pošťák Pošťák David Brin

Klasika žánru, nemohu dát méně než plný počet. Příběh o člověku, který své životní poslání začal vlastně díky náhodné souhře okolností jako sobecký podvodníček vidící jen krátkodobou příležitost, ale pak prozřel a pokračoval za mnohem vyšším cílem, kterým překročil vlastní stín. Za kultovku považuji i nedoceněný film Kevina Costnera, natočený na motivy této knihy - nejde sice o perlu kinematografie, ale některé momenty tam jsou fakt silné a ten film doslova zraje jako víno (podobně jako Vodní svět).

18.02.2023 5 z 5


Zrádcové Říma Zrádcové Říma Simon Scarrow

Je trošku cítit, že autorovi zvolna, mírně, nenápadně, dochází dech. Čtení nabírá a má repetitivní charakter. Popravdě, nevím kolik dílů chce ještě napsat, materiálu pro děj je ještě víc než dost - tak nejmíň na 40-50 dílů celkem. A povstáním Boudiccy to skončit nemusí. Cato se narodil pravděpodobně v roce AD 25, Macro v roce AD 10.
Oba tedy bez problému mohou ještě dožít konec vlády Nera (AD 68), "oblíbence" Vitellia jako císaře (AD 69), i nástup Vespasiana jako císaře (AD 69).

31.01.2023 3 z 5


Studené světlo hvězd Studené světlo hvězd Pavel Fritz

Povídky jsou až na výjimky depresivní a v zásadě si jsou svým psychopojetím velmi podobné. Prakticky každá povídka je založena a nabalena kolem jediné klíčové pointy, která by šla shrnout do pouhých 2-3 vět. Na jednu stranu to čtenáře může zahřát u srdce, protože si řekne, že povídku poklidně strávil a pochopil bez pochyb její finální pointu, na stranu druhou s odstupem času povídky působí prázdně, protože si člověk uvědomí, že by jejich kostra fakt šla shrnout do pouhých 2-3 vět... Ale jinak dobrý...

15.01.2023 4 z 5


V Krvavém pásu V Krvavém pásu Jakub Mařík

Na můj vkus příliš mnoho postav. Navíc trochu pomalejší rozjezd.

07.01.2023 3 z 5


Duna Duna Frank Herbert

Dosti toporné, nezáživně napsané čtení. U řady statí se přichytíte u toho, že si to musíte přečíst opakovaně, abyste vůbec bez pochyb vstřebali děj. Už od dob před 34 lety, kdy jsem ze scifi poličky městské knihovny vytáhnul první vydání českého překladu v rámci edice OMNIA, marně dumám, jak se tahle kniha mohla stát bestsellerem.

13.10.2022 3 z 5


Sapiens: Stručné dějiny lidstva Sapiens: Stručné dějiny lidstva Yuval Noah Harari

Jsem asi v půlce a jsem krapet rozladěn. Je to takové povrchní plácání od jedno k druhému.

06.10.2022 2 z 5


Mariňáci Mariňáci Robert Fabian

Začátek takový nemastný neslaný, pak se to v ději zlepšilo. Příliš mnoho jmen, až na pár jedinců se vám postavy budou plést. Inspirace filmem Vetřelci nepopiratelná. Pokud si odmyslím pár sci-fi propriet, tak by příběh mohl být klidně z 2SV. Na to, že to má být sci-fi, je tam toho sci-fi dost málo.
Konec jsem popravdě čekal jiný - nechci zbytečně spoilerovat, ale ten kdo knihu četl pečlivě/pozorně, tak tam byla nahozena uprostřed děje dosti výrazná udička naznačující, jak by děj mohl dopadnout, resp. k čemu by mohlo finále směřovat. Žel žádná z přeživších postav na to neodkázala, byť jsem si fakt každou chvíli poslední kapitoly myslel, že s tím někdo "vyleze".

23.09.2022 2 z 5


Spasitel Spasitel Andy Weir

Ale ano, určitě nadprůměr. Jako již tradičně, děj se odehrává ve dvou časových liniích. Problém je v nevyrovnanosti linií, ta linie ve vesmíru je samozřejmě podstatně zajímavější. V cca 2/3 knihy to už nabírá krapet nudu. V mnoha ohledech je kostra děje a pojetí příběhu velmi podobné Marťanovi. Dvě dějové linie, přeživší všeumětel využívající vědu, v půlce knihy úspěch který pak padne na hubu, ale hrdina se z toho zdárně vyhrabe. Konec je krapet zrychlený - zjevně byl několikanásobně delší, ale Weir to proškrtal, aby z toho nebyl veleromán.

30.11.2021 4 z 5


Mráz a hry Mráz a hry Jan Hlávka

Uvedení do děje nedostatečné. Měl jsem v tom chvílemi chaos, zkrátka příliš mnoho postav. Příběh je díky tomu pro čtení krapet nekonzistentní, nedrží dost pohromadě. Ale jinak hodnotím jako nadprůměr. Pro plné pochopení hned od začátku je nejspíše potřeba to přečíst 2x. Celý děj se defacto odehrává ve světě 4 planet, každá má svá specifika - což byl taky trochu problém pochopit. Možná by nebylo na škodu zvolit v úvodu trochu víc osvětlující děj.

21.02.2021 4 z 5


Hranice impéria Hranice impéria Jan Kotouč

Kniha trpí typickým nešvarem knih, kdy autor sleduje více dějových linií. Rozdílná atraktivnost dějových linií. Jak předpokládáte, nejatraktivnější je ta "alienská". Na knize mi dále dost vadí časté a zdlouhavé zabředávání do rutinního popisu životů a úkonů posádek, což mě ale fakt nezajímá. Tyto pasáže já přeskakuji. Jako chápu, že je potřeba rozepsat nějaké to podhoubí pro následný děj, ale nejde to sepsat nějakou poutavější, okořeněnější formou? Snaha zapracovat, či spíše propašovat do děje nějaké mezilidské, mezipohlavní vztahy je úsměvná - tohle autorovi nikdy nešlo, zkrátka to neumí správně podat, tyhlety věci (a tím fakt nemyslím že by měl psát literární porno). Pozitivně hodnotím, že se autor nebojí děj rozhrát hned od začátku - nesnáším knihy, kde úvodních několik desítek stran autor ztratí "deklarací proměnných" - však určitě víte, co tím myslím.
Někdo tuto sérii porovnává se Ztracenou flotilou - sorry jako, ale Ztracená flotila je o level výše, sice nějaký ten díl Ztracené flotily sklouzává k repetitivnosti, ale "Black Jack" je zkrátka lepší.

14.01.2021


Oběť bez tváře Oběť bez tváře Stefan Ahnhem

Co k tomu říct: Je to uměle natahované. Hlavní hrdina a nejen on, se chvílemi chová nelogicky. V půlce knihy je krapet drhnoucí "výměna" pachatele. Pro českého čtenáře knihu dosti komplikují Švédsko-dánské reálie, v kterých se zkrátka neorientujete dostatečně svižně a pochybuji, že to někdo čte (poslouchá) s atlasem v ruce. A je jich tam fakt hodně. Fakt hodně je tam i postav, což je obecně pro mě problém, protože má pak člověk problém se orientovat v ději.

23.08.2020 3 z 5


Orel v písku Orel v písku Simon Scarrow

Je to znatelně slabší čtení než předešlé knihy série. Jak tam není Vespasianus nebo aspoň Vitelius, tak to je mínus.

22.04.2020 3 z 5


Invaze ženců Invaze ženců Gregg Hurwitz

Popravdě, kniha mě dost zklamala. Nevím zda to je překladem a/nebo stylem psaní autora, ale vyprávění mi připadá dost křečovité a neumělé, jako kdyby to byla snad prvotina nějakého puberťáka. Originální myšlenka v knize je v zásadě jen jediná, jinak je to v zásadě dosti skřípající sotvasourodá vykrádačka myšlenek z jiných horror a postapo knih. Postavy nejsou nijak zvlášť vykreslené, ani příliš uvěřitelné.
Při takové kvalitě knihy jsou to vyhozené peníze.

23.10.2018 2 z 5