hanca_books hanca_books komentáře u knih

☰ menu

Pohár bohů Pohár bohů Rick Riordan

Snad pro každého z nás je tohle nostalgická záležitost. Člověk by si řekl, že z knih Ricka Riordana už vyrostl, ale naštěstí Percy vyrostl společně s námi a teď se potýká se střední a vysokou školou, což většina z nás moc dobře zná.

Rick zachoval Percyho humor, takže i když už je starší, hned jsem si vzpomněla na toho 12ti letého kluka, jehož jediná obrana byl sarkasmus. Kniha má krátké kapitoly, takže pro mě ideální na cesty autobusem. Je to vtipná oddechovka, kterou jsem si užila. Nebylo to sice takové, jak bych možná doufala. Na starého Percyho to prostě nemá. Ale taky už je to dávno, kdy jsem četla předchozí knihy takže to bude chtít rereading .

Jediné, co musím vytknout, je zařazení knihy. Chápu, že se tady vracíme k původní trojici - Annabeth, Percy a Grover, ale rozhodně to není 6. díl první série. Kniha se odehrává minimálně až po Bozích Olympu, takže pokud někdo neví nebo se sérií začíná, tak z toho může být dost zmatený. Jsou tam malé narážky na Bohy Olympu, ale zároveň žádná velká zmínka o postavách z kempu Jupiter, což je velká škoda.

Četlo se to v podstatě samo. Člověk se pobaví, odpočine si a zase se na chvíli vrátí do puberty (a ani k tomu nepotřebuje Hebe )

3,75/5 (4 s přidanou hodnotou nostalgie)

Za poskytnutí knihy děkuji @humbook a @humbook_blogeri

25.02.2024 4 z 5


Pod hladinou Pod hladinou Darcy Coates

Byla to moje druhá zkušenost s autorkou a jsem ráda že vydaných knih je mnohem víc. Schopnost autorky vykreslit atmosféru nezná mezí. Při čtení jsem sama měla pocit tísně a strach, že mi brzy dojde kyslík. Nevím jak vy, ale tohle by byla moje noční můra! Jsem ráda, když nemusím potápět hlavu vůbec, natož být několik desítek metrů pod hladinou.

Kniha nabízí 2 časové linky, které se skrz knihu vzájemně propojují. Minulost nám dává nahlédnout, co se na lodi odehrávalo několik dní před jejím potopením a jak se loď vlastně potopila, zatímco potápěčský tým se může jenom dohadovat. Jejich prvotní nadšení z prvního ponoru a objevu Arcadie rychle nahradila tíseň, která je neopustila až do samého konce knihy.

Za mě byl příběh velmi čtivý a stránky rychle utíkaly díky krátkým kapitolám. Co ale dalo knize nejvíc, bylo napětí. Při prozkoumávání lodi jsem pokaždé zadržovala dech, abych nerozvířila vodu. Jediné, co je za mě velká škoda, je trochu nedotažený konec. Sice víme jak se loď potopila a co se tam dělo, ale vlastně nevíme pořádně proč. Co přesně způsobilo “probuzení lodi? Je tam několik teorií, ale je těžké vybrat si jen jednu.

4/5

Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji knihy Dobrovský

11.10.2023 4 z 5


Jak se zbavit hraběte v deseti týdnech Jak se zbavit hraběte v deseti týdnech Jenni Fletcher

Obálka knihy mě popravdě nezaujala, zato mě ihned upoutal název, který mi připomněl film Jak ztratit kluka v 10 dnech. Očekávala jsem tedy něco na podobný styl, akorát ve Viktoriánské éře, a přesně toho se mi dostalo. Autorka nám nabízí milý a vtipný příběh, od kterého se nejde odtrhnout. Sice všichni víme jak to dopadne, ale stejně nás zajímá co nás k tomu konci dovede.

Hlavní postavou je svéhlavá Essie, která mi hned přirostla k srdci. Její uvažování sice neodpovídá době, ve které žije, ale o to přesně jde. Je tvrdohlavá a chce si jít svou vlastní cestou, ať to stojí co chce. Její vynalézavost na zbavení se hraběte nezná mezí. Od bláznivých šatů, ve kterých vypadá směšně, až po riskování vyloučení ze společnosti. Aidan ovšem není z jejích pokusů vůbec vyveden z míry. Naopak vypadá, že ho to dokonce baví a čeká, co dalšího si na něj Essie vymyslí.

Autorka si pohrála také s vedlejšími postavami. Sestřenka Caro s romantickou duší, toužící po nalezení manžela během sezóny. A paličatá babička, která se nebojí říct vlastní názor a ihned prokoukne, co má Essie za lubem.

Z knihy je očividné, že se autorka ráda inspiruje u Jane Austen, jelikož některé scény byly téměř stejné jako v knize Pýcha a předsudek. To nám i sama autorka potvrdila na úplném konci díla, kde je o knize zmínka. Ve výsledku mi to ani moc nevadilo, protože mám Pýchu a předsudek moc ráda.

Takže jestli máte rádi knihy od Jane Austen, Bridgertonovi nebo film Jak ztratit kluka v 10 dnech, pak je chvíle sáhnout po téhle knize!

Kniha byla poskytnuta v rámci spolupráce od @humbook a @humbookblogeri

22.07.2023 5 z 5