HanaN1 HanaN1 komentáře u knih

☰ menu

Vypravěč Vypravěč Anna Bolavá (p)

Je to jedna z knih, co mě zaujaly při nominací h na Magnesii literu hned ve 2 kategoriích - a to za prózu a fantastiku. A protože fantastiku teda vážně můžu, volba na přečtení byla jasná. Předně knížka má fantastické provedení grafiky a designu obálky. V knížce se střídá styl písma podle děje a zda tajemný vypravěč, který je nepolapiténým tvorem -netvorem, vstupuje na povrch děje. Obývá zahradu na dávném šlechtickém sídle Běstviny, kde v zemi a zvláště v kompostu vzadu na zahradě sídlí obrovský červ, který se pídí po své potravě..stravuje se pocity ale ne jen jimi a žádá si své oběti..Děj začíná v okamžiku, kdy si již dva dospělí bratři Vítek a Jáchym Křížovi s Bárou a Ríšou, se kterými jsoupřátelé již od dětství (a Bára je i manželkou Jáchyma) jedou vyzvednout své dědictví-statek Běstviny s jejich živoucí legendou. V ději se však postupně vracíme do jejich dětství a dospívání, které je spojeno s tajemnou zahradou, skleníky a statkem Běstviny a jeho záhadami.

Střídání časových rovin je propracované a výborně projdeme osudy a vývojem všech postav. Do osudu všech postav zasahuje tajemný vypravěč, který nám předkládá tento příběh. Napětí graduje až do finále knihy, ve kterém se Vítek - nový správce Běstvin vzepře svému vypravěči.

No to finále knihy je trochu matoucí a v mnohých komentářích je popsáno - co jsem to vlastně přečetl? Kniha je supr čtivá, akorát jsem furt musela přemýšlet jestli čtu fantastiku nebo je to jen důkladně zdokumentován progres latentní duševní nemoci hlavního hrdiny. Ale to jako fakt, kdy ve finále knihy už propukne naplno. Protože jsem fakt netušila ani po dočtení, tak jsem se koukla na rozhovor s autorkou, která mluvila o tom, že chtěla napsat horor. Tož tak teď fakt nevím, co se v tom kompostu na Běstvinách schovávalo. Nicméně i přesto je kniha vážně dobrá a stojí za pozornost.

No a včera nám na naší zahradě komplet shořel celý kompost samovznícením - tak to byl vážně asi horor a Magnesia litera by si asi měla rozšířit své kategorie.

15.05.2023 4 z 5


Město v oblacích Město v oblacích Kristýna Sněgoňová

No já nevím - Krev pro rusalku a Zřídla mě bavila daleko víc. Nemluvě o Legii Kristýny.

25.04.2023 3 z 5


Tanec papírových draků Tanec papírových draků Petr Brožovský

Prostě nářez. Na knihu jsem narazila úplnou náhodou, když jsem viděla videorozhovor s autorem na Knihách Dobrovský. A tak proč ne - knížku jsem si koupila. Akční jízda s fungující zápletkou a dobrýma hláškama, kde se v půlce knihy přidá i fantastika. Je opravdu hodně dobrá. Tak aspoň vím co píšou právníci.

19.07.2022 5 z 5


Kladivo Boží Kladivo Boží Eric Schumacher

Četlo se to opravdu dobře. Dobrá volba. Navíc oceňuji, že to vychází ze skutečného historického příběhu. Jestli bude další díl nenechám si jej ujít.

28.04.2022 5 z 5


Druhá šance Druhá šance Adam Pýcha

Tak dočteno,️
Druhou šanci jsem si koupila a musím říct, že nelituji. Nalákalo mě scifi od domácího autora. I když teda nějak jsem netušila, že je to postapokalyptický/apokalyptický žánr, který mě nikdy nijak nelákal. I přesto se mi kniha líbila.
I když musím uznat, že určitě mnoho lidí musí mít rozporuplně pocity, kde jsem se to ocitl, kde mě další kapitola zas zavedla a jak to proboha dopasovat do dosavadního děje. Nicméně oceňuji propracovanost dějových linek (i když má notorická a odvěká špatná paměť na jména v knížkách je sakra špatný handicap pro tento příběh) – tedy myslím, že mnoho lidí po přečtení o té knížce musí uvažovat – co to vlastně přečetl, jak a kde jsou jednotlivé příběhy propojené. A to je asi na takové knize velmi dobré, že se pouze nezaklapne, ale nutí člověka k přemýšlení.
A nejenom jestli je příběh o Xavierovi katarzí poodkrývání vývoje postupu druhé šance, která vlastně žádnou šancí není, anebo je to celé úplně jinak. Ale i jak a kam do jakých světů přeskakovali Pětka a Jenny, když se má mezi světy pohybovat jen Ella a jak to že v tolika podobách potkali/utkali se s Danielem. A jak budou v pomyslném dalším pokračování na konci knihy bránit zbývající cestovatelé nezasažených pět světů. A vlastně čeho jsou lidé v rámci zblahobytnění života schopní a kam to vede.
Pětka a Jenny se pohybují po cestě světy, kde děs střídá hrůzu, ale to je ta apokalytptika a snaží se složit střípky paměti jako střípky naděje na konci knihy. Doporučuji, i když se vám z příběhu zamotá hlava - a to na tuty. A jedna je jistota, že nejlepší recenzi mna knihu má Zuzana Lašťovková, i to, že nejdojemnější je unavený lední medvěd. Dávám 8 hvězdiček z deseti a velkou pochvalu za obal knihy pod přebalem.

14.04.2022 4 z 5


Arcižár Arcižár Eoin Colfer

Už mi jen chybí. Aby Hook měl rohy. Zbytečně násilné na to, že to je pro teenage.

23.02.2022 3 z 5


Winterbergova poslední cesta Winterbergova poslední cesta Jaroslav Rudiš

Výborná.

29.01.2022 5 z 5


URaNovA URaNovA Lenka Elbe

Knížky jsem si všimla vystavené v knihovně. Hmátla jsem po ní, protože jsem zrovna četla, že vyhrála objev roku v Magnesii liteře. Opravdu dobrá volba a slušná jízda. Styl prostupuje jednotlivé literární žánry. Když jsem se začetla a už si člověk řekl je to tenhle styl, vzápětí vyprávění přeskočilo na další level. Velmi neobvyklé ale dobré. Velmi nenásilně ale emotivně se dozvídáme o temné stránce uranové historie Jáchymova i počáteční nevědomosti lidí z lázeňství, co ten léčivý a svítící prvek vlastně všechno”umí”. Po dočtení jsem si řekla, že tuto knihu prostě musím mít v knihovně a abych si nepřipadala tak trapně že kupuji přečtenou knihu, tak jsem jí po internetu objednala mamce na svátek. A asi si jí od ní někdy půjčím k druhému přečtení. Jen škoda že na knihu v kamenném knihkupectví prostě nenarazíte - a to jsem z velkého města.

01.08.2021 4 z 5


Kľúče od väzenia démonov Kľúče od väzenia démonov Brandon Mull

Super.

28.08.2020 5 z 5


Šedá smrt Šedá smrt Brandon Mull

Dobrá série všechny 3 dily. Dcera si hned po přečtení 3. dílu koupila 4. a 5. ve slovenštině. Krásné fantasy. Ty české knihy jsou velmi hezky udělané, krásné ilustrace a provedení.

11.08.2020


Tyll Tyll Daniel Kehlmann

Prostě zážitek. Můj manžel prohlásil - to je umění takto napsat knihu. Nezbývá než souhlasit.

21.03.2020 5 z 5