Han-nah Han-nah komentáře u knih

☰ menu

Nejtemnější úsvit Nejtemnější úsvit Aly Martinez

Noční můra všech maminek, kdy jim zmizí jejich dítě. Smutný, velice emotivní a bolestný příběh Charlotte . Porter sám vychovává své děti, syn je velice vážně nemocný. Dva zlomení lidé, kteří žijí každý ve své bolesti , temnotě a nejistotě, jak se jejich život bude vyvíjet dál. Co pro ně bude znamenat společné setkání? Je to , jak výbuch, naděje dostat se z temnoty, ale .... Čtenář začne tušit a závěr knihy jej utvrdí.

28.04.2024 4 z 5


Les, čtyři otázky, život a já Les, čtyři otázky, život a já Tessa Randau

U každého naastane v životě moment, kdy nevíte, jak dál.
Čtyři obyčejné otázky v této knize , které, asi kromě té poslední. si ve svém životě pokládáme nějak automaticky, aniž se nad nimi úžeji zamyslíme.
Patřím ke starší generaci, své dětství jsem trávila u milované moudré babičky. Měla pro nás vždy pohlazení a vlídné slovo při vší její dřině. Brala nás do lesa, na pole, ale i opatřit domácí zvířata. Učila nás lásce k přírodě i zvířatům, ale hlavně pokoře a skromnosti.
Je mi líto dnešní uspěchané konzumní společnosti a lidí, kteří tím trpí. Tato kniha je pro ty, kteří se sebou chtějí něco změnit, inspirací.
Mě můj život připomíná kometu, která se někde mihne. Život je příliš krátký a vždy bychom si měli najít čas, zastavit se, zamyslet a něco změnit , už jen pro svůj pocit.

28.04.2024 4 z 5


Prodaná Prodaná Zana Muhsen

Plně souhlasím s příspěvkem viz. níže "playada". Pro tyto dvě dívky velmi kruté, protože se narodily v Anglii a vlastní otec je prodal a zařídil manželství a tím se dostaly do krutých podmínek jemenského venkova , pro ně cizích lidí a úplné změny jejich dosavadního života.
Tato kniha je z 80 tých let, I nyní Jemen bojuje s bídou, podmínky jsou tam děsivé, ale víra a mnoho tradic zůstává.
Mrazí mě ale , když jsem dnes četla, že přes tisíc muslimů požaduje přeměnu Hamburku na Chalifát a že migranti se stávají pány Německa. Z výzkumu mezi mladými přistěhovalci řeklo 70% , že "Korán" je pro ně více , než zákony Německa.

28.04.2024 3 z 5


Někdo mě vede za ruku Někdo mě vede za ruku Lenka Teremová

Kniha napsaná dle skutečného příběhu, tady jsou to osudy dvou kamarádek.
Po této knize by měl sáhnout každý, který je se svým životem nespokojen, protože , jak se říká " Vždy může být ještě hůře".
Pro mě, milovnici citátů ještě něco navíc a to jsou "Motta" před každou kapitolou, vybrána tak, aby příběhu v kapitole dala ještě něco navíc.

23.04.2024 4 z 5


Dům na samotě Dům na samotě Michaela Klevisová

Děj knihy je spíš psychologický román a jen tak na okraji vražda, takže oblíbený inspektor Bergman je zde jen tak na okraji svého vyšetřování.
Děj nás zavádí do krásné vesnice, kde se zdá, že každý ví o tom druhém vše, ale každý má nějké tajemství. Ukázka soužití místních a náplavy, zvyky, staré spory a křivdy na pokraji nádherné přírody v pozadí dusotu koní a vůně dostihových stájí. Jejich nádherná hříva je zapletena a klusem se z hřívy vytvoří vlající vějíř. A přesně tak, rozpletením, se vrah ocitá před usvědčením.

23.04.2024 4 z 5


Mucholapka na prevíty Mucholapka na prevíty Zuzana Francková

Hezký , ze života mnohých, napsaný příběh mladé novinářky Martiny. Na svém trochu hektickém životě přiblížila své komplikované vztahy s muži, ale čtenářům i přiblížila novinářský život. Díky za dobré kamarádky.

16.04.2024 4 z 5


Dokonalá kořist Dokonalá kořist Helen Fields

Tento druhý díl je plný napětí, akční, vraždy brutální a výběr obětí ....
Velmi se mi líbí, jak autorka dovede vyjádřit vztahy, brutalitu aktérů, pocity obětí, různé vrstvy emocí všech zúčastněných a to platí i o vyšetřujících. Je zde rovina práce, ale dostáváme se pod kůži osobního života všech.
Více jsem se dověděla i o temném webu , tzv darknet. Kniha není pro slabší povahy s velmi vyvinutou fantazií o strachem. IT technologie pomáhají, ale, jak zde ukázal počítačový mág Ben a novinář Lance, dovedou i ublížit. Na šéfinspektorovi ze Scotland Yardu a komisařce Overbeckové je ukázka : dej někomu moc a ..... V dalším díle očekávám další vývin Luca a Avy, ale všech ostatních.

09.04.2024 5 z 5


Daniela Daniela Zuzana Francková

Hezký, ale velice smutný příběh. Daniely mi bylo opravdu líto. Každé dítě čeká lásku rodičů, i když jejich vztah končí rozvodem. Právě v období dospívání potřebuje oporu. Samozřejmě, že rodiče mají svůj osobní život, ale Daniela byla od nich odříznutá. Internát, nové kamarádky a kamarádi, nový život a lásky a Daniela zažívá i první velké zklamání.

04.04.2024 4 z 5


Smolařka Smolařka Zuzana Francková

Takový je život. Není to prokletí, ale někdy to tak lidem vychází, že přitahují , jak magnet protějšek, který má stejné povahové vlastnosti.

04.04.2024 4 z 5


Vraní oko Vraní oko Michaela Klevisová

Sérii nečtu za sebou. Kriminalistu J. Bergmana a jeho skvělou kolegyni jsem si velmi oblíbila. Tentokrát jsou vysláni do krásného prostředí chatové oblasti jižní Moravy.
A mě u autorky fascinuje, jak dovede skvěle napsat detektivku a ještě čtenáře popisem nádherné přírody vtáhne čtenáře do děje tak, jako by tam byl. Ten pocit klidu, narušen vraždami, plynoucí řeka, mokřady, tůně, připravovaná rezervace pro chráněné ptáky, což někomu moc vadí, louky a na nich voňavé květiny a pasoucí se koně. Přes tuto krásu se vždy najde někdo, kdo má jiné priority a neváhá vraždit.

02.04.2024 4 z 5


Přehrada Přehrada Paulina Świst

První setkání s touto autorkou. V knize jsou sice drsnější výrazy, ale ty mi až tak nevadily. Je v ní zastoupení policie, justice, polská mafie, únos, ale i dost erotiky. Takže ode všeho něco a to se na ději trochu podepsalo.
Za vzorňáka a kliďase je tu velice sympatický policista Krysztof, který je obviněn lacinou prostitutkou ze znásilnění. Jeho šéf je nucen uvolnit jej ze služby a za obhájkyni mu doporučí ranařku , nevlastní dceru Zošku. Krysztof jí na oplátku pomůže hledat podobně divokou neteř Karolinu, která zmizela. Dobré spojení kliďase a divošky a to jejich špičkování a různé hlášky ...
Pro svůj úsudek na autorku určitě přečtu její další knihy.

29.03.2024 3 z 5


Mozaika duše: Desatero pro zdravější duši a vztahy Mozaika duše: Desatero pro zdravější duši a vztahy Tomáš Kvapilík

Patřím ke starší generaci a tuto knihu jsem vyhledala díky výzvě. Četla jsem ji velmi pomalu po kapitolách s následným zamyšlením i zhodnocením svého života a co by se mohlo změnit, kdybych si mohla v mládí toto přečíst. Říká se, že si život utváříme. Vítám ale toto vyjádření odborníka. Změřuje se komplexně vším, co člověka více nebo méně ovlivňuje. Vede čtenáře k zamyšlení se nad sebou, ale i své okolí. Pro někoho prevence, pro jiného kroky, jak může dále postupovat a na sobě sám nebo s odborníky pracovat.
Ale jsme opět u opakovaného: "Pomoci se může jen tomu, kdo o ni požádá". Pro mnoho lidí je těžké, ale nemusí se stydět zajít za odborníkem. Úsměšky z nich si dělají jen lidé povrchní nebo takoví, kteří mají sami neuspořádaný život, ale před okolím se tváří, jako nejspokojenější tvorové na světě.

29.03.2024 4 z 5


Kroky vraha Kroky vraha Michaela Klevisová

Jelikož jsem nezačala číst od této knihy série, inspektora Bergmana již znám. V této knize je jeho detektivní práce tak trochu na pozadí. Kniha je více založena na psychologickém rozboru postav. Opravdu by se v tom mohlo najít dost lidí. Je zde hodně postav. Z těch sympatických je to asi jen Julie, která se oprostila z patologického manželství a žije svůj život se svými milovanými kočkami ve svém domě se zahradou ve vilové čtvrti. Možná ji berou za podvínku, ale kočky a její další záliba jsou pro ni vše a je spokojená. Má problémový vztah se svou dcerou Klárou a když se k ní nastěhuje i se svým přítelem, naruší to její život. Dějem se prolíná i její bývalý manžel se současnou manželkou. Je zde i ukázka sousedských sporů a jako to bývá peníze, hádky, nevěry a další konflikty.

24.03.2024 4 z 5


Pohřbená pravda Pohřbená pravda Angela Marsons

Pohřbená pravda nebo lež, vše vždy vyjde na povrch. V tomto díle se na pozemku na hranici dvou policejních okrsků najdou staré kosti. Každý okrsek si vymáhá právo tento případ řešit, ale nadřízení rozhodnou jinak. Kim tak musí spolupracovat s bývalým kolegou Travisem. Oba dva mají mezi sebou nevyřčené problémy. Čemu dají přednost a bude jim jejich oboustranná averze komplikovat vyšetřování?
Díky tomu, že se týmy dělí, zbytek Kimina týmu dostane více prostoru, hlavně Stacey, o jejímž životě se dovíme více, tak, jak se nám pomaličku otevírá minulost i Kim.
Opravdu špatně se četlo skryté násilí, nenávist i rasismus, krutost skutků za maskou obyčejných obyvatel.
Kniha je , tak, jak ostatní, velice čtivá.

24.03.2024 5 z 5


Co by kdyby Co by kdyby Jonathan Tropper

Oddychové čtení s opravdu trefným názvem knihy. Tuto větu
"Co by kdyby" si v životě určitě každý z nás nesčetněkrát položil. Všude je něco a tato rodina není výjimkou, akorát o ní někdo trefně vše napsal.

18.03.2024 4 z 5


Nápady čtenáře detektivek Nápady čtenáře detektivek Josef Škvorecký

Knihu jsem přečetla na základě výzvy. Detektivky mám ráda, z uvedených v této knize mnohé ani neznám. Zaujaly mě rozbory a techniky při tehdejším vyšetřování. I při tv sledování starších detektivek si uvědomím, jak doba spěje dopředu. Nové , moderní techniky dovedou vyšetřit i staré , nevyjasněné činy.

12.03.2024 3 z 5


Pokrevní pouta Pokrevní pouta Angela Marsons

Tak nějak je tato série vyšetřování vražd s úžasnou inspektorkou Kim a jejím sympatickýmn týmem návyková. Originální příběh, zpočátku klidnější rozjezd.Z předešlého dílu se vynoří psychopatka Alex, která je sice ve vězení, ale opět škodí a využívá a zneužívá všechny kolem sebe. Samozřejmě největší pifku má na Kim, která ji sem dostala. Dělá vše, aby jí ublížila. Ta se tak musí opět vyrovnávat s krutou minulostí a vztahem ke své matce. I tím se čtenáři více otevírá poznat Kim z osobního i pracovního života, kdy před kolegy chce vypadat ta "silná", i když je někdy na rozsypání. Těším se velmi na další díl.

11.03.2024 5 z 5


Špionka v knihovně Špionka v knihovně Madeline Martin

Dvě dějové linky z období 2.sv. války a dvě postavy Ava a Elaine, které nás čtením provázejí.
Ava , je vyslána z Ameriky do relativně neutrálního Portugalska, aby mohla zasílat informace, takže hlavně kupuje noviny, to je její hlavní činnost. Setkává se ale také s mnoha lidmi, poznává kulturu země, obyčejný i společenský život lidí, ale i jejich denní činnosti, hlavně i dostatek jídla, když všude v okolních státech zuří válka a je bída.
Druhá linka s Elain je velice napínavá a nebezpečná z oblasti Francie a odboje.
Hlad, obava z udání, nebezpečí na každém kroku. Kdykoliv může dojít k prozrazení, pak jen kruté mučení, koncentrák i smrt. Přes toto vše muži a ženy bojují v odboj, na tajných tiskárnách tisknou letáky, ženy je roznášejí v tajných schránkách. Nehledí na svůj život a jsou tu pro pomoc druhým.
Když jsem dostala otázku, proč tyto knihy plné násilí a krutosti čtu, odpovím:
Jsem šťastná a vážím si toho, že žiju v míru a doufám, že něco takového nezažiju.

06.03.2024 4 z 5


Kameník Kameník Camilla Läckberg

Smutná, ale čtivá detektivka, kde se vše propojí. Vraha čtenář odhadne docela brzy ale knihu potřebuje dočíst., protože současný příběh a druhá dějová linka z minulosti pomůže čtenáři pochopit podstatu činů a proč ....... U linky z minulosti mi velice vadilo písmo, ale to je jen moje poznámka.

Říká se. že v každém člověku je zlo. Otázkou zůstává, kdy vypluje na povrch, aby dotyčný spáchal tak kruté skutky. Má na to vliv výchova nebo okolí. A vyplave to nejkrutější zlo nebo se dá vnitřní silou ovládat.

02.03.2024 4 z 5


Co jsi to za matku? Co jsi to za matku? Paula Daly

Zaujal mě název a téma knihy. Každý má nějaké tajemství, při čtení mi ale některé pasáže připadaly zbytečně zdlouhavé, závěr zase zhuštěný a utnutý,
Líbí se mi recenze od Obelixe 15, kdy postavy přirovnává k "Výměně manželek". A tak jsem si připadala při čtení knihy. Velké pokrytectví, zneužívání a využívání blízkých, jak ve vztahu, tak i přátelství. Když to ale těm lidem vyhovuje ... proč ne? Horší je o tom nevědět a dozvědět se to tak, jako v této knize, až se něco stane.

28.02.2024 3 z 5