Foruss9005 Foruss9005 komentáře u knih

☰ menu

Tyranie: 20 lekcí z 20. století Tyranie: 20 lekcí z 20. století Timothy Snyder

Ač jsem se na knihu těšil, byla pro mě nakonec poměrně velkým zklamáním. V první řadě jsme se nedozvěděl nic nového a vše se dalo shrnout prakticky na čtvrtině stránek. Za druhé se mi nelíbil jednostranný pohled na věc a přílišný tlak na ten "správný" názor a "správnou" stranu. Čekal jsem více faktů a méně osobních domněnek a názorů. Osobně nepotřebuji, aby mi knížka říkala, co si mám myslet a kdo je ten dobrý. Raději mám knihy, které čtenáři rozšíří obzor a nechají ho si vytvořit názor vlastní. Z téhle knihy jsem ten dojem neměl. Za mě tedy zklamání.

12.04.2024 2 z 5


Elon Musk Elon Musk Walter Isaacson

Za mě nejlepší kniha roku. Elon je génius a vizionář a jako člověka bychom si ho měli hýčkat, jelikož i přes své "temné" stránky je to člověk, který posunul (a stále posouvá) celé lidstvo kupředu víc, než kdokoli jiný. Knížka je i přes svůj rozsah velmi čtivá a v žádné části jsem neměl pocit, že by autor délku uměle natahoval. Všem (a to i odpůrcům Elona Muska) vřele doporučuji!!

01.01.2024 5 z 5


Josef Mareš - Moje případy z 1. oddělení Josef Mareš - Moje případy z 1. oddělení Martin Moravec

Za mě trochu zklamání. Po perfektní knížce s Davidem Heclem a Vladimírem Benešem mi na téhle trochu vadil styl vyprávění pana Mareše. Zaprvné to, že "já jsem policajt a kdo je víc", respektive "co my řekneme, je svaté a kdo s námi nesouhlasí, je padouch" a za druhé za mě vše až zbytečně rozvláčněné s mnoha odbočkami. Vím, že to někomu může vyhovovat, za mě ale zklamání, ač jsem se na knížku těšil.

30.11.2023 3 z 5


Mama milovala Gabčíka Mama milovala Gabčíka Veronika Homolová Tóthová

Přečetl jsem více knížek o odboji i atentátu na Heydricha, nicméně tuhle řadím mezi ty nejlepší, možná jako tu úplně nejlepší. Přečetl jsem ji jedním dechem s tím, že po dočtení jsem si opět řekl, jak se v současné době máme skvěle. Doporučuji všemi deseti!!

11.11.2023 5 z 5


Jak žít dobrý život: Starověké umění stoické radosti Jak žít dobrý život: Starověké umění stoické radosti William Irvine

Výborné čtení. Velkou výhodou knihy je, že se její rady a návody dají bez problému aplikovat na každodenní situace a tím člověku zlepšit život. Vlastně mě mrzí, že jsem na knihu nenarazil už dávno, třeba bych ke spoustě situací přistupoval jinak. Za sebe doporučuji všemi deseti.

19.07.2023 5 z 5


Elon Musk Elon Musk Ashlee Vance

Výborná kniha o životě člověka, který posunul a stále posouvá (nejenom) vesmírný průmysl o obrovský kus kupředu. Kniha je čtivá, dobře strukturovaná a za mě i informačně hodnotná. Mohu vřele doporučit všem, kteří se zajímají buď o osobu Elona Muska nebo o moderní technologie/vesmír/inovace.

02.07.2023 5 z 5


Malá kniha stoicismu: Stoická filozofie pro moderní spokojený život Malá kniha stoicismu: Stoická filozofie pro moderní spokojený život Jonas Salzgeber

Za mě jedna z nejlepších knih v rámci pohledu na život a celkově chování. Čtivá, názorná, skvěle srozumitelná. Zejména jsem ocenil druhou část knihy, kde je vše perfektně vysvětleno včetně příkladů aplikace jednotlivých "postupů". Pro mě rozhodně kniha, která člověku dokáže změnit pohled na přístup k životu a změnit myšlení (v tom nejpozitivnějším slova smyslu). Důležité je jít do čtení téhle knížky s otevřenou myslí a číst jí ideálně v klidu a s dostatkem času na přemýšlení. Knihu jsem přečetl prakticky za dva dny s tím, že jsem se k ní ještě několikrát vracel. Všem mohu jen vřele doporučit, pro mě nejlepší zatím nejlepší kniha v tomhle žánru.

02.07.2023 5 z 5


Vesmírníček Vesmírníček Petr Brož

Na knížku jsem se dost těšil a bohužel musím říct, že mě docela zklamala. Knížka je napsána pro děti zbytečně těžce a nesrozumitelně (alespoň já jsem z toho ten pocit měl), jelikož často, zejména s postupem stránek, zabředává do moc velkých a odborných detailů. Začátek knížky se mi líbil a v tomto duchu bych si dokázal představit celý zbytek. Bohužel, od cca třetiny knížky je velká část již pro děti obtížně pochopitelná. Jedná se o můj subjektivní pocit. Ilustrace jsou ale moc hezké.

05.06.2023 3 z 5


Sex, Disco, Revoluce! - Vzpomínky majitele Discolandu Sylvie na zlatý časy Sex, Disco, Revoluce! - Vzpomínky majitele Discolandu Sylvie na zlatý časy Ivan Jonák

Zajímavý vhled do divokých devadesátých. Co mi vadilo, bylo Jonákovo ego, jeho sebevědomí a pocit všemohoucnosti

23.04.2023 3 z 5


Nesmazatelné záznamy Nesmazatelné záznamy Edward Snowden

Skvělá kniha, určitě stojí za přečtení.

23.04.2023 5 z 5


Zeptejte se pilota - Vše, co jste kdy chtěli vědět o letecké dopravě a cestování letadlem Zeptejte se pilota - Vše, co jste kdy chtěli vědět o letecké dopravě a cestování letadlem Patrick Smith

Kniha kvalitní, nicméně ve srování s knihou Davida Hecla (Mluví k vám kapitán) to pro mě bylo trochu zklamání. Proto hodnotím třemi hvězdami.

23.04.2023 3 z 5