Jak žít dobrý život: Starověké umění stoické radosti

Jak žít dobrý život: Starověké umění stoické radosti https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/455813/bmid_jak-zit-dobry-zivot-staroveke-umeni-ZTG-455813.jpg 4 57 12

Představte si, že takhle sedíte se starším (moudřejším) rodinným přítelem třeba v kavárně u šálku silného espressa, a jak už to tak chodí, stěžujete si mezi řečí na X, Y, Z: pracovní, srdeční či rodinné problémy, zdravotní, finanční, psychické či jiné trable, anebo dokonce existenciální problémy typu utrpení, smysl života či strach ze smrti; prostě to, co člověka trápí, co svět světem stojí. Váš moudrý přítel se zamyslí, napije se kávy, a řekne: "Já vím, ale zkus se na to podívat takhle. Staří Stoici říkají, že... " Posloucháte, zamyslíte se, přikyvujete: "Jo, jo máš pravdu, to dává smysl... ". Po cestě domů vám to všechno vrtá hlavou, usínáte klidnější. Seženete si doporučenou literaturu, čtete, chápete více. Postupem času změníte perspektivu, vzpomenete na jeho rady, když je třeba, aplikujete je v praxi - a ono to fakt funguje, je lépe! Přesně tak se čte kniha profesora Williama B. Irvina - není to další self-help příručka, po které za pár let ani neštěkne pes, anebo nudná, složitá a nepoužitelná teorie, kterou si často řada lidí pod "filosofií" vybaví. "Jak žít dobrý život" je praktický manuál staletími ověřeného systému osobní transformace a rozvoje, jasně, srozumitelně a především laskavě vyskládaná příručka pro člověka 21. století. Není náhodou, že se Irvinova kniha stala celosvětovým bestsellerem a jedním ze základních stavebních kamenů moderního stoicismu a praktické životní filosofie. Naučíte se řadu jednoduchých a okamžitě aplikovatelných metod, které vám umožní dosáhnout duševního klidu a radosti z života, získat psychickou i fyzickou odolnost, vhled i nadhled, a stát se lepším člověkem: prostě jak název slibuje, naučíte se, jak žít dobrý život.... celý text

Duchovní literatura Literatura naučná Filozofie
Vydáno: , Blue vision
Originální název:

A Guide to the Good Life , 2008


více info...

Přidat komentář

TiredLikeDog
25.12.2023 5 z 5

(SPOILER) Je to rok, co jsem knihu cetla, vzdy kdyz si rikam, ze uz nemuzu, vzpomenu si na poselstvi: “predstavte si, ze uz to nikdy nezazijete. a nejak se vse zlepsi.

Rooseman
17.11.2023 5 z 5

Ačkoliv je jazyk knihy jednoduchý, poselství může být veliké. Je skvělé, že se William Irvine rozhodl přenést některé hodnoty, které jsou staré více než dva tisíce let, do současnosti a nabídnout je moderní společnosti. Čtivě a poutavě, ne vědecky, ale masově a prakticky. Myslím, že většina kapitol rozhodně stojí za důrazné zamyšlení se o přístupu k životu každého z nás. Koneckonců, jak sám Irvine píše, lepší je mít jakoukoliv životní filosofii (ne nutně stoicismus), než žádnou. A to je za mě možná jedno z nejklíčovějších sdělení. Pokud má člověk soubor hodnot, kterým se může směrovat, může si odpustit nekonečné a nesmyslné přemítání nad věcmi, které nejdou změnit. Koneckonců náboženství svoji pozici v podobě dominantního a absolutního návodu na „správný“ život ztratilo, nejde mu ale upřít, že mnohem lidem dodávalo smysl. Onen smysl nabízí právě i životní filosofie. A možná víc ani hledat nepotřebujeme.


yousips
16.11.2023 4 z 5

Kniha se četla sama, byla napsána velmi kamarádsky. Ten, kdo se bude řídit těmito radami určitě neprohloupí. Líbí se mi také, že autor na konci doporučil nějakou četbu v podobném tématu, využiji to :).

@pavlas
01.11.2023 5 z 5

První věta v úvodu této knihy zní: "Co chcete od života?" Umět si na ni poctivě odpovědět je základ pro život.

Kniha pak nabízí odpověď na tuto otázku z pohledu stoické filosofie a na příkladu dávných i současných stoiků ukazuje jak lze tuto "vizi" pomocí několika prostých principů naplnit.

O této filosofii pro běžný život vytvořil jeden nadšený praktikující stoik amatérský podcast "Poikíle Stoá", který lze nalézt například na spotify. Věnuje se v něm i této knize.

Foruss9005
19.07.2023 5 z 5

Výborné čtení. Velkou výhodou knihy je, že se její rady a návody dají bez problému aplikovat na každodenní situace a tím člověku zlepšit život. Vlastně mě mrzí, že jsem na knihu nenarazil už dávno, třeba bych ke spoustě situací přistupoval jinak. Za sebe doporučuji všemi deseti.

mayhem993
04.10.2022 5 z 5

Velmi poučná a cenná kniha, vyčnívající z bahna rádoby motivačního balastu o osobním rozvoji. Styl psaní bych označil jako syntézu stylu vědeckého a lidského, kdy autor zevrubně analyzuje jednotlivé stoické principy, jakožto silné základy na kterých můžeme (pře)stavět své životy, ale nechybí zde ani rady, postupy a techniky z autorovy stoické praxe. Kniha se totiž často jeví jako složitá, přesto zůstává neuvěřitelně čtivá.

Tato kniha, dle mého názoru, čtenáři zprostředkovává a zpřístupňuje skutečný osobní rozvoj hodný toho jména – být stoikem – žít jednoduchý život a vážit si i těch nejmenších maličkostí, které člověk může začít snadno považovat za samozřejmost. Vážit si a spokojit se s tím co má. Být připraven na to, že co dnes lidé obecně berou jako samozřejmost, to může skončit. Žít zocelen v souladu s přírodou a v pokoji, mimo shon a ubohé požadavky (moderního) světa. Nebýt pouhým pozorovatelem proplouvajícím životem, ale aktivně se jej chopit na cestě k neustálému sebezdokonalování, čímž můžeme pozitivně působit rovněž na své milované, na své okolí, a být jim zdrojem světla a inspirace - iluminovat jim cestu, kterou možná celý život hledali. Případný zájemce o stoicismus může pokračovat studiem stěžejních děl, na něž autor v knize odkazuje.

Tato kniha může být pro mnohé dobrým odrazovým můstkem pro transformaci života směrem k něčemu lepšímu, než co si doposud mysleli, že mají. Dovolím si tvrdit, že cesta stoicismu je nepostradatelným dílem mozaiky životní cesty samotného Nadčlověka, neboť, jak řekl Nietzsche, „člověk je cosi, co by mělo být překonáno. Co jsi učinil, abys jej překonal?“

lucin_a
05.06.2022 5 z 5

Rady z knihy, které mi přišly užitečné, jak se vypořádat s urážky a posměchy ostatních lidí, kteří ničí náš vnitřní klid.

DK_Ronie
12.02.2022 5 z 5

Koukam, ze uz to tu konecne je :o) cetl jsem v anglictine pred nejakou dobou, ale byl jsem z toho nadseny. Skvela zivotni filozofie, skvele myslenky, nadcasovy pristup. Vyborne podano. Dokonce jsem si koupil knihy Aurelia, Senecy a Epikteta

Ronny
11.12.2021 5 z 5

Skvělé,skvělé,skvělé,velmi mne to oslovilo!!!
Knihu jsem měla z knihovny,ale následně jsem si ji zakoupila,protože to nestačí si ji jednou přečíst,pokud se chce člověk těmi jednoduchými moudry řídit. Inspirovala mne také k přečtení a zakoupení třech nejvyzrálejších knih Senecy: Útěchy, Výbor z listů Luciliovi a Další listy Luciliovi. Hluboké a jednoduché pravdy..protože je opravdu v životě nejdůležitější klid v mysli.A tak bychom se celý život měli snažit žít čestně.

MarkCarter
04.04.2021 5 z 5

V dnešnej dobe chceme všetko nové, pretože nové je lepšie, však? Myšlienky zachytené v tejto knihe sú 2000 rokov staré a dokazujú, že ľudská psychika sa za ten čas veľmi nezmenila. Stále nás trápia rovnaké problémy a stále na ne hľadáme nové riešenia. Možno netreba znova vynachádzať koleso. Kniha sa nečíta ľahko, aj keď sa autor snažil priblížiť myšlienky stoicizmu súčasnému čitateľovi. Počas čítania som si často dával pauzu, aby som sa zamyslel nad konkrétnymi odsekmi, niekedy aj vetami. Niektoré koncepty je ťažké prijať, ale musím uznať, že majú niečo do seba.

Žijeme v dobe konzumu, viac je lepšie, chceme väčšie a novšie... Prečítanie tejto knihy z vás neurobí nového človeka, ale možno vás nasmeruje na zmenu. A možno ani nie, je to na vás. Na tejto filozofií je super, že sa nevylučuje so žiadnym vierovyznaním, dokonca si myslím, že sa napríklad s kresťanstvom výborne dopĺňa. Za mňa je to jedna z najlepších kníh v oblasti psychológie a filozofie, ktorú som čítal. Nie pre to, že by sa dala rýchlo prelistovať, ale pre to, že mi chvíľu trvalo sa ňou prelúskať.

sioux
15.02.2021 5 z 5

Velmi zajímavá kniha se spoustou tipů na to, jak žít život s klidem mysli a jak se co nejvíce přiblížit ke štěstí.

Syn_Jundrova
24.01.2021 4 z 5

Kniha přináší čtenáři hned dvojí užitek. Zaprvé jej popularizační formou seznámí se starověkou filosofickou školou stoiků a jejím učením (a také okrajově konkurenčními školami kyniků a epikurejců) , zadruhé mu představí aktualizované stoické metody jako nástroje pro zlepšení vlastního života. Jak žít dobrý život se tak pohybuje na hraně populárně-naučné knihy o filosofii a moderní motivační příručky. Je však poznat, že autor je akademik, nepřebírá totiž stoické poučky nekriticky a nedělá z nich jednoduchá hesla, ale přemýšlí o nich a polemizuje s nimi. Kniha se mi moc líbila, zároveň je ale dost krátká a do jisté míry také banální a zřejmě kvůli velkým očekáváním jsem se po jejím dočtení nemohl vyhnout určitém zklamání (stoikové by mi jistě poradili, ať ke všem knihám přistupuji s nízkými očekáváními, pak budu vždy mile překvapen). I když formálně asi nemám moc co vytknout, úplná srdcovka to není...

Štítky knihy

stoicismus antická filozofie

Autorovy knížky

William Irvine
americká, 1952
2020  89%Jak žít dobrý život: Starověké umění stoické radosti

Kniha Jak žít dobrý život: Starověké umění stoické radosti je v

Právě čtených11x
Přečtených77x
Čtenářské výzvě3x
Doporučených10x
Knihotéce39x
Chystám se číst84x
Chci si koupit52x
dalších seznamech3x