flanky flanky komentáře u knih

☰ menu

Cvičení s vlastní vahou bez nářadí: 50 tréninkových sestav Cvičení s vlastní vahou bez nářadí: 50 tréninkových sestav Marcel Doll

Na první pohled další kniha, která se věnuje cvičení. Čím se tedy odlišuje od ostatních? Tahle kniha si na nic nehraje, prostě máte vytvořeny sestavy cvičení a po krátkém úvodu se do nich můžete pustit. Nechybí ani vysvětlení všech cviků, a to vše na 140 stranách. Prostě ideální kniha pro amatérské a začínající cvičící.

24.02.2024 5 z 5


Ze života českých panovníků Ze života českých panovníků Hana Kneblová

Šikovné - napsat text pro děti a doplnit ho křížovkami a šiframi. Určitě se to bude hodit všem učitelům.

11.11.2023 5 z 5


Tvůrčí psaní pro děti Tvůrčí psaní pro děti Ludmila Bakonyi Selingerová

Hodně inspirativního tvůrčího psaní. Myslím, že šikovné děti budou nadšené.

11.11.2023 5 z 5


Atlas první světové války: Pád evropských říší Atlas první světové války: Pád evropských říší Yves Buffetaut

Konečně pořádně zpracované mapy - to je to, co tenhle atlas (i ostatní v této řadě) vystihuje. Už žádné rozmazané fleky, u kterých odhadujete, co znamenají a máte přitom pocit, že i když jste ve výtvarné výchově nikdy nevynikali a že mistrovské dílo ve vašem podání byla hlava koně, kterou poznali aspoň vaší kamarádi, zvládli byste to o fous lépe. Tohle je prostě dílo současného digitálního světa.

18.08.2023 5 z 5


Atlas studené války: 1947 - 1990: různé podoby globálního konfliktu Atlas studené války: 1947 - 1990: různé podoby globálního konfliktu Sabine Dullin

Konečně pořádně zpracované mapy - to je to, co tenhle atlas (i ostatní v této řadě) vystihuje. Už žádné rozmazané fleky, u kterých odhadujete, co znamenají a máte přitom pocit, že i když jste ve výtvarné výchově nikdy nevynikali a že mistrovské dílo ve vašem podání byla hlava koně, kterou poznali aspoň vaší kamarádi, zvládli byste to o fous lépe. Tohle je prostě dílo současného digitálního světa.

15.08.2023 5 z 5


Co funguje ve třídě? Most mezi výzkumem a praxí Co funguje ve třídě? Most mezi výzkumem a praxí Robin Macpherson

Za mě je kniha velkým zklamáním. Naprosto nesplnila mé očekávání a navíc je zde jen minimum přenositelných myšlenek, které se dají uplatnit ve výuce na základních školách v ČR. Koncepce rozhovorů není špatná, ale předpokládal jsem, že půjde o diskusi, nikoli o dvě odpovědi na položenou otázku. Odpovědi jsou navíc mnohdy velmi odlišné, což působí jako vyber si, co chceš a snad ti to vyjde. Výběr různých autorů se ne vždy povedl. Někdy mám pocit, že jde o odborníky pouze na papíře. Mohu-li uvést příklad - na s. 93 píše "odbornice" Maggie, kde nedoporučuje poslech hudby v případě potřeby soustředění žáků; ta samá Maggie ale na s. 99 na podobně položenou otázku už jaksi změnila názor. I otázky jsou někdy naprosto zbytečné - např. otázka na s. 56 je absolutně zbytečná a zabírá asi půl stránky. Dále se kniha chlubí, že otázky jsou čistě praktické, nikoli odborné. Opět nemohu souhlasit a na několik odborných jsem zde narazil (např. s. 93), což opět ničemu nepřispívá. Když k tomu vezmu v úvahu, že tato kniha počítá s britským vzděláváním a v ČR je uplatňování mnohých myšlenek nereálné, je opravdu zbytečné si knihu číst, natož pořizovat. Tak snad bude další počin od tohoto nakladatelství lepší.

10.04.2023 1 z 5


Mojenka Mojenka Olga Stehlíková

Kniha v mnohém nesplnila moje očekávání. Nechci zde psát o příběhu, to už udělali jiní, ale ten hlavní motiv (rakovina maminky z pohledu její dcery) tu zkrátka chybí, nebo je aspoň hodně osekaný. Také jsem se neztotožnil s hovorovým až nespisovným jazykem - chápu záměr, ale za mě to bylo na úkor srozumitelnosti.

06.02.2023 3 z 5


Den trifidů Den trifidů John Wyndham (p)

Tak tohle je skvělá pecka. Vrchol post-apo sci-fi. I když se příběh postupně dostává odhadnutelným směrem, nakonec mě překvapil zvrat úplně na konci knihy. Je to zážitek.

05.01.2023 5 z 5


Století ČSR v datech, souvislostech a příbězích Století ČSR v datech, souvislostech a příbězích Jiří Pernes

Tak tohle je opravdu výjimečné dílo. Obrovský formát, který se vám nebude vejít do knihovničky. Nicméně zpracování je perfektní, forma oboustranného rozkládacího leporela, velmi krásně namalované kresby doplněné mapkami. Druhá strana zobrazuje život autora a jeho rodiny. Je zde i možnost knihu doplňovat vlastními poznámkami, k čemuž i autor vybízí. Co bych viděl jako jediný, ale velký a zbytečný kaz je, že rozkládací leporelo o dost přesahuje desky, což znamená, že při častější manipulaci dojde k poškození leporela. Velká škoda, protože jinak se vše vyvedlo na výbornou.

28.10.2022 5 z 5


Nové případy soudce Óoky Nové případy soudce Óoky Věna Hrdličková

Krásné, ale co naplat, první díl byl lepší.

07.09.2022 4 z 5


Já, člověk Já, člověk Olga Stehlíková

Krátké texty o tom, kdo jsme. Výběr je směsicí všech možných pohledů na člověka, tedy nejen z pohledu povolání, ale i např. z pohledu sociálního stavu či jiné národnosti. Ještě jednou musím vystihnout výběr jednotlivých skupin lidí. Také se mi moc líbilo, že určité texty jsou psány jazykem tohoto člověka (vězeň píše hrubě, puberťák nespisovně...)

23.08.2022 5 z 5


Naši panovníci a prezidenti Naši panovníci a prezidenti Jan Kvirenc

Musím uznat, že zpracování není vůbec špatné. Samotná myšlenka výukových listů je za účelem vzdělání dobrá věc, pak už jen záleží na zpracování samotného listu. Obrázky mohly být dle mého na lepší úrovni, ale text je poměrně vydařený. Není vůbec jednoduché vytvořit stručný popis panovníka na necelou 1 stranu tak, aby to bylo čtivé, ucelené a bez zbytečných informací. Tady se to celkem vydařilo.

15.08.2022 4 z 5


Velká kniha hádanek Velká kniha hádanek Adéla Müllerová

U sbírek je to vždycky těžké, zvláště pokud je nespojuje nic konkrétního. V tomto případě jde pouze o různé hádanky, které jsou kvalitativně hodně rozkolísané. Něco zní dobře, hodně jich je ale nekvalitních. Ale kdo jsem, abych hodnotil kvalitu hádanek?

03.08.2022 3 z 5


Jak správně pracovat se třídou Jak správně pracovat se třídou kolektiv autorů

Studie jsou hodně nevyrovnané, takže neumožňují dostatečný vhled do problematiky. Některé pasáže jsou dobré, ale i tak je vše mnohem lépe popsáno v jiných publikacích. Takže když už nic jiného, dostanete aspoň seznam kvalitní literatury.

31.07.2022 3 z 5


Rychlá pomoc pro učitele: 60 řešení náročných situací Rychlá pomoc pro učitele: 60 řešení náročných situací Annette Breaux

Kniha, kterou hodně využijí začínající učitelé, neboť jim nabízí rychlé řešení s nejčastějšími problémy, se kterými se mohou ve školství setkat. Každý problém se skládá ze 3. částí - výchozí situace, kde je problém nastíněn; zkuste, ve které autoři nabízejí několik tipů, co vyzkoušet; zapamatujte si, kde zase máte několik málo věcí, které si máte při případném problému zapamatovat. Těchto 60 situací je navíc ještě rozděleno do několika témat - situace se studenty; situace s dospělými; řízení třídy; výuka; situace v pracovním životě. Doporučuji k rychlému nahlédnutí vždy, když se daný problém objeví někde v okolí.

21.07.2022 5 z 5


Kniha pocitů - Jak se vyznat v sobě a v ostatních Kniha pocitů - Jak se vyznat v sobě a v ostatních Ester Stará

Úžasná kniha, která je sice zacílená na děti, nicméně obsah je důležitý pro nás všechny. Často ani dospělí nedokáží popsat, jak se cítí, a pokud ano, tak nevědí, co mají s tímto pocitem dělat, jak se ho zbavit či s ním pracovat. Tahle kniha vám pomůže. Vše je jasně a srozumitelně vysvětleno. Doporučuji všem.

16.06.2022 5 z 5


Malý humorista Malý humorista Jan Nejedlý

Parádní vtipy a nachytávky. Jen mi občas přijde, že už je přes příliš.

28.02.2022 4 z 5


123 tipů pro výuku, která baví děti i učitele 123 tipů pro výuku, která baví děti i učitele Andrea Tláskalová

Pokud učíte na 2. stupni ZŠ, vůbec si knihu nepořizujte. Inspiraci v ní rozhodně nenajdete. Zafungoval zde marketing, který nechtěl zúžit čtenáře (a kupující), tak je rozšířil i za cenu toho, že napíše hodně skvělou anotaci, která je ale úplně zvratná. A pro 1. stupeň to také není žádná výhra, tedy pokud nepovažujete za inspiraci tvorbu regálů, abychom si měli kam dát přípravy a předlohy.

23.02.2022 2 z 5


Přepište dějiny Přepište dějiny Michal Stehlík

Kniha se mi velmi líbila a oceňuji i aktuálnost a možnost dočíst se o tématu více v jiných knihách. Nicméně i tak jsem nakonec srazil na hodnocení, protože má ekniha občas pomotala číslice a neukázala je správně.

20.01.2022 3 z 5


Hlášky ze základky Hlášky ze základky Anna Lukešová

Pro zasvěcené je to kniha plná humoru a uvolnění. Vtipy jsou povedené, poznámky do žákovských knížek neobvyklé, odpovědi žáků u zkoušení nezapomenutelné. Co bych vytkl je množství překlepů - korektura asi úplně nezabodovala.

01.01.2022 5 z 5