FanDE FanDE komentáře u knih

☰ menu

Osamělost prvočísel Osamělost prvočísel Paolo Giordano

Nebylo to asi úplně špatné, ale mne zkrátka číst knihy o lidech s mindráky nebaví.

26.04.2024 2 z 5


Případ Mauricius Případ Mauricius Jakob Wassermann

Tohle by se mělo jmenovat Zločin a trest. Dle mého názoru je to daleko propracovanější dílo, neprávem opomíjené. Nesmírně komplexní, je tam vše, hluboký a opravdový ponor do problému viny, trestu, spravedlnosti. Zároveň poměrně náročná četba. O to větší odměna.

10.04.2024 5 z 5


Ani později, ani jinde Ani později, ani jinde Delphine de Vigan

Námět skvělý, začátek má náboj, ale začalo to být i při tak malém rozsahu nesnesitelně natahované, je to jako sledovat seriály na Netlixu, flashbacky, omílání banálních emocí, polovina knihy je vata.

17.03.2024 2 z 5


Jezero Jezero Bianca Bellová

Trapná a umělá hra na syrovost.

13.03.2024 odpad!


Modlitba za Černobyl Modlitba za Černobyl Světlana Alexandrovna Alexijevič

Neseděla mi forma, styl, všudypřítomný patos. Jedna věc je líčená tragédie, ale takto hrát na city? Je mi líto, zklamání.

08.02.2024 1 z 5


Možnosti milostného románu Možnosti milostného románu Jan Němec

Mohl to být román světové úrovně, nebát se škrtat banality. Vím, i ty k životu patří, ale...

Obyčejně ignoruji české bestsellery, často ve všech ohledech přizpůsobené průměrnému vkusu. Ale tuto knihu jsem už nějakou dobu držel v povědomí jako cosi, co by mohlo být zajímavé.

V první čtvrtině jsem se radoval, že jsem v krátké době narazil na druhý český "pravý" postmoderní román po Úterním poledni Tomáše Krále. Prvních zhruba 80 stran Možností milostného románu jsem si užíval - hravost, styl, proměny narativů, vsuvky. Pak to začalo drhnout, mělčiny byly stále častější, až se proměnily v nezajímavé vatovité hlušiny (sebezpytování). Stále více to zavánělo Kunderou (několikrát v textu přiznaným), neustálé kulturní odkazy, které mají dokázat, že to psal intelektuál pro lidi, kteří sami sebe chtějí považovat za intelektuály. Všechny potřebné složky to má, nicméně dle mého názoru nefunkční.

Cítím promarněnou šanci, Jan Němec píše místy skvěle, podle mého názoru lehčeji než zmiňovaný Kundera. Chtěl mít román-skládačku, má jej, ale to mohl mít, i kdyby román byl lepší. Možnosti milostného románu načrtnuty, zdaleka nevyčerpány.

29.01.2024 1 z 5


Silážní jámy Silážní jámy Daniel Hradecký

Autobiografický román ve verších, který dle mého názoru neobstojí ani jako poezie, ani jako román, ani jako cokoli jiného - nového; ojedinělé pasáže dobré, ale stále tatáž kadence, vyčerpá se, neudrží.

26.01.2024 1 z 5


Mrtvorozená Eliška Frankensteinová Mrtvorozená Eliška Frankensteinová Michael Stavarič

Nepřišlo mi to ani invenční, ani vtipné, ani literárně na výši. Úporná snaha být zajímavý ústící v pouhou hloupost.

24.01.2024 odpad!


Hejno bez ptáků Hejno bez ptáků Filip Doušek

Propracovaná záležitost, ale na mne dýchala až příliš odtažitě, necitelně. Celá koncepce je přitažlivá, ale je to trochu jako číst rovnici.

24.01.2024 2 z 5


Slavnost bezvýznamnosti Slavnost bezvýznamnosti Milan Kundera

Parafráze předešlého příspěvku: Kdyby to nebyl Kundera, nikdo by to nevydal, natož nepřeložil, natož nečetl.


Sám Kundera už nemohl mít moc soudnosti, když toto pustil do světa (pokud mu to někdo rozepsané nesebral ze stolu - tak to totiž působí). Ukazuje to na předpojatost v (knižním) světě, když toho vyjde v nákladech, překladech jen díky jménu. U renomovanho autora se v podobných knihách hledá, co v nich není. Mladého autora by takovýhle blábol, který neudrží koncepci ani myšlenku, pohřbil.

23.01.2024 odpad!


Judita Judita Sándor Márai

Možná to nebylo úplně špatné, příběhy ale měly z mého pohledu spíše sestupnou tendenci, a po naprostém unešení románem "Svíce dohořívají" je tohle celkem velké zklamání proti očekáváním.

22.01.2024 2 z 5


Mandolína kapitána Corelliho Mandolína kapitána Corelliho Louis De Bernières

Možná mi nesedl autorův styl, přišlo mi to vše nějak na sílu. Možná je to překladem, těžko říci. Nedočteno. (Edit: Ozval se mi dotčený překladatel, pan Janiš, s tím, že překlad je výborný. Resumé: překladem to tedy nebude.)

15.01.2024


Tři kapitoly Tři kapitoly Daniel Hradecký

S grácií popsané dno, stylově vybroušené, na závěr trochu repetitivní, ale nevadilo, nechal jsem se pohltit Hradeckého světem.

14.01.2024 5 z 5


Sebrat klacek Sebrat klacek Petr Borkovec

Právě dočteno a netuším, co, proč, jak: suchá nuda.

14.01.2024 1 z 5


Úterní poledne Úterní poledne Tomáš Král

Rozhodně ne kniha pro každého. Experimentální a přitom čtivé. Tady chce mít mysl otevřenou dokořán, hlavní postava hlavně z počátku na facku. Autor devalvuje zažité literární pohledy na lásku, krásu (což ne každý ustojí), aby se vrátil v procítěném finále. Kdo nezavadil o složitější literaturu nebo poezii, musí shořet jako papír. Vyzdvihnul bych nejvíc kompozici, velký klobouk dolů, jak všechny ty formy a apendixy zapadly. A hlavně psané s odvahou, ne stále stejné postupy čtenářům po srsti. Moc takových knih nevychází.

14.01.2024 5 z 5


Obchodník se smrtí Obchodník se smrtí Hugh Laurie

Trochu to zavánělo snahou o vtip v každé větě, ale mne to bavilo, takže proč ne.

14.01.2024 4 z 5


Jsou světla, která nevidíme Jsou světla, která nevidíme Anthony Doerr

Konec trochu méně silný, než bych čekal, jinak výborně složené.

14.01.2024 4 z 5