Elhzar Elhzar komentáře u knih

☰ menu

Metro 2033 Metro 2033 Dmitry Glukhovsky

Jsem z knihy trochu rozpolcený. Plno věcí se mi líbilo, několik mi to naopak kazilo.
Přišlo mi super, jak byl svět, kde se děj odehrával nastavený a vykreslený. Docela mě to vtahovalo, přišlo mi to uvěřitelné a pociťoval jsem emoce, co autor sděloval. Fajn byl také autorův čtivý styl psaní. Celkově tedy "kde se to dělo a jak to bylo napsáno" bylo fajn. Měl jsem ale trochu problém s tím, "co se dělo". Hlavní postava sympatická, ale lineárně postupovala metrem a jako korálky na špagát navlékala různé postavy a společenství. A měla v určitých chvílích až nepřirozeně moc štěstí. A na můj vkus příliš mnoho mysticismu, který mi nepřišel dostatečně ani koncem vysvětlený. Všeho všudy jsem si čtení ale užil, bavilo mě to, ale další díl nevím, zda budu číst.

02.05.2024 4 z 5


Strašidelná vagina Strašidelná vagina Carlton Mellick III

Strašidelná vagína svým bizarním způsobem dávala nějak smysl. Porno mi přišlo úplně mimo a Orgie byly vlastně docela fajn. Celkem tak tři hvězdičky. Zkusil jsem od autora dvě knihy, ale asi nemám potřebu zkoušet dál...

28.02.2024 3 z 5


Zbouchnul jsem Satanovu dceru Zbouchnul jsem Satanovu dceru Carlton Mellick III

Inu, shodneme se, že to byla blbost. Což je pozitivní, napsat dobrou blbost chce hodně kreativity - a že tady kreativita byla. Avšak nějak mi neseděl styl psaní. Nevím, jak lépe to popsat, než že to bylo napsáno strašně jednoduše. A to nejsem vybíravý. Krev, sex, s tím jsem v pohodě (Kulhánek, Kotleta, to jsou moji kucí), ale spisovatelův styl mi prostě nějak neseděl. Ačkoliv jsem dal ale jen tři hvězdičky, jdu zkusit od autora rovnou něco dalšího. Pozitivní je, že to byla taková literární jednohubka, nic dlouhého a žádný velký literární závazek.

23.02.2024 3 z 5


Neuromancer Neuromancer William Gibson

Způsob vyprávění, kterému se dá říkat všelijak, jen ne plynulé. Místo příjemné plavby na vlnách příběhu jsem dostal cestu přes rozžhavené uhlíky. Ztrácel jsem se, odložil jsem, nedočetl jsem.

04.01.2023 2 z 5


2061: Třetí vesmírná odysea 2061: Třetí vesmírná odysea Arthur Charles Clarke

Jednička - dobrý, dvojka - super! ... a tam jsem měl přestat. Trojka na mě působila jako drolící se sušenka. Jsou tam pěkné kousky čokolády, sladké rozinky, kousky voňavých oříšků, ale těsto nedrží pohromadě a rozpadá se. Do knihy bylo také použito plno ingrediencí, ale možná kdyby jich bylo méně a byly by lépe pospojovány, tak by kniha také držela víc pohromadě. Čtyřku už číst asi nechci.

11.02.2021 3 z 5


Rajské fontány Rajské fontány Arthur Charles Clarke

Začátek jsem moc nedával. Proplétání s historií, cizokrajná jména, trochu mě to mátlo. Však jakmile se ale začal řešit výtah (a že se to tam mohlo objevit ještě o něco dřív), začalo to být zajímavé. K technickému popisu by mi pomohlo tu a tam zmínit i nějaký rozměr, či více popsat tvar. Nevím, možná jsem nečetl dost pozorně, ale i když jsem chápal jak co funguje, stejně jsem si nedokázal úplně představit, jak autor zamýšlel, aby celá věž a její části vypadaly a jaké měly měřítko. Nevadilo by mi, kdyby se ještě věnovalo trochu více prostoru Xenostellaru, ten mi přišel velmi zajímavý.
Zároveň jsem docela koukal, jak se autor vymezuje vůči víře / náboženství. Ne nějak násilně, ale líznul to. Nehledě na zvažování myšlenky, zda neodstranit Buddhistům jedno značně posvátné místo.
Jinak celkově hodnotím kladně, leč rozporuplně.

08.01.2021 4 z 5


2001: Vesmírná odysea 2001: Vesmírná odysea Arthur Charles Clarke

Moje první kniha tohoto autora. Líbilo se mi to, bylo to takové umírněné čtení (v rámci žánru). Některé obraty působily dnes trochu jako klišé - nejspíš ale kvůli tomu, že autor byl z prvních, kdo je používal a v podstatě nasadil laďku. Kniha dobře navozovala pocity osamění ve vesmíru, poslání a dlouhého času před sebou. Stejně tak, jako absenci strachu z neznáma. Čtivé byly všechny tři části a nebylo to zbytečně dlouhé. Bylo vtipné číst představu budoucnosti, která měla nastat před dvaceti lety a vycházela z tehdejších technologií. I tak ale některé technologie byly předpovězeny správně i když ne zcela konkrétně.

30.12.2020 5 z 5


Mise Afghánistán Mise Afghánistán Tomáš Šebek

Měl bych hodnotit asi správně jenom knihu. Nemůžu si ale pomoct a do mého hodnocení se musí nutně promítnout, co autor a všichni ostatní musí obětovat a podstoupit, aby takhle daleko od své rodiny mohli pomáhat. Styl psaní mě na začátku dost zaskočil, ale po pár stránkách se mi dostal po kůži a užíval jsem si knihu naplno.

10.12.2020 5 z 5


Ready Player One: Hra začíná Ready Player One: Hra začíná Ernest Cline

Jednoduchý, přímočarý příběh, občas trochu nedůvěryhodné, ale na odpočinkové počtení supr knížka.

22.08.2020 4 z 5


Cesta kolem světa za 80 dní Cesta kolem světa za 80 dní Jules Verne

Phileas Fogg mi jako hlavní postava prostě nebyl sympatický, ale příběh byl na jeho charakteru hodně postavený, takže to beru. Jinak se mi to četlo příjemně a docela jsem si to užil. Jo a bonusový bod za pěkné ilustrace.

10.02.2020 4 z 5


Elon Musk Elon Musk Ashlee Vance

Super kniha a super hlavní hrdina, co je ještě k tomu reálný!

08.02.2020 5 z 5


Staré pověsti české Staré pověsti české Alois Jirásek

Z těch asi pětatřiceti bájí/pověstí/povídek nebyly všechny úplně zábavné a ne všechno se vzhledem k jazyku četlo dobře, ale i tak jsem rád, že jako Čech jsem si to přečetl. Příště bych asi volil spíše formu k poslechu.

08.02.2020 4 z 5


Bouřková sezóna Bouřková sezóna Andrzej Sapkowski

No, oddechové čtení fajn, bylo to z mého oblíbeného světa, ale dějově mně to přišlo docela lineární. Nějak to nebylo ani tak rozvětvené, jako sága (což samozřejmě nelze vzhledem k použitému počtu stran), ale ani jako takové příjemné malé jednohubky jako jsou předchozí dvě knihy povídek.

08.02.2020 3 z 5


Kraď jako umělec Kraď jako umělec Austin Kleon

Vtipná malá jednohubka, návod na kreativitu :)

05.01.2020 5 z 5


Hvězdy jako prach Hvězdy jako prach Isaac Asimov

Na sérii Nadace to nemá, ale přečetl jsem si to rád.
Ale ten konec... za ten bohužel hvězdička dolu.

26.06.2018 3 z 5


Kat Kat Martin Moudrý

Ve čtvrtině jsem se dozvěděl, že to nenapsal Kulhánek, v polovině už mě to přestalo bavit a odložil jsem to. Mentalita postav mi přišla jiná, než byla v předchozích dílech, děj mi přišel zbytečně vyhnaný do vyšších obrátek. A ačkoliv mě kniha ze začátku i bavila (až na zdlooouhavé popisování bitev), v půlce jsem to zaklap.

15.09.2015


Sila prítomného okamihu – Základné teórie, meditácie a cvičenia Sila prítomného okamihu – Základné teórie, meditácie a cvičenia Eckhart Tolle

Když jsem knihu četl, uvědomil jsem si, že mě hrozně uklidňuje. Chce to číst v klidu a knihu skutečně vnímat, aby z toho čtenář měl co nejvíce. Už při čtení jsem si uvědomoval, že mozek se dá s trochou snahy na chvíli zklidnit a spíše než přemýšlet, tak vnímat - což je základem "prožívání přítomného okamžiku".
Tolle přesvědčí čtenáře, aby se občas ponořil sám do sebe a hledal (a případně našel) energii, kterou v sobě doposavad nepociťoval.
Knihu určitě doporučuji, nechci říkat, že mi změnila život, ale vnesla do něj něco pozitivního, co mě ovlivnilo a do budoucna určitě ovlivní.

10.09.2015 5 z 5


I KOMA Module I KOMA Module kolektiv autorů

Kolektiv autorů:

Jiří Kout
Martin Hart
Jaroslav Sládeček
Kateřina Frejlachová

05.05.2015 4 z 5


Současní architekti Současní architekti Philip Jodidio

pro prolítnutí obrázků dobré, ale nepočtete si. Ke každému architektovi je uveden odstavec, který je ale suchým výpisem které školy studoval, kde učí a několikrát "budova, rok, město, stát". Velice nepřehledné v bloku textu a zajímavá bývá pouze první a poslední věta a občas i krátký citát pod jménem architekta.

14.03.2015 3 z 5


Interiér - Tvorba obytného prostoru Interiér - Tvorba obytného prostoru Boris Hála

Přišlo mi, že kniha se táhla - že informace, které chtěl autor předat mohly být formulovány do kratší formy. Zato se skutečně dotkl všech částí problematiky

03.03.2015 4 z 5