Kraď jako umělec

Kraď jako umělec https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/138173/bmid_krad-jako-umelec-7JP-138173.jpg 4 440 91

Umělec Austin Kleon dospívá k moudrému závěru, že absolutní původnost v jakékoli oblasti tvorby je v digitální době nedosažitelný cíl. Vše, co vytvoříme, je produktem naší zkušenosti, a naše zkušenost je souhrn všeho, co prošlo našimi geny a smysly. Je nutné se s tím smířit. Tvorba už bude VŽDY krádež. Teď jde o to, jak krást (tvořit) se ctí: tedy tak, abychom navzdory všem výpůjčkám přinesli něco nového a měli z výsledků naší práce radost.... celý text

Žánr:
Literatura naučná , Osobní rozvoj a styl

Vydáno: , Jan Melvil
Originální název:

Steal Like an Artist - 10 Things Nobody Told You About Being Creative , 2011


více info...

gabriela8704
gabriela8704
01.03.2024 4 z 5

Jiný úhel pohledu na život i umění. Jen kéž by ta kniha po tisku tak nesmrdela. Ten bolehlav hlavy jí zbytečně snižuje body. Jinak je to dobré čtení.

Kochy84
Kochy84
20.02.2024 4 z 5

Knížka, která vám pomůže probudit kreativitu.
Ono tam není vlastně vůbec nic nového, autor jen předkládá různé tipy, které právě jemu dobře fungují. Některé si do života odnesu, některé zapomenu, některé dávno používám. Tak už to bývá. Některé zestárly, přeci jen díky rozmachu sociálních sítí působí části o blogování na jednu stranu úsměvně, na druhou si člověk zasněně odfrkne s tím, že ta doba tehdy vlastně měla něco do sebe.
Jinak co opravdu oceňuji, to je kreativní práce s knihou jako takovou. Muselo to vypadat nějak takhle:
Autor: "Tady máte rukopis"
Nakladatel: "Ale to má jen dvanáct stránek, měl jste odevzdat knihu."
A: "To je kniha, vidíte, sešil jsem to sešívačkou."
N: "Ale to je na knihu strašně málo, nemůžete ještě něco připsat třeba?"
A: " nakreslim vlastní obrázky. A dáme tam pár fotek dopravních značek. A můžeme zvětšit řádkování. A vždycky čtyři stránky vynechat. To půjde."
N: "tak jo."
Vážně, rozsahem mi to připomnělo dětskou knihu od Manyho a Bernarda Blacka O slonovi, který ztratil balón. Ale kreativní to bylo, o tom žádná.
Ještě zbývá dodat, že jako správný umělec jsem tu knihu ukradl. Doslova, Svému šéfovi, půjčil mi ji totiž už před strašnou dobou a já jí přečetl teprve dnes. Ten bude překvapený až se mu zase vrátí...


kristyna.havlov
kristyna.havlov
04.02.2024 5 z 5

Přečteno jedním dechem. Ze začátku jsem nechápala tak kladný hodnocení, protože na začátku mě kniha moc neoslovila. Říkala jsem si, co na to lidi mohu vidět? Pak jsem ale četla dál a dál a musím říct, že spouuuustu myšlenek z této knihy jsem si musela poznamenat, abych je nezapomněla (četla jsem eknihu z knihovny). Musím říct, že tahle kniha je geniální a doporučuji rozhodně všem tvořivým duším

Lily101
Lily101
06.06.2023 5 z 5

Zaslouženě je kniha bestseller! Možná jen škoda, že jsem se ke knize nedostala dřív. Asi bych i více ocenila du-formu (tykání).

Štěpán88
Štěpán88
16.05.2023 4 z 5

Originalita neexistuje! Lze jen spojit více myšlenek dohromady a vytvořit něco svého - unikátního. Kopírujte své idoly (i když to nesvedete) vytvoříte něco co můžete dát světu jen vy. Kraďte myšlenky a nápady a přetvořte je v něco mnohem lepšího. Kniha na jedno odpoledne přináší některé často omýlané myšlenky. Kreativita a originalita je zde rozebrána velmi dobře a proto 4 hvězdičky

matej.kulistak
matej.kulistak
18.04.2023 4 z 5

Základní myšlenka je velmi jednoduchá: nic není originální, kreativita je o vybírání si kvalitních inspiračních zdrojů, porozumění jim a funkčním slučování.
Někdy až moc imperativů: dělej to, dělej ono, dělej ještě tamto. Ale člověk si z toho snadno vybere to, co je pro něj důležité. Velice oceňuji přehledné, vtipné a skvěle ilustrativní obrázky.
Kniha je krásná jakožto předmět, je vypiplaná. A dá se přečíst za dvě jízdy tramvají.
Dobrá úderná inspirace.

nevermore3
nevermore3
17.11.2022 4 z 5

I když jsme všechna tady ta doporučení už 100x četli a slyšeli, v tomto grafickém hávu to působí "tak nějak jinak" a lépe.

Zorka
Zorka
21.10.2022 5 z 5

Mně se kniha moc líbila a určitě se nechám inspirovat. Jsem nadšená z black poetry.

JenKateřina
JenKateřina
11.09.2022 5 z 5

Geniální! Každý by ji měl v knihovně mít

Letitia
Letitia
21.05.2022 4 z 5

Príjemné čítanie. Osviežujúce. Nakopávajúce. Slobodné. Veselé...
Pri tejto knižke som strávila niekoľko príjemných chvíľ. Oddych. A aj trochu inšpirácie. Netreba ju brat ako nejakú učebnicu, alebo alfu a omegu, riadiť sa radami od A do Z, alebo nasilu meniť svoje zvyky "lebo autor povedal". To si ani nenárokuje. Samotný autor pridáva upozornenie v závere knižky:

N. U. N. P. S.
(Není určeno jako náhrada pestré stravy)
- Rady můžou být i zrady
- Vezmy si jen to co se ti hodí, zbytek vyhoď
- Pravidla neexistují
...

Tá sloboda a osviežujúca energia sála aj z grafického spracovania.

lucin_a
lucin_a
13.03.2022 5 z 5

Velmi krátká, ale energicky nabitá kniha pro všechny, kteří hledají tvůrčí inspiraci.
Jednoduše motivující a udávající směr na cestu dál k inspiraci.

Davidin
Davidin
10.02.2022 5 z 5

Další cihlička do knihovny... Ideální jako koncentrovaný zdroj informací k uvedenému tématu. Autor v knize předkládá nápady na možný posun kreativity (kohokoliv) obecně a jde přímo k věci, jednoduše, svižně, konkrétně (+ všechna další pozitivní přirovnání).

Mnoho z nás nalezne samo spoustu vlastních cest sebevyjádření, ale může být fajn mít po ruce tento souhrn, ať už jako inspiraci nebo připomínku. Rozšíření možností se vždy hodí, navíc jde o zajímavé podněty.

Citace:
Chceš manifest? Tady ho máš: Maluj takové obrazy, na jaké chceš koukat; rozjeď takové podnikání, jakému chceš šéfovat; hraj hudbu, co tě baví poslouchat; piš takové knihy, které si toužíš přečíst; tvoř ty věci, které chceš používat. Udělej přesně to, co by se podle tebe mělo udělat.

flyingandie
flyingandie
28.01.2022 5 z 5

Milé, stručné, k zamyšlení. Útlá knížečka prostě baví. Přitom stačí napsat pár nosných témat na lepíky, které seskupíte podle podobných témat a hle, knížka je na světě! Za mě geniální příklad toho, že kniha nemusí mít 400 stránek na to, aby předala myšlenku.

Kopta
Kopta
24.01.2022 3 z 5

Samozřejmě v mnoha úhlech zajímavé a přínosné, jenže někdy dost zbytečné. Pokud sami nějak umělci jste, tak už víte jak fungovat po vlastní lince a mnoho věcí, které jsou v knize vám dojdou časem i bez ní. Ale bohužel ne zákonitě. Pár myšlenek dobrých, ale pár stojí za kritiku a možná by bylo následovat autora nebezpečné, protože si v něčem docela protiřečí. Do začátku asi dobré. Ale do toho kritického.

AlexandraBane
AlexandraBane
13.01.2022 5 z 5

Útlá knížečka s radami, které se dají praktikovat pomalu na všechno. A protože moje múza si asi dává zimního šlofíka, tak doufám, že mě tohle trochu nakopne :D :D

Ailee
Ailee
10.12.2021 4 z 5

Trefné a jednoduché rady ze života aplikovatelné na jakoukoliv tvůrčí činnost či dokonce podnikání.

helcavo
helcavo
05.11.2021 5 z 5

Velice inspirativnní a provedení knihy mě moc bavilo

jaroiva
jaroiva
03.10.2021 4 z 5

Krátká knížka, ale obsahuje pár zajímavých rad.
Každý den napsat stránku a za rok je z toho román.

pavel9410
pavel9410
01.08.2021 4 z 5

Utlá knížečka, dá se přečíst během dopoledne. Bavil mne grafický styl (četl jsem v originále, ale počítám podle obalu, že se přenesl i do české verze).
Lehce provokativní, čte se dobře, i když jsou tam občas typické opakovačky, klasický nešvar těchto knížek.
Tři věci, které si z této knížky odnáším:
1. Nečekej a prostě tvoř. Zkoušej to. Tak se možná dozvíš víc o sobě, než kdybys o tom jenom dumal.
2 Piš o tom, co máš rád a co by sis sám rád přečetl.
3. Práci, kterou děláš, když prokrastinuješ, je nejspíš to, co bys měl dělat po zbytek života.

Monika_cz
Monika_cz
23.02.2021 5 z 5

Doporučuji všem, jak pro rozvoj v práci, v tvorbě, tak pro rozvoj člověka samotného.

Štítky knihy

tvořivost, kreativita

Autorovy další knížky

Austin Kleon
americká, 1983
2012  84%Kraď jako umělec
2014  80%Ukaž, co děláš!
2019  84%Jeď dál!

Kniha Kraď jako umělec je v

Právě čtených10x
Přečtených623x
Čtenářské výzvě74x
Doporučených48x
Knihotéce164x
Chystám se číst288x
Chci si koupit126x
dalších seznamech5x