ebbe_voe ebbe_voe komentáře u knih

☰ menu

Nejsem tu moc často? Nejsem tu moc často? Henry Rollins

Henry Rollins je jinde, člověk který vás spíš štve a je mu to jedno. Z mnoha důvodů chápu, ale sympatický mi to není. Každopádně kniha zajímavá je, protože do takové duše nakouknout stojí za to. K tomu všemu dobrá muzika a žádné výstřelky ani drogy ani dámy, v něčem opravdu fascinující, číst si vnitřní pochody týpka který nesnáší volné dny a relaxovat chodí do posilovny ( a to je to řekněme rockový zpěvák).

23.01.2024 4 z 5


Jak se dělá farář/ka Jak se dělá farář/ka * antologie

U knihy si nejsme jistý jestli má poukázat na různorodost farářů a farářek, nebo zpopularizovat - demýtizovat církev. Obojí se jí daří. Zábavné čtení, pokud na ní narazíte čte se jedním dechem. Zdarma ke stažení: https://eshop.e-cirkev.cz/produkt/zvonimir-sorm-jak-se-dela-farar/

12.01.2024 5 z 5


Hrdinové v krunýři 1 Hrdinové v krunýři 1 Michael Dooney

Čirá krása a nostalgie, ale jen ta to neutáhne, velmi fandím, objektivně pro menší děti za tři hvězdy cajk.

26.11.2023 3 z 5


Dobře už bylo: ročenka vágus.cz 2016-2018 Dobře už bylo: ročenka vágus.cz 2016-2018 kolektiv autorů

pět hvězd, už za dokonalý text o Vsetíně

04.04.2023 5 z 5


Atuánské hrobky Atuánské hrobky Ursula K. Le Guin

(SPOILER) Po prvním díle rozlétaném po celém Zeměmoří máme příběh, který se prakticky celý odehrává na jednom z ostrovů a náš starý známy do příběhu vstupuje cca v polovině. Bavil jsme se náramně, temný až hororový příběh, mě velmi bavil a těším se na další knihu z prostředí Zeměmoří. Ursla Le Guin zkrátka umí fantasy vystavit tak, aby prožitek byl blízký prožitkům čtenáře. Díky za to.

03.02.2023 5 z 5


Čaroděj Zeměmoří Čaroděj Zeměmoří Ursula K. Le Guin

Čaroděj Zeměmoří přichází 14 let po Pánovi prstenů a 19 let před Pratchettovou Čaroprávností. Inu mnohé komentáře níže vystihují velmi dobře v čem je síla i slabosti knihy, ale většina se neubrání dobrému hodnocení. Tak to mám i já, kniha lineárně plyne trochu jak příručka storytellingu, trochu jako průvodce po Zeměmoří. Každopádně vás to velmi hezky seznámí s významem mágů a mapou této fantastické země. Čekal jsme hodně a to proto, že letos máme u nás již třetí vydání této klasiky, až pak jsme se koukal z jakého to je roku a s přihlédnutím k tomu jsem rád, že jsem si to přečet a budu pokračovat. Už teď mohu říct, že v pokračování se vracíte do stejného světa, na jiné místo a do jiné situace, ale jste rádi, že se vracíte do světa jenž znáte. Není to epické jako Pán prstenů, ani vtipné jako Pratchett, ale právě zmíněnou Čaroprávnost to připomíná ze všeho nejvíce a tak když se chcete u Pratchetta nasmát ještě více, je fajn si aspoň některé klasiky žánru přečíst.

30.01.2023


Jak se žabák oženil se sloní slečnou Jak se žabák oženil se sloní slečnou Patrick K. Addai

velké hezké obrázky, velká písmena, africká bajka, za mne pohodová jednohubka

25.01.2023 4 z 5


Rváčov I Rváčov I Džian Baban

Krásný pohled na Foglarovské téma, reálně i mysticky, chytře a nápaditě. Džian Baban vše nakreslil velmi živě, jakoby obrázky ožívaly podobně jako ve filmech Karla Zemana. Až jsme z toho dostal chuť na stínadelské knihy samotného mistra.

25.01.2023 5 z 5


Bílá Voda Bílá Voda Kateřina Tučková

Po nejčtenější české knize roku 2022 jsem musel sáhnout. Těšil jsem se velmi. Předně obdivuji jak dílo drží pohromadě přes to kolik žánrů se v ní kombinuje. Byť fiktivně setkáme se s prózou, reportáží, novinovými články, korespondencí, úředními dokumenty. Čte se to velmi plynule a hezky. Ale občas mi lezl na nervy až příliš květnatý jazyk a věčné utrpení hlavních postav a nic než utrpení. Také některé situace byly až příliš neuvěřitelné, zejména v závěru. Jinak chválím téma, moji pozornost strhlo velmi, četl jsem s otevřenou wikipedií.

10.01.2023 3 z 5


Praštěnej krávou Praštěnej krávou Joseph Mitchell

Velmi dobré čtení pro milovníky lidských tak trochu bizarních příběhů. Trochu jako povídky malostranské jen z New Yorku 40.let.

05.08.2022 5 z 5


Svět Edeny Svět Edeny Mœbius (p)

Moebius je genius, bezesporu, Edena v krásném formátu leč na obyčejném papíru je pěkný počin. Pro mne jsou tyhle polosnové fantaskní světy trochu za trest, Edeně bych dal normálně 3 hvězdy za formát je čtvrtá. Ale i tak velký dík Argu, že nám tyhle lahůdky vydává v češtině.

26.07.2022 4 z 5


Bylo nebylo Bylo nebylo Barbora Pejšková

Pohádky tak nějak lidově komiksově jinak. Atmosféru to má ovšem skvělou, komiksové postupy velmi originální, celkově vydařená věc.

16.06.2022 4 z 5


Mickey na Dunaji Mickey na Dunaji Alexandru Berceanu

Na rodinném příběhu se nám odkrývají dějinné události, dobu to přibližuje velmi hezky, díky za podobná dílka.

16.06.2022 4 z 5


Knihy magie Knihy magie Neil Gaiman

Skvělý komiks a hned bych dodal pro pokročilé, objevují se postavy, které si člověk užije víc, když ví o koho jde. Jinak je to ryzí Gaimenovina.

21.05.2022 4 z 5


Sbohem, Batmane Sbohem, Batmane Tasos Theofilou

Nečekaný komiks, nečekaný pohled... Proč ne!

19.05.2022 5 z 5


Sakra trek Sakra trek Geof Darrow

Krasojízda pro fanoušky festivalu otrlého diváka, bizarní, dynamické, ujeté...takže cajk

16.05.2022 5 z 5


Pistolníci z Gothamu Pistolníci z Gothamu Jimmy Palmiotti (p)

Skvělé spojení temného města a temného desperada. Dlouho jsem to odkladál, ale jsem spokojený. Super, že BBart vydává další díly, těším se na ně. Výborně vystihnutá podstata Gothamu, ta temnota protkunutá celou historií, prostě to do universa Gothamu a tedy i Batmana skvěle zapadá.

18.04.2022 5 z 5


Na lovu kvizonů Na lovu kvizonů Jakub Němeček

Jakub Němeček je skvělý překladatel i nakladatel, velmi mu fandím, tato "benefiční" kniha tak byla jasná volba. Povídky mají dobré nápady a hezký jazyk. Útlou sbírku jsem přečetl jedním dechem.

18.04.2022 4 z 5


Velikonoční knížka Velikonoční knížka Tereza Říčanová

Velikonoce dle tradic pohanských i křesťanských hezky zpracované v útlé knížce.

13.04.2022 5 z 5


Pták a veverčák na útěku Pták a veverčák na útěku James Burks

Čtu dětem, dynamická, akční a vtipná záležitost.

13.04.2022