Dzis.Vagriski Dzis.Vagriski komentáře u knih

☰ menu

Stroje a zařízení v chemickém průmyslu Stroje a zařízení v chemickém průmyslu Přemysl Hranoš

Dobře napsáno, ale ilutrace jsou velmi nekvalitní. První vydání v podobě skript bylo provedené docela dobře. Druhé vydání v nakl. Pavel Klouda je příšerné. Obrázky jsou mizerně reprodukované. V prvním vydání byla jejich kvalita mnohem lepší. Navíc schémata jsou mrňavá a některá těžko vyluštitelná. Je to ostuda hlavně nakladatelství, ale i autora, že něco takového vůbec vyjde. Nejhůře provedená kniha, jakou jsem u nás viděl.

05.05.2024 3 z 5


Kniha o klimatu Kniha o klimatu * antologie

Docela by mne zajímalo, jestli ti, kteří dali knize velmi nízké hodnocení nebo ji považují za odpad, se do ní vůbec začetli. Hodnocení knihy mi zde evokuje averzi k jisté osobě, která tento sborník poskládala. I tak to bývá. No, já knihu měl půjčenou. Řadu autorů znám velmi dobře jako odborníky, jiné ne. Zde uvedené texty sepsali ti, kteří z odborného hlediska mají co říci. Překvapivo se jedná o kvalitní publikaci, kterou bych si docela rád koupil, protože to je čtení na delší dobu, kousek po kousku. Ale co ta cena? Opravdu tohle nemíním kupovat. Kniha je totiž dražší než v angličtině, dražší než němčině... Jo, v polštině je za méně než polovinu. Takže si možná koupím tu, protože tomuto jazyku rozumím docela dobře. Jen mi prostě není jasné, koho nakladatel považuje za cílovou skupinu, když je doporučená MOC tisíc, pardon 999 Kč.

17.04.2024 5 z 5


Můj první les Můj první les Peter Wohlleben

Kniha je dobrý základ pro někoho, kdo o fungování lesa skoro nic neví. Doporučil bych ji jako úvod do oboru lesnictví (sám jsem ji tak využil), ovšem mnoho se kromě principů udržitelného hospodaření nedozvíte. Takže musíte studovat dále. Doporučuji třeba knihu Waldwissen (Pierre Ibisch, Peter Wohlleben, snad vyjde i česky) a i u nás toho najdete docela dost, ale jsou to špatně dostupné tituly.

Smutné je, že když pak skutečně půjdete studovat lesnictví, budou do vás vesměs stále učit postupy, které jsou dnes opouštěny nebo se ukazují jako dlouhodobě neudržitelné (myslím tím, že pokud budete pěstovat les pasečným způsobem v monokulturách, tak si zničíte nejspíš jednou les kalamitou a půdu vyčerpáním). O přírodě blízkých postupech hospodaření se mluví nějakých sto padesát let, ale do praxe to jde strašně pomalu. Důvodů je více, to je na dlouhou debatu.

Jsou knížky od tohoto autora, které mám v knihovně a do kterých občas nahlížím, resp. vracím se k nim. Pak jsou takové jednodušší, knížky lidového čtení, které prostě přečtete a zase pustíte dál. Tato kniha je spíš z té druhé skupiny, ale kvalitní. Opravdu jako úvod, jak jsem psal výše, perfektní, ale nevystačíte s ní ani náhodou. Vlastně můžete, protože nejlepší les je takový, který necháte svému osudu a on si jen roste a vy tam občas přijdete si něco trochu pořezat. Ale zas nebudete tomu ekosystému rozumět a to je škoda. Pokud les dnes založíte, můžete ho nechat volně žít. Všechno ostatní je investice s nejistým výsledkem, kterého se stejně nedočkáte, protože než to vyroste, tak svět bude a my...

17.04.2024 5 z 5


Dřevo! Dřevo! Matyáš Cigler

Kniha je obsahově na vysoké úrovni. Souhlasím s předchozím hodnocením (petr_pelech). Dokonce i graficky je pěkně připravena. Bohužel katastrofální je finální provedení. Sazba je evidentně navržena na formát B5, možná i větší, nikoli na "sotva" A5, takže jednak se špatně čte drobný tisk, jednak nákresy aby člověk luštil lupou, zvláště pak ty, kdy jsou bílé linie na černém pozadí, což doráží recyklovaný šedý papír. Takže jak toto dílko hodnotit? Pokud jako celek, pak musím pár bodů sebrat. Nejde jinak, kniha se má hodnotit jako celek. Chtěl jsem si ji koupit, ale nakonec jsem ji jen půjčil v knihovně. Pokud někdy vyjde e-kniha, investuji raději do ní, ale takovýto zmetek ve své knihovně nechci. Je to jako koupit si hezký obraz na stěnu s dírou uprostřed.

15.04.2024 3 z 5


Mizející mikroby Mizející mikroby Martin J. Blaser

Velmi špatná práce na překladu. Jedna věc jsou zjevné chyby, které by mohl odhalit korektor (protože text nedává smysl), druhou jsou pak chyby, které pramení z nepochopení odborné stránky. Při porovnání s anglickým originálem, který se mi dostal do ruky jako e-kniha, jsem se vyděsil ještě více. Dokonce i překlad pomocí Google byl přesnější, byť kostrbatější, než ten v českém vydání. Jedna z knih, kterou bych nejraději viděl jako povinnou četbu na střední škole :-)

23.02.2024 5 z 5


Tvoje strava je tvůj osud Tvoje strava je tvůj osud Josef Jonáš

Kniha se potácí na hranici solidní práce a braku. Na jedné straně přináší velmi mnoho zajímavých informací opřených o seriózní výzkum, na straně druhé neprokázaná tvrzení nebo dokonce reklamy na pochybné produkty dr. Jonáše a jeho obchodování se zdravím. O to více bych však čekal, že Jiří Kuchař se k něčemu takovému nepřidá. Vrcholem pitomostí byla podle mne kniha Praktická detoxicace podle Josefa Jonáše (kterou jsem si, bohužel, koupil, a nakonec nechal se špatnými pocity v knihobudce) a nečekal jsem, že i do této knížky se zavlečou její stopy. Knihu doporučuji k přečtení jen těm, kteří se v problematice výživy a fyziologie trochu více orientují a dokáží si informace zde uvedené ověřit. Pro ty může být přínosná, protože ukazuje nové obzory. Pro lidi bez patřičného vzdělání může být v některých směrech dost zavádějící.

14.12.2023 2 z 5


Pozor, sůl! Pozor, sůl! Josef Jonáš

Po mnoha letech, po kterých byla sůl očerňována a bylo jí dáváno za vinu pomalu vše kolem civilizačních chorob, se ukazuje, že tomu zdaleka tak není. Množství soli dnes zkonzumované je často mnohem menší než v minulosti, přesto se zdraví lidí zhoršuje, tedy spíše u těch, kteří jedí běžnou "hypermarketovou" stravu.

Dnes snad už víme, že hlavním viníkem je nadbytek cukru, nedostatek mikronutrientů, vlákniny a nevhodné zpracování potravin, při kterém vznikají nežádoucí produty reakce (např. Maillardova reakce).

S nízkým příjmem soli je jednoznačně spojeno zvýšené riziko onemocnění srdce a úmrtí, naopak při zvýšeném příjmu (v rámci našich stravovacíh návyků) se toto nepodařilo vlastně nikdy jednoznačně prokázat, vlastně je to patrně jeden z velkých omylů vědy v posledních padesáti letech.

Knihu jsem přečetl pozorně a v podstatě se dá uzavřít, že vše, co autoři uvádějí jako argument proti soli, mohou uvést i proti nadměrnému příjmu cukru. Z textů totiž vůbec nevyplývá kauzalita, ale jen korelace. Pokud víte, co to znamená, a jak lehké je zaměnit oba jevy v případě observačních studií, pak si toho při pozorném čtení všimenete. Kniha trpí tím, že se napřed stanoví, co chtějí autoři dokázat, a pak se to snaží za každou cenu dokázat, ačkoli důkazy stojí na hliněných nohách.

Tím nechci nikoho nabádat, aby to přeháněl se solením. Pokud budeme jíst přirozené potraviny, málo zpracované, tak nepotřebujeme sůl tolik používat a nemůže se stát, že to s ní přeženeme. Pokud však lidé ztláskají na posezení sáček smažených brambůrků a podobné sajrajty, pak není o čem debatovat. Prostě strava má být hodnotná a až lidé tohoto dosáhnout, pak můžeme řešit, jestli je soli hodně, nebo méně. Pokud máme skupinu, která má vysoký přijem soli jen proto, že "žere" sajrajt, pak nelze uzavřít, že to je solí, ale spíše je to tím vším, čím ten sajrajt je, jen ne skutečným jídlem.

Abych to uzavřel. a) Kniha mne zklamala, od autorů bych čekal více solidní práce. b) Dobré, přirozené jídlo, nepotřebuje vůbec nebo jen málo solit. Sůl nahrazuje nedostatek kuchařského umu, nekvalitní suroviny nebo jen vylepšuje z nich utvořené mizerné potraviny. Pokud nebudeme jíst ultrazpracované průmyslové potraviny, pak nemusíme sůl jako takovou vůbec řešit.

Další informace třeba tady:
https://www.margit.cz/skodlivost-soli/

14.12.2023 1 z 5


Barefoot: Žij naboso! Barefoot: Žij naboso! Lucie Pytlová

Kniha mne zaujala, přišel jsem k ní náhodou v knihovně. O téma se zajímám již delší dobu a ledacos jsem o tom již věděl. Z počátku jsem byl z knihy mile překvapen, ale nakonec více a více zklamán.
Nevím, zda mám příliš velké požadavky, ale mám-li být objektivní, kniha mi připomíná průměrnou bakalářskou práci. Je to vesměs šité horkou jehlou. Mnoho věcí je nakousnuto, ale nerozebráno dostatečně, takže pokud se čtenář v oblasti neorientuje, může narazit nepochopením souvislostí. Třeba vysvětlování mechaniky nohy by zasloužilo více pozornosti. Čekal bych více anatomie, nákresů. Není zde jediný obrázek kostry nohy, o svalech ani nemluvě. Není tak těžké si to sehnat nebo použít třeba rentgenový snímek a na těm ukázat jednotlivé kosti (optimálně i dítěte). Nebo si najít někoho, kdo to překreslí z jiného zdroje. Důležité vazy a svaly, které pak souvisí s nejčastějšími potíži (jako důsledky pak vbočené palce, ostruhy...). Možnosti řešení, které nabízí tradiční ortopedie a takové, které nabízí novější přístup ortopedie a fyzioterapie. Mimochodem, noha nemá uvedených 28 kostí, ale 26.
Co kapitola o uzemění... čekal bych více vědeckého odůvodnění, jaký je význam, výsledky výzkumu a hlavně odkaz na relevantní zdroj, nejen komerční stránku. Můžete mít sebelépe "uzeměné" boty a k čemu to je, když třeba v práci nemáte uzeměné podlahy nebo se pohybujete po povrchu, který je přirozeným izolantem. K tomu uzemnění ostatně dochází, i když se třeba dotknu nějakého uzeměného elektrospotřebiče, kovového zábradlí, kliky u dveří apod. Už jste někdy dostali ránu? To je extrémní situace, ale funguje. Ve vlhkém prostředí dochází k vybíjení elektrostatického náboje běžně, problém jsou suché prostory.
Dohledal jsem si diplomovou práci autorky. Je vidět, že problematice vcelku rozumí a v práci je teoretické část dobře zpracována. Škoda, že do knížky nedokázala přenést více. Cílem bylo asi být stručný a lidový. Jenomže lidové většině je potřeba informace podat "polopatě", ale přitom v dostatečném rozsahu, aby dokázala celý problém pochopit. Takhle se pohybujeme na úrovni blogů nadšenců, ale kniha má být o tom, že přinese něco více. Bohužel, další zbytečná kniha. -- Ke koupi nedoporučuji, přečtení může být inspirativní, ale radši si ji jen půjčte. 120 stran textu je na toto téma málo (po odečtení prázdných stránek). Pokud chcete lepší výklad, pak doporučuji knihu Naboso od Daniela Howella. Pokud byste ale chtěli více anatomie, patologie a cviků, pak u nás žádná kniha nevyšla. Je potřeba sáhnout po zahraniční literatuře. Říkám si, že než tolik úsilí věnovat sepsání ne-dobré knížky, bylo by lépe přeložit něco ze zahraničí. Je toho dost.
Doplňuji:
Rozhovor s autorkou bohužel potvrzuje, co jsem napsal výše. Viděl jsem ho až poté, co jsem napsal text výše. (od 6.45 o možnosti adaptace lidské nohy na obuv v dalších generacích atd., úplné nesmysly, taková adaptace trvá desítky tisíc let!).

18.11.2023 2 z 5


Jídlo jako jed, jídlo jako lék Jídlo jako jed, jídlo jako lék kolektiv autorů

Knihu hodnotím s ohledem na dobu vydání (1996). Odráží stav tehdejších vědomostí, nevědomostí a rovněž dojmů. -- Dnes se podle ní řidit by znamenalo zadělat si spíše na problémy. Tedy pokud patříte k té o něco zdravější, menší části populace. I když, pokud by se doporučeními řídila většina naší populace, asi by nám pacientů ubylo. Knihu jsem poctivě pročetl jako inspiraci, našel jsem v ní spoustu zajímavých informací, které si ovšem musím ověřovat. -- Dnes se knížka prodává v antikvariátech za pár korun a pokud se zajímáte o výživu, mohu ji doporučit k pročtení, ale s kritickým nadhledem.

17.11.2023 4 z 5


Život na hraně Život na hraně František Fremuth

Kniha se čte dobře. Je to taková knížka lidového čtení, pro lidi, kteří toho o zdravějším pojetí životosprávy vědí velmi málo. Těm může pomoci. Ale na druhou stranu z některých částí bez většího vysvětlení do hloubky si čtenář mnoho odnést nemusí. Informace mohou být podány stručně, ale třeba v případě výživových doplňků to bylo takové letem světem, že to čtenáře více zmate, nežli by mu to pomohlo. Zde by nebylo od věci vysvětlit více mechanismus účinku.

Pokud autor své čtenáře motivoval k tomu, aby se začali zajímat o to, jak žijí, pak budiž mise splněna.

Bohužel mi nesedí grafické zpracování a ty obrázky pana Slívy také moc ne, ale je to věc vkusu, ostatně jak je uvedeno na obálce, jesto toto odraz autorovy nátury. Na knize však nenajdu nic, kvůli čemu by musela zůstat v mé knihovně natrvalo. Koupil jsem ji v doprodeji, nyní předávám do místní veřejné knihovny.

12.10.2023 3 z 5


Bolesti kloubů Bolesti kloubů Bruce Fife

Text hodnotím velmi dobře, ale vydavatelství Dialog úplně kašle na uvedení zdrojů autora. Ve všech knihách, které toto vydavatelství vydává, chybí citace, přestože v originálních vydáních jsou. Prostě opět zmetek.

28.09.2023 4 z 5


Krajina a lidé Krajina a lidé Petr Petřík

Pokud bych měl knihu hodnotit čistě po odborné stránce, pak by dopadla mnohem lépe, než pokud se na ni podívám po stránce stylové. Problém je totiž v uchopení textu. Je zde hodně krátkých článků, které však vyznívají jakoby neúplně. Po úvodních řádcích následuje rychlý sled faktů, po nichž text rychle skončí. Chybí mi zde více rozvinuté myšlenky, více přiblížit téma, diskutovat. Podobným sborníkem je např. v této edici vydaná kniha Jiné klima, jiný les. Ta je čtivější. V knize Krajina a lidé je cítit, že autoři byli předem omezeni rozsahem textu (v podstatě bez obráků tak dvou stran), nebo bylo do textu v tomto smyslu redakčně hrubě zasahováno. Kniha by zasloužila více péče a velkorysejší pojetí. Škoda.

20.07.2023 4 z 5


Vyměň chemii za jídlo Vyměň chemii za jídlo Julita Bator

Je vidět, že kniha je psána z pohledu amatéra, rádobyznalce. Bohužel je v ní hodně nepřesností a nakonec i řada věcí není vysvětlena. Nejvíce mne rozčiluje kapitola o cukru, ve které jako přírodní náhražky bílého cukru jsou uvedeny vesměs takové, které nejsou o nic zdravější. Jaký je přínos medu jako sladidla (fruktóza, glukóza, voda), jaký je přínos agávového sirupu (80 % fruktózy), fruktózy atd. bez vysvětlení, co je dobré, co ne, tedy většina toho není o nic lepší než řepný cukr. Stejně tak je nezvládnutá kapitola o tucích. V podstatě se z ní čtenář nic pořádného nedozví. Co, proč, proč jiné ne. Ale tyto věci jsou základ. Pro někoho, kdo o zdravější výživu nezavadil, může být knížka dobrá, ale je v ní dost nepřesností nebo nevysvětlených tvrzení. Ve výživě platí, že čím méně zpracovaná potravina, tím lépe. A pokud je tomu tak, pak není potřeba přidávat skoro žádné "vylepšující látky". Určitě bych do ní peníze neinvestoval, jsou mnohem lepší knižky (Frej, Slimáková, Bukovský apod., záleží na přístupu).

Musel jsem se pousmát, když překladatelka na min. dvou místech do závorky uvedla cosi ve smyslu "autorka nejspíš měla na mysli..." Tak to překládal člověk, nebo Google? Když nevím, tak se zeptám. To snad autorka knihy už nežije?

03.07.2023 1 z 5


Bestseller v kameni 1 Bestseller v kameni 1 Jiří Wojnar

Knihu jsem četl někdy v době, kdy jsem byl na SŠ. V té době se mi jeho první dvě knihy (UFO, Bible a konec světa a Tunel do kosmu) zdály docela zajímavé. Interpretacím historických záznamů v tomto směru, s odkazem na dílo Zecharii Sitchina, jsem byl nakloněn. Dodnes je řada věcí z těchto knih pro mne inspirujících, zvláště pokud se kriticky podíváme na dnešní paradigma ve výkladu prehistorie lidstva.

Oficiální výklady jsou totiž mnohdy v rozporu s nálezy, a to jen proto, že nálezy jsou chybně interpretovány. Pokud například jsou stavby v Egyptě a jinde na světě dokonalejší z doby, kdy předpokládáme primitivnější nástroje, pak něco zjevně nesedí. Christopher Dunn toto hezky dokazuje v knize Ztracené technologie stavitelů pyramid. Pohled technika zde jasně dokazuje, že je třeba jiného výkladu, narozdíl od archeologů a historiků, kteří v drtivé většině technické zvlášnosti interpretovat nedokáží. Kdybych za sebou neměl studium techniky, také bych ty souvislosti neviděl, jako jsem je neviděl v době, kdy jsem tyto knihy četl, protože jsem studoval s odstupem. A přitom se lze obejít bez mimozemšťanů a různých fantasmagorií. Prostě jen připustit, že toho hodně nevíme a že vývoj civilizace prostě nemusel mít lineárně vzestupnou trajektorii, jakou si představovali učenci v 19. století, přičemž toto paradigma jen těžko dnes opouštíme. Genetické analýzy ukázaly, že k ovlivňování, ne-li hybridizaci, mimozemšťany prostě nedocházelo, ani to není možné. Tato teorie je překonaná, ovšem přínos některých lepších autorů k tomu, že nabourali dosavadní výklad minulosti, nelze oddiskutovat.

Jiří Wojnar jako představitel teorie konfrontace lidstva s mimozemskou inteligencí ve své třetí knize (dvojdílné) však dospěl do stavu čisté fantasmagorie. Jeho výklad navazuje na Maurice Cotterella, který ve své knize Mayská proroctví (s Andrianem Gilbertem) předeslal teorii o zakódování prvků mayské mytologie do reliéfu desky z Palenque. Získání postav, obrazů se dociluje skládáním linií reliéfu přes sebe na základě klíčů, které mají představovat symboly na okraji desky. Teorie sporná, od začátku jsem se na ni díval skepticky. Možné to je, ale nevěřím tomu. Jestli to tak bylo, nelze prokázat, avšak ani vyvrátit. Jíří Wojnar se tohoto chytil, zpochybnil některé postupy Maurice Cotterella, ale v zásadě jeho princip použil na hledání obrazů raket, letadel, pilotů apod. A tento princip překrývání a skládání začal vidět všude v starověkých dílech.

Má to dvě "mouchy". Za prvé, ani jeden z nich nepoužil přesné výkresy, ale jen přibližné náčrty desek. Ostatně bez 3D skenování laserovou technologií toho ani nelze třeba u desky z Palenque vzhledem k umístění docílit (konvenční přesné zaměření a překreslení je možné, ale velmi pracné). Obrázků soch, převzatých rovněž z různých zdrojů v případě J. Wojnara ani nemluvě. Takže nevíme, do jaké míry je výsledek přesný, nebo zavádějící. Druhou mouchou je, že vezmeme-li jakoukoli detailnější plastiku, obraz, prostě cokoli v podobě perokresby, tak můžeme dojít k podobným závěrům. Prostě čím bujnější fantazie, tím lepší výsledky. Ostatně ani Wojnarovy výsledky nevypadají moc věrohodně.

A pak je tu další otázka. Proč by to někdo dělal tak složitě a čekal, že někdo v budoucnu si vyloží nějaké poselství, když víme, že většina památek bohužel lehla popelem nebo byla rozbita? Jaká je pravděpodobnost, že něco takového jednak přežije, jednak se dočká správné interpretace. A proč informaci zakódovat způsobem, který ani po dekódování nevyznívá přesvědčivě. Naopak, výsledek má být jednoznačený a přesvědčivý.

Takže, abych to shrnul. Kniha, hlavně její druhý díl, je prostě snůškou fantasmagorií. K tomu jsem dospěl i v době, kdy jsem byl otevřen i paleoastronautické teorii. Vlastně jsem byl vývojem autora velmi zklamán. Dnes už se na to, po dvaceti letech, dívám s ještě větším despektem, respektive je mi zcela jasné, že tady kritické myšlení autora hodně zaspalo. Kniha je příkladem toho, jak může někdo snadno propadnout bludu.

27.06.2023 odpad!


Výpravy za dobrodružstvím Výpravy za dobrodružstvím Miloš Zapletal

První i druhé vydání znám. Je zpracované výborně po obsahové, textové i grafické stránce. Viděl jsem však poslední vydání a musím napsat, že velké zklamání. A není to nostalgií na dětství. Naopak, na knihu jsem narazil až nedávno. I pro dospělého člověka je tam hodně informací, které jinde nemusí najít.

14.06.2023 4 z 5


Vyprávění o ruských vynálezcích a objevitelích Vyprávění o ruských vynálezcích a objevitelích Vasilij Dmitrijev Zacharčenko

Skvělý počin, pěkné kresby i text zajímavý. Opravdu, ty obrázky jsou tam moc hezké. Kniha byla, vidno, vydána s velkou péčí a příkladmo. Pročež není co vytknout. Dílo se zdařilo. Z dojetí nejedna slza kanula!

14.06.2023 5 z 5


Jak se věci mají: Průvodce myšlenkami moderní vědy Jak se věci mají: Průvodce myšlenkami moderní vědy Richard Dawkins

V odbornějších částech velmi mizerný překlad, překladatelka často zjevně vůbec nepochopila myšlenky a význam překládaného textu. Nepoužitelné.

10.06.2023 odpad!


Plándemie Plándemie Bruce Fife

Knihu jsem četl před více než rokem. Dnes mohu zpětně říci, že mnohé, co autor uváděl proti převažujícímu diskurzu, se ukázalo jaké správné (psáno v roce 2020). Kniha je reakcí na akutální situaci své doby a nemá cenu se obsahem již zabývat, je potřeba se na věc podívat zpětně z širší perspektivy a poučit se. Ale co mne tehdy překvapilo, byl mizerný překlad, na který bych zde rád upozornil. Mnoho stránek bylo vyloženě nesrozumitelných. Celé nakladatelství je pochybné. Vydává knihy, které jsou zcela zjevně dezinformační bláboly a mezi nimi i nějaké vcelku dobré, jako je tato. Ale překlady jsou snad dělané pomocí nějakého překladače (google apod.), což se však nedaří, pokud "překladatel" tématu nerozumí nebo nerozumí jazyku, z kterého překládá. Nedoporučuji se proto knihou v tomto vydání zabývat, je to katastrofa.

07.05.2023 3 z 5


Moře plastu Moře plastu Erica Cirino

Kniha se zabývá makro- i mikroplasty v životním prostředí. Je psána formou jakéhosi vyprávění ze zkušeností autorky a zákulisí výzkumu. Jako úvod do problematiky je knížka dobrá, ale mám pocit, že spíše klouže po povrchu. Knihu by bylo možné z 250 stránek zkrátit na 100 a přitom by měl člověk pocit, že čte to samé. Kdybych se na věc podíval odborně, tak se to zdrcne na 50 i včetně té omáčky. Je trochu unavující číst takovéto nafouknuté texty. Nicméně ji doporučuji. V mnohém mi knížka otevřela oči tam, kde jsem dosud neviděl. Ale nežli kupovat, raději si ji půjčte v knihovně; šetřme papír i ty plasty :-)

06.04.2023 3 z 5


Než stromům dojde dech Než stromům dojde dech Peter Wohlleben

Je vidět, že se autor kvalitativně posouvá na vyšší úroveň. Kniha je na odbornější úrovni, ale psána přístupnou formou pro každého. Je vhodná i pro odborníky jako takové shrnutí současných problémů. Přináší aktuální pohled na situaci lesa i naději, že vše není tak hrozné, jak se může zdát. Autor se obloukem tak vrací ke své staré knížce Der Wald, ein Nachruf z roku 2013, ve které pesimisticky zhodnotil tehdejší přístupy v lesnictví, a která byla nakladatelstvím Kazda vydána pod zavádějísím názvem "Moudrost lesa" (čímž podsunuli čtenáři něco, čím kniha není). Doporučuji!

06.04.2023 5 z 5