Daniel717 Daniel717 komentáře u knih

☰ menu

Poslední pokušení Poslední pokušení Nikos Kazantzakis

Je katastrofou, že se křesťanskému společenství The Campus Crusade of Christ nepodařilo za 10 miliónů dolarů odkoupit od Universal Pictures veškeré filmové nahrávky z filmu, který podle této knihy natočili. Ostatní křesťanská společenství se měla spojit proti tomu zlomyslnému dílu, které mnoha malověrnym a tápajícím sebralo víru ve věci které jsou správné, úctyhodné a pravdivé.
Kniha i film jsou zjevným a promyšleným útokem na křesťanskou víru jako takovou. Degraduje Božího Syna na obyčejného člověka, který si není ani jistý svým posláním. Celý ten román je od počátku v rozporu s tím co je psáno v Evangeliích. Zesměšňuje posvátné obřady křtu, večeře Páně, zázraky i ukřižování, všechno co se dalo i nedalo.
Všechno je to jen zpatlaná fantazie, která s Kristem nemá nic společného. Uboze se snaží vysvětlit zázraky lidským rozumem, který je však na Boží způsoby úplně lichý.
Ti, kteří evangelia nečetli, však snadno mohou nabýt dojmu, že Kristus vypadal asi tak, jak ho román popisuje- váhavý, duševně rozpolcený člověk, který si není svým posláním jistý, kouzelník a demagog. To je obraz, který by si bohužel mnozí nevěřící moc přáli mít.
Musím je však zklamat. Má životní zkušenost včetně znalosti teologie, která se vědě nepříčí říká o tomto pozoruhodném Muži lidských dějin úplně něco jiného.
Ježíš Kristus je neježe doložená historická postava, morální učitel, náboženský reformátor. On je něčím mnohem více- Božím Synem, Vykupitelem a Spasitelem světa, který měl a má dokonalý charakter, veškeré ctnosti, které jsou lidem na zemi nedosažitelné, včetně bezhříšného života. On naplnil všechna proroctví proroků starého zákona. Je Králem králů a Pánem pánů. Nabízí odpuštění každému kdo se před Ním pokoří a vyzná mu své hříchy. Každému kdo ho vyzná za svého Pána a křtem se zaváže jej následovat a plnit Jeho vůli.
On je ta cesta, pravda i život. A kromě něj není žádné jiné cesty, která by vedla ke spasení.
Kdo věří v Syna má život věčný.

Kéž bychom měli tak dobré duševní zdraví jako Kristus!

20.10.2019


Bible kralická šestidílná Bible kralická šestidílná neznámý - neuveden

Ať už si kdokoli myslí cokoli, jedno je naprosto jasné- Bible je knihou vyjímečnou, nad všechny jiné knihy. Její nejstarší části jsou starší než Odyssea, její dopad je takový, že v dosavadních dějinách změnila život miliardám lidí k lepšímu a přivedla je k většímu poznání. Tím že byla vytištěna ve více než 5 miliardách kusech a přeložena do více než 330 jazyků, obsáhla v podstatě každý kout. Přinejmenším její existence vešla ve všeobecnou známost. Je to jedna z nejdůvěryhodnějších knih na světě. Jak pozoruhodné, že vzešla z národa ovládajícího jeden z těch nejmenších států na světě- Izrael.
Zatímco se světské knihy snaží vměstnat zlomek moudrosti do miliard knih, Bible její většinu obsáhla v knize jediné.
Kdo nevěří, ať zkusí podle ní žít. Bude li to činit s nezlomnou důvěrou v Boha, nemůže být zklamán.

26.04.2019 5 z 5


Kniha Mormonova Kniha Mormonova neznámý - neuveden

Vřele všem doporučuji. Přečetl jsem ji 2 krát a hodlám si ji znovu přečíst. Určitě nepřeženu, pokud řeknu, že mezi motivačními knihami patří tato mezi bestsellery.
Je to sice historické dílo, avšak úžasně proložené duchanaplňujícímí naukami a myšlenkami. Když jsem vyzkoušel podle nich žít, můj život se časem zlepšil ve všech směrech. Přinesl mi nový pohled na svět a dějiny, které se odehrály. Ať už jde o ty politické nebo náboženské.
Není zrovna psána hovorovým jazykem a některé pasáže jsou náročnější na pochopení, avšak stojí to za to, mít tu trpělivost ji dočíst až do konce.
Ta kniha také obsahuje mnoho myšlenek k zamyšlení, proto je někdy lepší, přečíst si tak jednu, dvě kapitoly denně a přemítat o nich. Určitě je lepší ji číst průběžně a pak opět a opět, než ji přečíst narychlo najednou. Ale i to by samo o sobě bylo úžasným zážitkem.

26.04.2019 5 z 5