Kniha Mormonova

Kniha Mormonova https://www.databazeknih.cz/img/books/24_/24766/kniha-mormonova.jpg 3 17 13

Další svědectví o Ježíši Kristu. Kniha je vedle Bible základní posvátná kniha Církve Ježíše Krista Svatých posledních dnů, kterým se přezdívá mormoni. Zakladateli tohoto náboženství Josephu Smithovi byl podle učení mormonů text knihy zjeven andělem Moronim v roce 1827: Moroni předal Smithovi zlaté desky sepsané před čtrnácti stoletími v „reformované egyptštině“, jinak neznámém jazyce. Smith pak tyto záznamy pomocí „kamenů urim a thumim“ (překladatelů) přeložil do angličtiny, poté zlaté desky s originálním textem vrátil andělovi. Kniha byla vydána roku 1830 a je záznamem o Božím jednání s dávnými obyvateli Ameriky. Kniha Mormonova podává zprávu o příchodu několika civilizací ze Starého kontinentu na kontinent Americký. Popisuje jejich historii, války, proroctví jejich proroků, atd. Zaznamenává návštěvu vzkříšeného Ježíše, který tyto obyvatele učil své evangelium. Bohabojný kmen Nefitů byl pak roku 421 vyvražděn bezbožným kmenem Lamanitů. Jediný přeživší Nefita, kronikář Mormon, otec Moroniho, zachoval dějiny těchto událostí na zlatých deskách, které pak byly předány Josephu Smithovi.... celý text

Žánr:
Duchovní literatura , Náboženství

Vydáno: , Církev Ježíše Krista Svatých posledních dnů
Originální název:

Book of Mormon , 1830


více info...

n.ezn.amy
n.ezn.amy
05.10.2023 1 z 5

Zhruba v r.1996 mě na Můstku zastavil mormon a po krátkém rozhovoru mi dal tuto jejich knihu s tím, abych po případném přečtení navštívil jejich modlitebnu. Klasické biblické příběhy např. o tom jak Bůh dovedl Izraelity do Ameriky, různá proroctví a podobně. Jejich náboženství a "moudrostem" z této knihy jsem neporozuměl a asi nejsem ta pravá cílová skupina, takže i návštěvu modlitebny jsem vynechal. Ale třeba pro nějakého zapáleného věřícího by tato kniha byla ta pravá, kdo ví.

Miruneček
Miruneček
16.09.2022 1 z 5

Čteno čistě ze zvědavosti. Přiznám se, že jsem se ztrácel. Ale nemůžu říct, že bych se nudil. Příběhy byly poutavé. A velice mě překvapilo vyjádření ohledně černochů a také kolik krve se prolilo. Určitě to není kniha pro každého (obrazně řečeno abych neurazil).


ArkAngel
ArkAngel
12.03.2022 2 z 5

Popravdě nevím, jak mám tuto knihu hodnotit. Číst se to víceméně dá, ale ve srovnání s jinými texty založenými na Abrahámově učení je to snůška nesmyslů. Aby dali svému textu Mormoni za pravdu, vytáhli zničehonic nová proroctví Izajáše, který má tentokrát znát Kristovo jméno už 600 let před jeho narozením, jméno jeho matky Marie, že bude Amerika zemí svobody a bez krále i to, že lidé budou Knihu Mormonovu odmítat, protože jim bude stačit Bible (to ještě snad ani nebyla pojmenována). Dále se tu pracuje s naprosto smyšlenými jmény a zeměmi, o kterých jste v životě neslyšeli, takže když budete mít čas, navštivte země Zarahemla, Jeršon či město Gimgimno a své děti pojmenujte Zezrom, Korihor, Zenos, Zenok, Šiblon nebo Kiškumen. Ve fantasy nebo sci-fi bych je bral, ale ne v textu, který se vydává za pravý a říká, že tu taková jména byla vždycky a po staletí. Fan-fikce celkem slušná a je až s podivem, že Smithovi tolik lidí uvěřilo.

emilbison
emilbison
08.10.2020

Asi v 17 letech jsem si všiml, že se mi v životě dost jenom lže. OK, V mých 27 letech mi to přišlo úplně jasně, že mi od malička lhali. Všem jsem odpustil, že mi tedy jenom lhali. Tedy ve škole, v televizi a vlastně všude. Hodně jsem se v té době na všechny zlobil, že mě neučili pravdu, proč jsem ztratil 27 let svého života hloupým učením se?? Všem jsem odpustil, ale rodičům jsem odpustit nemohl. Asi za dva měsíce, vstoupila do mé mysli myšlenka, KDO UČIL TVÉ RODIČE ? Odpověděl jsem - jejich rodiče, na to přišla další myšlenka, KDO UČIL JEJICH RODIČE - moje odpověď byla hned zase, jejich rodiče. Po této osobní zkušenosti s myšlenkami, jsem se začal vážně ptát, kde se ztratila PRAVDA?? Na tuto otázku jsem dostal jasnou, živou odpověď za dalších 6 let mého života. Dostal jsem velmi důležitou Knihu Mormonovu. Tato Kniha je živá, čtu ji už 24 let stále dokola. Díky, této Svaté Knize, jsem se mohl jednoduše a jasně naučit komunikovat se samotným Organizátorem a Tvůrcem tohoto jedinečného vesmíru, také našeho života, tedy s Nebeským Otcem. Díky Knize Mormonově mi jasně došlo, jak se ptát Nebeského Otce, na věci kterým nerozumím, na cokoliv co mě není jasné. Miluji Jeho jasné vedení a pomoc. Jedna humorná a pravdivá zkušenost s Nebeským Otcem. Ti co mě znají, ví že slyším na 50 procent. Ptal jsem se a prosil Nebeského Otce o to, aby mi opravil mé uši, abych slyšel na 100 procent. Jeho laskavá a uklidňující odpověď.: Hlavně, že slyšíš MNĚ!!
Moji milí a drazí, pokud člověk chce znát věci, které byly, jsou a budou, musí prosit o radu samotného Boha, jménem Jeho milovaného Syna Ježíše Krista, a bude nám dáno. Takto to funguje velmi jasně a čistě. Takže, učení se z Hůry a ne od lidí, Nebeský Otec nelže, nelhal a nikdy nebude, toto je můj super pevný základ mého života. Myšlenky Boha a lidí, je v tom propastný rozdíl. Takže miluji Knihu Mormonovu, jedinečný návod a vodítko, jak sám komunikovat s Nebeským Otcem. Není to zase tak složité, pokud se nám dostane poznání, JAK?? Cesta je volná. Také jsem jí dostal od misionářu, jsem za ní moc vděčný.

Haňa-Píšťalka
Haňa-Píšťalka
07.10.2020 5 z 5

Tati kniha mi přináší do života radost. Líbí se mi na ní to, že v ní pokaždé naleznu nějaké nové moudro a něco nového do života. Děj se místami odehrává v několika liniích a tak je občas potřeba opravdu studovat, aby se v tom člověk vyznal. Ale to mně baví a stojí to za to. :) Kdo hledá duchovno, inspiraci a nové poznání Ježíše Krista, ten nalezne opravdové skvosty.

KaP
KaP
07.10.2020 5 z 5

Knihu Mormonovu neberu jen jako nějakou knížku. znamená pro mě mnohem víc.

PetrzPlzně
PetrzPlzně
06.10.2020 5 z 5

Moje nejoblíbenější kniha. Učí o Ježíši Kristu jako o Synu Božím a také o smyslu života: "Lidé jsou, aby měli radost" a připravili se na opětovné setkání s Bohem. Stojí za přečtení, uvidíte sami :o))

DagonCZ
DagonCZ
07.09.2020 odpad!

Lidé jsou hloupí a manipulovatelní, to už všechno víme, ale absolutně nechápu, jak si tohle mohlo najít skutečné příznivce. To opravdu možnost polygamie převálcovala zdravý rozum? Klasická Abrahámovská náboženství mi také přijdou stupidní a zůstává mi rozum stát, jak to někdo může praktikovat. Tohle je ale opravdu jiná úroveň.

MariN14
MariN14
03.08.2020 5 z 5

@VladimirTetur
Hned první verš této knihy obsahuje slovo Pán a taky Bůh.

Daniel717
Daniel717
26.04.2019 5 z 5

Vřele všem doporučuji. Přečetl jsem ji 2 krát a hodlám si ji znovu přečíst. Určitě nepřeženu, pokud řeknu, že mezi motivačními knihami patří tato mezi bestsellery.
Je to sice historické dílo, avšak úžasně proložené duchanaplňujícímí naukami a myšlenkami. Když jsem vyzkoušel podle nich žít, můj život se časem zlepšil ve všech směrech. Přinesl mi nový pohled na svět a dějiny, které se odehrály. Ať už jde o ty politické nebo náboženské.
Není zrovna psána hovorovým jazykem a některé pasáže jsou náročnější na pochopení, avšak stojí to za to, mít tu trpělivost ji dočíst až do konce.
Ta kniha také obsahuje mnoho myšlenek k zamyšlení, proto je někdy lepší, přečíst si tak jednu, dvě kapitoly denně a přemítat o nich. Určitě je lepší ji číst průběžně a pak opět a opět, než ji přečíst narychlo najednou. Ale i to by samo o sobě bylo úžasným zážitkem.

Mikekeller
Mikekeller
06.01.2017 odpad!

Neskutecne! Ani sem ty blaboly nedocetl. Mozna kdybych neznal par mormonu tak bych to docetl, ale kdyz sem poznal co je to za blaznivou sektu..... kazdy si najde co mu vyhovuje, ale tuto knihu nedavam

petr0486
petr0486
18.09.2016 3 z 5

Kniha mormonova je údajným historickým záznamem podávající alternativní verzi osídlení Ameriky. Podle KM Bůh dovedl do ameriky první výpravu Izraelitů už v době Bábelu kdy přísahal že lidi rozptýlí po celé zemi. Další následovala asi 600let před Kristem v prním roce krále Sedechiáše (Cidkijáše) a touto výpravou se kniha zaobírá primárně. Následuje ještě jedna výprava po odvedení Sedechijáše do zajetí v Babylonu.

VladimirTetur
VladimirTetur
21.12.2015 odpad!

Další svědectví o Ježíší Kristu, ve kterém o něm není na prvních padesáti stranách ani slovo (dál jsem se zatím nedostal). Tohle studuju, abych pochopil tajemství manipulace davy skrze silně zakořeněný mem společnosti následovat bez vlastního úsudku podobná "díla". Svůj komentář rozhodně doplním, jakmile se tím prohryžu do konce. Možná mezitím obrátím na víru ty dva kluky americký, kteří mi ji dali :)