Daniel022 Daniel022 komentáře u knih

☰ menu

Kruté příběhy sladké Francie, aneb co v průvodcích nenajdete Kruté příběhy sladké Francie, aneb co v průvodcích nenajdete Zbyněk Kašpar

Autor Francii očividně miluje, ale co je důležitější, dokáže o ní poutavě vyprávět. A výjimečné je, že tak činí s humorem, málokdy se čtenář u podobného typu literatury nahlas zasměje.

26.07.2023 5 z 5


Vosy v láhvi Vosy v láhvi Zbyněk Kašpar

Četl jsem autorovy předcházející tituly, které sice patří do žánru populárně naučné literatury, ale jsou psané nesmírně zábavně. K románu jsem však přistupoval s jistou dávkou nedůvěry. Nicméně mne vůbec nezklamal. Humor střídá napětí, děj pádí vpřed a nakonec mne vtáhla i romantická linie příběhu, ačkoliv si jinak na zamilované příběhy moc nepotrpím. Už dávno se mi nestalo, že bych se od nějaké knihy nemohl odtrhnout, tentokrát ale ano. Román si na nic nehraje, nepředstírá experimenty s formou, ani nějaké hlubokomyslné úvahy. Když se však člověk po dočtení díla nad osudy a postoji hrdinů zamyslí, nechtěně mu dojde, že předválečná Francie nemá k dilematům současnosti vůbec daleko. A to mi přijde jako největší deviza. Vosy v láhvi jsou nesmírně čtivé a přitom vůbec ne hloupé.

17.06.2023 5 z 5