Kruté příběhy sladké Francie, aneb co v průvodcích nenajdete

Kruté příběhy sladké Francie, aneb co v průvodcích nenajdete https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/346941/bmid_krute-pribehy-sladke-francie-aneb-c-PWc-346941.jpg 4 29 8

Tato kniha je určena všem, kdo mají rádi Francii a často po ní brázdí, i těm, kdo se na cestu do země galského kohouta teprve chystají. Její autor během své průvodcovské praxe zjistil, že návštěvníky cizích zemí více než odborné výklady zajímají historky, které se k jednotlivým místům pojí: Kde byl vězněn muž se železnou maskou a čí tvář se pod maskou mohla skrývat? Jak to bylo s obléháním La Rochelle a jaká byla doopravdy královna, za jejíž čest se mušketýři bili? Proč byste nechtěli být pacientem středověké nemocnice v Beaune? Proč musela být milenka Jindřicha IV. trochu ušmudlaná? Odpovědi na tyto a další otázky přinášejí zeměpisně roztříděné příběhy, které se váží k nejslavnějším francouzským zámkům, hradům a městům. Příběhy tajemné, romantické, zábavné, a občas i kruté. Zbyněk Kašpar vystudoval francouzštinu a historii, nyní pracuje jako průvodce turistických skupin po Francii, je autorem průvodce po Paříži. Pro všechny čtenáře, kerým nestačí informace z průvodců, se rozhodl napsat tohoto netradičního průvodce, v němž se čtenář dozví, jaké zábavné i kruté historky se odehrávaly v zámeckých komnatách i na Tour de France.... celý text

Přidat komentář

Daniel022
26.07.2023 5 z 5

Autor Francii očividně miluje, ale co je důležitější, dokáže o ní poutavě vyprávět. A výjimečné je, že tak činí s humorem, málokdy se čtenář u podobného typu literatury nahlas zasměje.

Eliot30
21.06.2020 4 z 5

Tahle kniha mě nadchla. Ačkoliv to není z řad toho co obvykle čtu a kapitoly jsou někdy delší. Bylo to moc příjemné čtení.


kotatkoz
04.02.2020 4 z 5

Miluju Francii a vděčím za to i školním výletům, na kterých nám byl autor průvodcem, takže s o to větším potěšením jsem si knihu přečetla a musím uznat, že mě nijak nezklamala.
Dvě drobné výtky bych měla, ač obě čistě subjektivního rázu. Obrázky bych raději barevné (ono popisovat blankytně modré moře v kontrastu s čerstvě zelenou trávou a přitom u toho černobílý obrázek, to je docela škoda, naštěstí v dnešní době to řeší telefon s googlem po ruce a hned si vše hledat v plné kráse). A věc druhá, ještě subjektivnější, nemám moc ráda dějepis a spoustu historických faktů a postav - po chvilce se ztrácím kdo je kdo, a bohužel po mě je většina kapitol této knihy věnovaná spíše historkám kolem různých postav a událostí, což se ale asi dalo očekávat. Na druhou stranu je zde i několik kapitol přesně podle mého gusta - kde jde o regionální rozmanitost, gastronomii,... To pak máte pocit, že si hned musíte jít naplánovat nejbližší dovolenou do těchto končin :) Za mě by takto mohla být psaná celá knížka - popis míst, gastronomie, nátury místních atd. v příbězích, historkách a legendách. Naprosto skvělá je z mého pohledu i kapitola Paříž v proměnách času - připomněla mi, kolik času by tam jen člověk musel strávit, aby mohl říci, že tuhle krásku zná...
Kniha se velmi dobře čte. Autor je bez debat skvělý vypravěč, píše s přijemným a vkusným humorem, umí se hezky pohybovat na hraně, kdy vám sdělí dostatek, ale nechá i škvírku pro vlastní fantazii a úsudek.
Závěrem, jak už tu někdo psal - každý si v tom najde to své, ať již pikantnosti ze života historických velikánů a nebo prostě jen z lásky k Francii, jejímu lidu a kultuře - a kdo tou láskou ještě nazahořel, tak po přečtení se i jemu lýtka jistě trochu zapálí ;)

Damonka12
07.02.2019 3 z 5

V knize jsou některé kapitoly zajímavé a některé naopak nudné. Každý si myslím může vybrat jen kapitoly, které ho zajímají a proto doporučuji.

ddkk
03.11.2018 5 z 5

Moc jsem se pobavila. Kniha jen prohlubuje mou lásku k Francii i k jejím úžasným dějinám. Naštěstí jsem měla na co navázat, prakticky na všech místech, o kterých autor tak zasvěceně, vtipně a s nadhledem píše, jsem byla. Doporučuji všem kdo se chystají kamkoli do Francie, si knihu přečíst. Je obohacující a napomůže leccos pochopit.

TipsyChipsy
04.03.2018 5 z 5

Je vidět, že autor Francii miluje a svou lásku vložil do této knihy. Vybral opravdu pěkné zajímavosti z dějin. Já osobně ovšem nevyhledávám tyto "přehledové" knihy, je tam mnoho různých příběhů, jak rychle se to čte, tak rychle to z hlavy vypluje a v paměti nezůstane skoro nic. Není nad to přečíst si pořádný román. Ale tohle bylo milé a taky mám ráda Francii.

PavlínaAlžběta
14.12.2017 5 z 5

Knihu jsem vyhrála za malou esej na téma Francie a jsem nadšená. Francie moje oblíbená země a k tomu tato skvěle zpracovaná kniha s krásnou obálkou. Kniha je ve formátu paperbacku a není určena jen pro milovníky Francie, ale pro ty, kteří mají rádi zajímavé historky, příběhy, které psala sama historie. V knize se ocitnete v různých částech Francie v různých dobách. Pestrost příběhů, které autor vybral je neuvěřitelný. Zajímavosti i pikantnosti z královského dvora, příběhy o francouzské gastronomii, téma na francouzské Vánoce v minulosti a historky o známých či méně známých osobnostech Francie, kapitoly o vraždách či popravách, téma duchovní i samotná kapitola o Paříži. Kniha není cestopisným průvodcem s fakty, ale doslova s příběhy, které mě osobně nadchly, udivily, protože toto se v žádném dokumentu či průvodci nedočtete. Kniha obsahuje i černobílé obrázky či fotografie a tím jsou oživeny i dané příběhy. 5 Hvězd panu Kašparovi za tuto knihu!

Le Chat
02.11.2017 5 z 5

Vřele doporučuji všem milovníkům Francie. :-)

Štítky knihy

zajímavosti dějiny Francie

Autorovy další knížky

Zbyněk Kašpar
česká, 1970
2017  88%Kruté příběhy sladké Francie, aneb co v průvodcích nenajdete
2019  89%Cesta do hlubin Italovy duše (a žaludku)
2017  80%Paříž - průvodce městem
2023  89%Vosy v láhvi
2022  98%Paříž, město lásky a nenávisti

Kniha Kruté příběhy sladké Francie, aneb co v průvodcích nenajdete je v

Právě čtených1x
Přečtených34x
Čtenářské výzvě7x
Doporučených1x
Knihotéce9x
Chystám se číst38x
Chci si koupit17x