Budulman Budulman komentáře u knih

☰ menu

Temné blues v New Orleans Temné blues v New Orleans František Kotleta (p)

Kosku, Kosku, vůbec mi to neulehčuješ...
V posledním sborníku lítala kvalita nahoru a dolů, jak ve splašeným výtahu.
Temné blues v New Orleans - na rozjezd dobrý, tím spíš, že rum (ne tuzemák) mám opravdu rád...
Pod jezinčím úplňkem - totální pecka a být to ještě víc rozvinuté, vůbec bych se nezlobil!
Věčné město - téma Říma je zajímavý, ale chvilkama to bylo trošku už nevim...
V poušti - tohle mě asi "neba" nejvíc, teda "ba" nejmíň, chvilkama jsem už vyhlížel, kdy to skončí.
Sitarane - začátek divnej, ke konci lepší, oživlých mrtvol se mi už zajídalo a Eva byla fajn zpestření :)
Sbohem, pane Kosku - zakápnul jsem slzu a budu na pana Koska v dobrém vzpomínat, bylo to, když se ohlédnu, super dobrodružství :)

A teď hodnocení posledního svazku... tentokrát lepší trojhvězda, když porovnám k předchozím třem svazkům.

Omnibus má každopádně jako celek váhu a kvalitu betonu paneláků, ve kterejch bydlíme, v knihovně se i s podpisem vyjímá velice hezky :)

01.02.2024 3 z 5


Poslední tango v Havaně Poslední tango v Havaně František Kotleta (p)

Schramsnuto relativně rychle, četlo se to dobře.
Když to rozdělím podle povídek, tak Havana byla "fajn", i když mi přišla chvilkama překombinovaná, Ústí bylo podle mě nejlepší povídkou v celé knížce, Tokio bylo takový zvláštní, nejmíň zajímavý, i když asi nejvíc "hororový", pokud se to tak dá nazvat a finále ve Francii s !POZOR SPOILER! a propletením s templářema a hlavně asasínama pohladilo moji herní dušičku, kde mám hry ze světa Assassins Creed na předních pozicích.
Celkově to na ty 4 hvězdičky ale nakonec je :-)

05.01.2024 4 z 5


Otec prasátek Otec prasátek Terry Pratchett

(SPOILER) Na předvánoční čas knížka jak dělaná, Smrť v roli záchranáře Vánoc naprosto boží!

„Ale my nemůžeme mít poníka, že ne, Eufí, protože bydlíme ve třetím patře“
ALE JAKPAK BYSTE NEMOHLI? JE V KUCHYNI.
„No, jsem si jistá, že si tak trošku děláš legraci Otče prasátek,“ prohlásila matka poněkud ostřejším hlasem.
HO. HO. ANO. JAKÝ JÁ JSEM TO VESELÝ TLOUŠTÍK. V KUCHYNI? TO JE LEGRACE. PANENKY A TAKOVÉ VĚCI PODLE VAŠEHO DOPISU BUDOU DORUČENY POZDĚJI.
„No? Co řekneš, Eufí?“
„Kuju.“
„Nešoupnul jste jim doopravdy poníka do kuchyně, že ne?“ naklonil se k Otci prasátek Albert, když se fronta posunula.
NEBUĎ BLÁZEN, ALBERTE. ŘEKL JSEM, ŽE BY TO BYLO SMĚŠNÉ.
„No, zaplať pánbůh. Chvilku jsem skoro věřil -“
JE V LOŽNICI.
--------------------------------------
ACH, řekl Smrť. A TEN KONÍČEK PRO TEBE ZNAMENAL STOKRÁT VÍC NEŽ VŠECHNY TY DRAHÉ HRAČKY A HOUPACÍ KONĚ NA SVĚTĚ, ŽE?
Albert na něj vrhl mírně horečnatý pohled. „Ne! To tedy neznamenal! Když je člověku sedm, je to většinou bezohledný malý sobec. On se táta stejně po večeři pěkně nasral a rozšlapal mi ho na hadry.“
PO VEČEŘI?
„No jo, asi jsme měli kousek sádla na chleba, nebo tak něco“
ALE I PŘESTO, DUCH SVÁTKU PRASEČÍ HLÍDKY-
Albert si povzdechl. „No když chcete, mistře, když teda chcete“
--------------------------------------
„Pch, podívej se na ně. Když jsem byl dítě já, tak mně pan Otec prasátek nepřinesl nikdy nic,“ řekl desátník Nóblhóch a zachmuřeně pozoroval děti. „A věšel jsem si punčochu pravidelně, každý svátky. Nikdá v ní nic nebylo, akorát jednou se mi do ní můj táta vyzvracel.“

Geniální :D

13.12.2023


Prokletí Salemu Prokletí Salemu Stephen King

Tak jo, přiznám se, ve svých čtyřiceti šesti letech jsem přečetl prvního Kinga...
A pro začátek s ním jsem si nemohl vybrat líp! Nebo možná mohl?
Jde o to, jak se na to dívám.
Prokletím Salemu nasadil (svoji) laťku proklatě vysoko a za sebe musím říct, že to pro mě bylo neuvěřitelné překvapení.
Začátek mi přišel lehce zmatený, ale pak přišly okamžiky, které všechno spustily, chvílemi jsem měl nutkání knížku odkládat, protože... proto... (mám dvě děti, víc neprozradím) a když jsem se do všeho ponořil, nemohl jsem přestat. Hltal jsem stránku za stránkou a když jsem šel spát, těšil jsem se, že se do Salem´s Lotu zítra zase vrátím a dozvím se víc a víc. I když z toho mrazilo.
Nejsem čtenář, který zhltne knihu za odpoledne, radši si ji v klidu pomalu čtu týden, dva. A vůbec mi to nevadí. Mám to jako seriál na pokračování.
Víc a víc si začínám uvědomovat, že tenhle styl a žánr mi sedí dokonale a už teď vím, že to nebyla poslední Kingova knížka, kterou jsem si přečetl. Jen si u něj budu asi hodně vybírat, co konkrétně přečíst a co ne. Ale stejně to mám i jinde.
Laťka je vysoko. Klidně bych dal 6* z pěti :)
Díky pane Kingu, ještě se uvidíme ;)

02.11.2023 5 z 5


Bouřková sezóna Bouřková sezóna Andrzej Sapkowski

(SPOILER) 4 - 4,5* z 5*
Po naprosto zvláštně zamotané zápletce na začátku, kdy se mi moc nechtělo číst dál, se vše rozjede takovým tempem, že to je zase "ono" a hledání démona s naprosto brutálním a nechutným vyústěním je vrcholem celé knížky.
Rissbergští čarodějové (minimálně někteří) byly tentokrát větší šmejdi, než elfové a čarodějové v románu komplet a poučka "účel světí prostředky" tady dostává naprosto nový rozměr.
Pletichy na Kerackém trůnu jsou divnou marmeládou okolo, která končí nevysvětlenou apokalyptickou záplavou. WTF?
Lytta Neyd mě vysírala do začátku do konce, kdy mi zase nebylo naprosto jasné, proč s ní vlastně Geralt cokoliv má, ale to maj u mě stejný asi obecně skoro všechny čarodějky v téhle sáze, včetně Yennefer (dobře, dobře, kromě Triss )
Musím obecně souhlasit s tím, že Sapkowskému jdou (šly) mimo hlavní román víc povídky a tomuhle by to asi formou i klidně navazujících příběhů slušelo taky víc. Díky tomu, že to tak nebylo, došlo během děje k několika vyloženě zvláštním "řešením" předešlých událostí, které neměl ani hlavu, ani patu a jen se účelově stalo...
Jako například "překvapivé" objevení se mečů v hospodě uprostřed ničeho. Ok, překvapení se dostavilo, ale o smyslu se mluvit nedá.
Tiziana, jak se objevila, tak zmizela, jen aby jsme nafasovali zvláštní pozbytí odměny za vlastně celou hlavní pointu příběhu a k tomu vlastně příjemný můstek na jednu z nejlepších zaklínačských povídek Zaklínač z Posledního přání. To zahřálo
No a konec s Aguarou, na kterou jsem vlastně úplně zapomněl a "Epilog" bylo asi to, co mi celkový pocit z knížky vlastně nakonec zlepšilo.
"Všechno je iluze"
Dočítal jsem někdy v půl druhé ráno z pátku na sobotu a v tak pokročilé době mi chvilku trvalo si uvědomit, že se přece SAKRA Nimue a bělovlasým zaklínačem nikdy nemohla potkat.
A tak jsem vlastně dostal tak trošku odpověď na svoji otázku po dočtení Paní jezera.
Vysvětlí se budoucí posedlost Nimue po Zaklínačích a vlastně si minimálně já budu dál myslet to svoje, že Ciri všechny na konci románu zachránila, naučila je cestovat mezi sférami (dimenzemi) a vykonávají svoje řemeslo všude tam, kde je jich potřeba.
A nebo... "Všechno je jen iluze"?

07.10.2023 4 z 5


Paní jezera Paní jezera Andrzej Sapkowski

(SPOILER) Dočteno na dovolené a už teď mě mrzí, že něco končí... a něco začíná?
Ještě že mě čeká Bouřková sezona :)

Na začátku mě trošku "kakaly" Nimue a Condwiramurs, nechápal jsem, co a proč tam sakra dělají, aby pak postupně v příběhu dostaly svoje místo a smysl :) - i vy pane Sapkowski, tohle vy umíte ;-)

Galahada beru jako jen takové uvedení a ukončení do celého posledního dílu, nic víc, nic míň, zajímavé propojení, i když někomu nemusí sedět :)

Elfové jsou tady opět vykresleni jako vypočítavé mrchy (hlavně ti z jiné dimenze), větší šmejdi byli snad už jen v knížkách pana Pratchetta :)

Párkrát mi bylo ouzko a ukápla slza, poprvé, když umřela Milwa a tohle pan Sapkowski dokázal s probleskem do dětství totálně vystupňovat, až jsem musel na chvilku knížku odložit a rozdýchat to.
Pak Cahir, pak Angoulême, Regis (u něj aspoň vím, že se z toho zase dostane), pak konečně rozuzlení s Emhyrem (to správné) a když už si člověk říká, že je to za námi, přijde poslední část a sakra... Něco končí? Jak to dopadlo? Zemřeli? Přežili? Tohle není fér... Něco začíná?!

Jdu na Bouřkovou sezonu, páč se tam prý dozvím, jak to pak bylo...
Dozvím? Někde jsem snad zahlíd že jo?!
Jestli ne, nevadí, stálo to komplet za to a rozhodně nelituji jediné minuty strávené ve světě Zaklínače!

23.07.2023 5 z 5


Věž vlaštovky Věž vlaštovky Andrzej Sapkowski

Za mě bezkonkurenčně nejlepší díly ságy, který má oproti ostatním knížkám (nepočítaje povídky) naprosto jiný spád než zbytek a začíná být takovým tím vyloženě "badass" zaklínačským příběhem, kde se konečně začnou dít věci.
Různé styly vyprávění mi tady vyloženě seděly a část vyprávění děje u Vysogoty po tom, co Potkani "vychcípali", byly nejvíc z tohoto dílu (teda aspoň pro mě).
P.S. - už jsem začal s Paní Jezera a zatím mám dost zásadní pocit při čtení částí s Nimue a tou nevyslovitelnou snílkou (jméno), kterej se dá vyjádřit třemi písmeny - WTF?! Další WTF je Fringilla - WTF?! Snad se to nějak rozumně srovná a rozjede správným směrem, protože pokud bych měl dostat na konec tohle, asi by mě to nehorázně nasr... štvalo... (ale to jsem se už dostal jinam)

19.06.2023 5 z 5


Křest ohněm Křest ohněm Andrzej Sapkowski

Když to shrnu, strašně jsem si užíval Regise, Milwu, Cahira, trpaslíky, celou tu putující nesourodou bandu, která spolu nějak musela vydržet :)
Dijkstra a jeho přístup a tahání na nitky, super.
Co mě od začátku vytáčelo (jak jinak to popsat?) byli Potkani v čele s tím zmetkem Kayleighem (nemyšleno že byl šéf, ale štval mě asi nejvíc) a jejich část jsem nečetl vůbec s potěšením, spíš s těžkou averzí. Vlastně jsem se těšil, až s nima někdo zamete (jsem divnej?). Ciri jsem za tuhle epizodu v téhle bandě chvilku vyloženě nesnášel taky :D
Pletichy čarodějek byly zdlouhavééé a asi to nejmíň záživné v téhle části příběhu. Ale chápu, patří to tam a nějak se to ještě vyvine... Asi... nejspíš...

06.06.2023 5 z 5


Čas opovržení Čas opovržení Andrzej Sapkowski

Čím dál tím lepší a moc nechápu všechny ty komentáře ohledně politiky.
Zase tak moc se tam politika (oproti jiným knihám) až tak neřeší a ano, sice jsou některé pasáže s tímhle tématem spojené, ale patří to k celkovému ději a pohledu na vše, co se následně uděje. Upřímně jsem se bál, že to bude horší a nakonec to tak "hrozný" nebylo.
To už mě víc nudily (budou nudit - píšu to sem až po přečtení právě Křestu ohněm) pletichy čarodějek v Křestu ohněm, ale zase to směřuje k něčemu.
Vláčnější úvod se pěkně zvrhne do šíleného útěku a přežití.
Já jsem spokojenej :)

06.06.2023 5 z 5


Meč osudu Meč osudu Andrzej Sapkowski

Zaklínačské povídky jsem měl vždycky nejradši a většina z nich je v téhle knížce opět top.
Jediný "Střípek ledu" jsem po pár stránkách přeskočil, protože se mi už příčilo divadlo s Yennefer.
Po tolika letech od prvního přečtení se čtou pořád skvěle a nestárnou.

21.02.2023 5 z 5


Poslední přání Poslední přání Andrzej Sapkowski

Poprvé čteno už kdysi před cca milionem let, kdy to u nás popré vyšlo a teď si pana Geralta dávám takhle přes Vánoce znovu.
A furt je skvělej a furt to bude můj nejoblíbenější knižní svět a hrdina :)
(dobře, jeden z nejoblíbenějších) :D
A zase jsem si potvrdil, že radši Triss, než Yennefer :D

25.12.2022 5 z 5


Vlci Vlci František Kotleta (p)

(SPOILER) Jednohubka na dva, tři večery, která i když je opravdu velmi krátká, daleko předhání Stalingrad a frčí od začátku do konce v solidním tempu téměř bez chvilky oddechu.
Gerharda/Radegasta si tady prostě musíte oblíbit a celkově si u mě zlepšuje reputaci, i když ji nijak špatnou vyloženě neměl. Jen mi prostě asi víc přirostl.
Ohledně Veroniky mi vše začalo být jasné už docela brzo a vyloženě jsem se pousmál, když mi to na konci opravdu bylo potvrzeno :)
Období keltů, slovanů a prostě obecně tohle období mám moc rád a o to víc jsem si tuhle "knížečku" užíval.
Škoda, že tímhle všechno okolo Bratrstva krve končí (ne, Stalingrad fakt nepočítám).
Ale třeba někdy... No, necháme to osudu a Frantovi :)

18.11.2022 4 z 5


Zimní přízrak Zimní přízrak Dan Simmons

(SPOILER) Zimní přízrak - Dan Simmons
Kde začít?
Nebylo to tak špatný, jak jsem se bál - nebylo to tak dobrý, jak jsem trochu doufal...
Možná budu za trubku, ale co mi na knížce vadilo už od koupě byla obálka, respektive obrázek chaty někde v horách.
Do prkený ohrady, dyť McBridovic farma je na placce uprostřed polí ve státě jménem Illinois a ne v žádným pohoří. Byl jsem furt obezřetnej, abych obálce nekřivdil, protože to bude asi někde zdůvodněný v ději?!
Nebylo! Ani ve vzpomínkách na Montanu, pointa k obálce nula nula prd! Vydavatelství by asi mělo lehce popřemýšlet, co dávat na obálky... (ale tohle je asi čistě můj boj :D )
Další věc, která mi trošku vadila byla ta, že Simmons částečně trochu popřel to, co se stalo onoho léta roku 1960 a tajemno tehdejšího léta malinko hodil na asi vyloženě vraždy J.P. a C.J. Congdena, bez přičinění tajemných sil.
A hned v zápětí z toho "tajemna" udělá v Zimním přízraku podivnou bramboračku, jakoby sám Simmons nevěděl, jak celou knížku uchopit a jestli to celé směřovat do nadpřirozena jako v Temném létu, nebo do psycho analýzy podivně se vyprofilovanýho Dala, kterej si podělal celej život a asi mu z toho hráblo ve stylu každej druhej američan potřebuje psychiatra na každou blbost a je nutný ho nadopovat práškama a udělat z něj trosku.
Ale ani to jsem postavě Dala na 100% nevěřil a celý mi to přišlo účelový.
Knížka má něco málo přes 300 stran, ale jen díky totálně zbytečné výplni s Clare, která se mohla vyvinout v super vyústění, propojení se zápletkou, kdyby tam vlastně nějaká byla - dobře, aspoň s dějem jako takovým... cokoliv, co by v rámci celku mohlo dávat smysl, ale tohle tam prostě NENÍ! Proč sakra?
Na konci knížky čučím v půl jedné ráno na poslední stránku a marně hledám, kde se jako dozvím, co se to vlastně dělo na těch cca třista stránkách a když nad tím tak přemýšlím, mám hrozně smíšený pocity a nevím, jestli se mi to celý líbilo, nebo ne.
Brnkání na strunu nostalgie se zmiňováním událostí z Temného léta u mě spíš bohužel nefungovalo, protože to bylo pojaté hrozně zvláštně, ale to se už opakuju.
Oblíbenej Duane se sice vrátil... Mno... i tohle bylo jakoby nedodělaný, nedomyšlený, prvoplánový, divný, než zajímavý a v Temným létě jsem ho měl moc rád, tady kdyby nebyl, asi by to bylo lepší... Stal se spíš takovou zvláštní berličkou, lepidlem nesourodého sledu spíš divných, než děsivých a zvláštních událostí.
Když to teď po sobě tady čtu, skoro to vypadá, jako bych jen plísnil a knížku si vůbec neužil, ale tak to taky není!
Mě se to líbilo... Hrozně bych chtěl, aby se mi to líbilo o kus víc... Užil jsem si to? Byl jsem naježenej s očekáváním jak to celý dopadle? Ano, byl! Jen to celý kazí taková příchuť až příliš mnoho "ale" a nedočkání se nějakého pořádného rozuzlení a finále. Ne... bitku se skinama na konci jako finále neberu ani náhodou a zase to jen podtrhává to, že si nemyslím, že to měl Simmons celé nějak uceleně domyšlené.
Simmons to umí líp... Ukázal to na spoustě dalších knih, ať šlo o už zmiňované Temné léto (NE, nebudu psát že je tohle pokračování, protože ani náhodou není), nebo brilantní a děsivé Hladové hry, Terror, nebo totálně jiný Hyperion.
3* dávám jen proto, že se mi to svým způsobem pořád líbilo, ale nedostal jsem to, co jsem asi chtěl dostat.

10.11.2022 3 z 5


Stalingrad Stalingrad František Kotleta (p)

Frantovo standartní brakový výtvor, který je prostě takový, jaký v tomhle universu člověk už tak nějak čeká. Oproti původní trilogii Bratrstva spíš taková jednohubka, která asi kdyby nebyla, prd by se stalo, ale i tak na vyplnění dvou večerů cajk.
A v porovnání právě se zbytkem Bratrstva nemůžu víc než 3 hvězdičky.

(slovo "brak" neberu jako urážku, nybrž čistě definici stylu/žánru ;-) )

28.10.2022 3 z 5


Temné léto Temné léto Dan Simmons

(SPOILER) Dočteno v noci v jednu hodinu ráno a musím říct, že jsem pořád plný nadšení.
TO jsem zatím nečetl (ANO, zatím NE), tak nemám s čím srovnávat, ale bude na řadě velmi brzy.
Kdybych měl hodnotit popisnost a délku, kterou mnoho lidí popisuje jako něco až rušivého, neřekl bych, že je to v případě téhle knížky nějaká "hrůza".
Hladové hry (Simmonsovi), nebo takovej Terror, to je v tomhle teprve lahůdka. Tohle ne :)
Celou dobu jsem měl pocit, že "jsem tam s nimi", součástí party, v tom příšerném vedru, v Illinois mezi kukuřičnými lány.
Tohle mi prostě sedlo a jsem trošku smutný, že dobrodružství skončilo. Už před dočtením jsem začal hledat podobné knížky a budu se vracet do podobných prostředí.
Pomalejší tempo mi vyhovovalo, o to lepší byly rychlé rozjezdy, kdy se z ničeho nic začalo něco dít a u konce "scéna" s komiksem a bledýma rukama z pod postele byla přesně to, co to vystihuje... Zase mi teď jen při vzpomínce a psaní tohoto textu naskočila husí kůže.
Děti často vidí a zažívají něco víc, než my dospělí, kteří už jisté věci nevidí, nebo je vidí jinak svýma očima a tím pádem se nedivím, že spoustu věcí "viděli racionálně" a bez podezření, že by mohlo jít o něco nadpřirozeného. To přece ve světě dospělých nemá místo... Nebo ano? ;)
Jak u koho :)
Simmonse mám čím dál tím víc rád.

P.S. rozhodně si přečtěte překlad od Milana Žáčka (Laser)

17.09.2022 5 z 5


Nové příběhy Malého boha a Kruana: Život s Ábíčkem Nové příběhy Malého boha a Kruana: Život s Ábíčkem Vlastislav Toman

Knížku jsem si chtěl předobjednat, když jsem zjistil, že má vyjít. Páč mám všechny předchozí a tohle mi přece nesmí chybět.
Včera jsem ji byl omrknout v jednom nejmenovaném knihkupectví a k mému překvapení je v ní komiksu samotného jako šafránu a drtivou většinu 288 stran pokrývá spousta textu a textu a textu... a textu... (zmínil jsem text?)
Ne že by to muselo být špatně, to rozhodně ne! Určitě to bude zajímavé počtení, o tom žádná!
Jen ti, kdo čekali (stejně jako já) něco podobného, jako právě zmiňované předchozí díly, můžou být lehce zklamáni, možná překvapeni, jelikož tohle bych úplně mezi komiksy nezařadil... Asi... nejspíš... Jak se to pozná? :D
Stejně si to koupím... nemám rád, když mi z nějaké serie něco chybí.. ale jisté "rozčarování" tu asi zůstane...

04.04.2022


Zlatá kniha komiksů – Václav Šorel Zlatá kniha komiksů – Václav Šorel Václav Šorel

Moje dětství s časopisem ABC, na které nikdy nezapomenu a které mě nejspíš celou dobu formovalo.
Vzpoura mozků a Galaxia byly tenkrát počiny, něco úžasného a naprosto vyčuhujícího na poli českého komiksu.
Dokonce jsem doma vyhrabal původní ABC speciál 86, sice už v ne nejlepším stavu, ale zato obsahující kromě Vzpoury mozků ještě komiks Golem, který byl a je BOŽÍ!!! Ten je v jiném sborníku "Golem a další komiksy".
Tvrz, ze které mě mrazilo, protože tohle téma nečekaného přesunu v čase mi vždy nahánělo husí kůži... takový to co by kdyby...
Ostatní čtu poprvé až teď, ty mě tenkrát minuly, ale stále mají všechny vysokou úroveň.

07.03.2022 5 z 5


Azimut: Kniha první Azimut: Kniha první Wilf

Nádherně kreslený komiks, který je prý tím nejlepším z toho, co se v oblasti komiksu dá "konzumovat".
No a rozhodně ano! Člověk se často přistihne u prohlížení obrázků a bloudění po detailech, které jsou až neskutečné.
Lehké erotično je tak akorát, zápletka bláznivá a nevšední, skvělý úvod do tohoto světa, páč nás už zanedlouho čeká "díl druhý" a rozhodně bude opět zdobit moji knihovnu.

07.03.2022 5 z 5


Nemrtvá inkvizice Nemrtvá inkvizice Jan Urban

(SPOILER) Koukám, že jsem z natěšení (teď už vím že zbytečnýho) na pátej díl zapomněl napsat pár řádků o tomhle čtvrtým.
Obálka je u tohodle dílu prostě to, co "táhne". Je povedená, boží!
Vyvyan s amnézií trošku blb, "hláškování" se už v tomhle díle začíná zvrhávat v trapnost, kterou korunuje díl pátej, ale jinak je to zase tuze povedený počtení, který končí až nestoudně otevřeně. Jájina "nit" začíná být zajímavá, stupňovaná, má velkej potenciál, tím spíš je škoda, že se v pětce vlastně lautr nic o jejích důvodech nedozvíme..,
I přesto dám čtyři hvězdičky, páč si to zatím tenhle čtvrtej díl zaslouží.

06.03.2022 4 z 5


Soudný den Soudný den Jan Urban

Nemůžu si pomoct, po naprosto skvělých čtyřech dílech a u každého jsem nešetřil hvězdičkami, tenhle dostane max 3 a to jen proto, že se druhá půlka aspoň nějak dala a chtěl jsem to mít komplet.
Jinak by tenhle díl nafasoval bohužel dvě...
Trošku SPOILER, asi... možná...
První polovina úplně zbytečné výplně, která v celku spíš nedává žádný smysl a pointa s Phobosem mi bohužel asi uniká doteď. Vlastně ani s panem Luciferem... A celkově divočina se zombíkama byla podivně překombinovaná, jakoby už po čtvrtém díle někdo ztratil nit...
Vyvyanovo "hláškování" v tomhle díle posouvá hranici ad absurdum a je až neuvěřitelně otravné a zbytečné. Prostě divně nucené...
Asi bych to tentokrát nedočetl, kdybych nechtěl vědět, jak to celý dopadlo a kdybych přes tu půlku, která obsahovala ten zvláštní až skoro rasistickej balast, nějak neprokousal.
Klidně mohlo být namísto toho víc vysvětleno Phobosovo odbočení, nebo Eliška... Furt by to bylo zajímavější.
A to jsem si první čtyři díly upřímně opravdu užíval, i když už tam se některý myšlenky skoro překlopily někam, kde bych to u tohohle druhu literatury asi vůbec nečekal.
Mno, jsem zmatenej jak Vyvyan na úplným konci...

05.03.2022 3 z 5