Bety.Černická Bety.Černická komentáře u knih

☰ menu

Friday Friday Robert A. Heinlein

Asi jsem divná (:-), jak tady čtu ostatní komentáře, ale pro mne bylo fascinující to téma uměle vytvořené nadlidské ženy - agentky, která se chová tak nějak nelidsky, dokud nepřijde řeč na její postavení ve společnosti. Tato knížka se asi zřejmě i setkala s mým obdobím, kdy jsem na prahu dospělosti nevěděla, co se sebou a hledala jsem sama sebe. Pro někoho chaos, pro mne úžasné dobrodružství. Chápu, že pro současné čtenáře je ta kniha o ničem. Svět se za těch více než 30 let změnil a některé věci jsou již přežité...

07.04.2024 5 z 5


Hvězdná pěchota Hvězdná pěchota Robert A. Heinlein

Kniha byla sice zfilmována, ale film vůbec neodráží to, oč v knize šlo. Autor mistrně popsal tu hroznou osamělost vojáků a život na hranici smrti

31.03.2024 5 z 5


Kmen Andromeda Kmen Andromeda Michael Crichton

Kniha, co předběhla svou dobu, nezapomínejte, že byla poprvé vydána roku 1969. Některé události by se mohly stát i v současnosti a to je děsivé.

31.03.2024 5 z 5


Enderova hra Enderova hra Orson Scott Card

První díl se mi líbil více než druhý. Možná je to tím, že pak zabrousil příliš do filozofických úvah. Přesto si myslím, že jde o knihy, které by si měl přečíst každý sci-fista :) (Možná před tím, než se podívá na film.)

31.03.2024 5 z 5


Pravda, nebo lež Pravda, nebo lež Colleen Hoover

Škoda, že byl titul knihy přeložen. Název Pravda, nebo lež prozrazuje příliš mnoho. Osobně jsem už od začátku všechno brala s velkou rezervou. Kdyby se kniha jmenovala Verity, zřejmě bych byla méně ostražitá :) Příběh je v konečně fázi hodně silný a vyvolává mnoho otázek. Kdo si s kým hraje? Kdo za tím opravdu je? A kdo je viník? Autorka dopsala ještě jednu vysvětlující kapitolu, ale ta je pouze v angličtině ve zlaté edici. A tak trochu potvrzuje to, co si čtenář knihy domýšlí. Knížku bych doporučila všem, co si chtějí přečíst romantiku, kde nic není takové, jak se zdá.

28.03.2024 5 z 5


Olomoucký bestiář Olomoucký bestiář Vlastimil Vondruška

Čtu tuto sérii knih proto, abych si odpočinula od přemýšlení :) K tomu jsou příběhy prokurátora Oldřicha z Chlumu jako stvořené :) Děj odsýpá, indicie jsou postupně odhalovány, čtenář si může tipnout, jak to dopadne. Nehledala bych tam hlubokomyslné myšlenky. A je jedno, jak moc je to uvěřitelné. Čtu to pro pobavení, tak proč si nad tím lámat hlavu? Tohle lehké čtení je moc fajn, když chcete jen tak čistit hlavu od složitých příběhů.

Teď trochu spoileru:
Docela mi v tomto dílu vadilo chování Oty a že se to vlastně nijak neřešilo, úplně to vyšumělo (třeba to bude mít dozvuky v dalších dílech, pak bych to chápala). Možná to bylo v té době zvykem, ale když někoho zabiju, čekala bych více výčitek svědomí.

24.03.2024 4 z 5


Na neVěčné časy Na neVěčné časy * antologie

Na antologiích je skvělé to, že je můžete číst na přeskáčku :) Povídky jsem četla tak nějak různě, tu z jedné strany, tu z druhé strany. Podle toho, kolik má kdo za sebou literární tvorby. Osvědčilo se mi to, protože i tady jsou povídky povedené i ty méně povedené (začala jsem "slabšími", takže jsem na ně neměla takové nároky, jako kdybych začala opačně). Je hodně vidět, kdo teprve začíná psát/vydávat a kdo už má nějakou tu knihu na svém kontu. Je škoda, že se některé povídky nepodařilo úplně vyšperkovat, určitě by si zasloužily víc redakčních úprav/přepsání autorkou. U jednotlivých povídek jsem napsala, co se mi líbilo a co ne. Celkově je ale antologie velice vydařená a doufám, že milé dámy nezůstanou jen u tohoto počinu a brzy si budu moci přečíst jejich další díla. Knížka "Na neVěčné časy" pohladí každou romantickou duši. Což je u čtení to nejdůležitější - zažít emoce.

15.03.2024 4 z 5


Jeden z nás Jeden z nás Michael Marshall Smith (p)

Tak u téhle knihy platí, že hodně záleží na tom, v jakém rozpoložení ji čtete. Jedna z mála, kterou jsem četla dvakrát v odstupu mnoha let. Napoprvé se mi hodně líbila, závěr se mi zdál skvělý. Po letech to nadšení nějak vyprchalo. Přesto si myslím, že za přečtení stojí.

12.03.2024 4 z 5


Diamantová sekera Diamantová sekera Jaroslav Tichý

Krásná pohádková knížka mého dětství. Půjčila jsem si ji z knihovny a velice mne očarovala :) Po letech jsem ji objevila v antikvariátu a čtou ji i mé děti. Doufám, že tyto krásné příběhy, pohádky, budou číst i další generace.

04.03.2024 5 z 5


Zatmění Zatmění Jo Nesbø

Já prostě Harryho Holea miluju! A prominu mu snad všechno, i když za to spíš může autor, pan Nesbø :) Zatmění se vrací ke kořenům, kdy HH řeší skutečně zapeklitý zločin. A tady smekám před autorem, protože umí se čtenářem hrát nepředvídatelnou hru. Ukazuje tahy figurkami, ale druhou rukou tam kdesi v koutku odkrývá něco hlubšího. Pokud dokážete číst mezi řádky a všímáte si detailů, budete uneseni z rozuzlení.

02.03.2024 5 z 5


Smrt v ledu Smrt v ledu Amy McCulloch

Po dlouhé době knížka, která mě chytila a nepustila. Musela jsem ji číst, i když mě čekala ohromná spousta práce. Netradiční prostředí velehor a k tomu vraždy! Ano, příběh kulhal, hlavní postava se chovala zvláštně Ale proč čteme knihy? Abychom se dostali do míst, kde jsme nikdy nebyli a prožili něco, co nikdy neprožijeme. V tomto směru mi to příběh přinesl. Chtěla jsem vědět, jestli se mé prvotní domněnky ohledně vraha potvrdí, i když se mě autorka snažila po celou dobu zmást. Zkuste sami, jak se to podaří vám :)

18.02.2024 5 z 5


Stříbrná labuť Stříbrná labuť Amo Jones

Knížku jsem si půjčila z knihovny, aniž bych si četla nějaké hodnocení. Čekala jsem podle anotace něco poněkud jiného. Něco více mystického, když mělo jít o tajné společenství. Autorka dokáže napětí vygradovat, ale prvoplánová snaha za každých okolností šokovat byla místy až moc rušivá. Zřejmě se do dalších dílů nepustím, na přečtení je tolik knih a času tak málo :) Tak před dvaceti lety bych si možná celou sérii přečetla s chutí. Nebo si ji přečtu za dvacet let, až budu senilní a v mém životě nebude tolik vzrušení :)

18.02.2024 3 z 5