beltík07 beltík07 komentáře u knih

☰ menu

Proč obrazy nepotřebují názvy Proč obrazy nepotřebují názvy Ondřej Horák

Tato kniha zavede malé čtenáře do světa moderního a současného umění velmi zábavnou a velmi lehce pochopitelnou formou. Celým příběhem nás provází malý kluk jménem Mikuláš a jeho starší sestra Ema, které do galerie zavedou jejich babička a dědeček. Na své návštěvě poznají spoustu významných děl, jako třeba Duchampovu Fontánu nebo Warholovu plechovku instantní polévky. Je zde ale někdo, kdo se pokouší loupit přímo v galerii. Podaří se dětem zabránit profesorově krádeži? Uvidíte sami.

Jednou z postav je tedy již zmíněný profesor se silným cholerickým temperamentem s velkým tahem na branku. Jelikož ho právě vyhodili z postu ředitele galerie, má ještě nevyřízené účty a chce se pomstít. Svému plánu věří až moc, což svědčí o jeho příliš velké sebedůvěře. Radši by mu měl někdo říct ne, než si to bude muset říct on sám v pruhovaném pyžamu na rozvrzané posteli ve věznici.

V subjektivním hodnocení musím souhlasit s názorem recenzenta Mánička178. Kniha přiblíží dětem a nepolíbeným čtenářům moderní a současnou historii umění, nechává však prostor pro subjektivní názor, což je podle mého správné. Knihu hodnotím pěti hvězdičkami a doporučuji k přečtení.

30.09.2019


Dárce Dárce Lois Lowry

Jonas byl na první pohled úplně stejný jako všichni ostatní v jeho "dokonalém" světě. Ale jak se v zhruba první třetině příběhu dozvíme, byl vyvolený k práci ,,příjemce paměti", protože byl velmi odlišný. Byl to velmi odvážný a laskavý kluk s touhou podělit se o své emoce se zbytkem světa a jak už tady Cris13 říkal, chvílemi i tvrdohlavý, což mu ale velmi pomůže na cestě za svým snem...

10.01.2019 5 z 5