beefwellington beefwellington komentáře u knih

☰ menu

Vyhoďme ho z kola ven Vyhoďme ho z kola ven Ken Kesey

Už během čtení mi bylo jasné, proč pan Kesey tak moc neměl rád filmové zpracování. A ani se mu nedivím. Díky tomu, že v knize příběh vypráví náčelník Bromden, je kniha plná emocí a zajímavých myšlenek. Všechny Bromdenovy názory, postřehy, vzpomínky ale i bludné představy dávají knižnímu příběhu duši, jakousi rovinu, o kterou je film ochuzen.
Je vlastně zarážející, kolik komentářů - včetně toho mého - srovnává film s knihou. Tak profláklý film, který viděl každý, přitom jeho předloha jej zdaleka předčí. Jenže málokdo ví, že ten film vůbec nějakou knižní předlohu má.

06.02.2022 5 z 5


Kdo chytá v žitě Kdo chytá v žitě J. D. Salinger (p)

Ke knize jsem se dostal na střední škole, když jsem měl o ní udělat prezentaci pro třídu. Po přečtení první kapitoly jsem si myslel, že to teda nějak dočtu celé, napíšu ten referát a budu mít pokoj. Jenomže vzápětí přišel zvrat a kniha mě začala neskutečně bavit a já ji do dvou dnů dočetl. A dodnes je to moje nejoblíbenější kniha.
S Holdenem toho zrovna moc společného nemám, přesto je mi velmi sympatický. Řekl bych, že každý měl v životě období, kdy se cítil jako Holden.
Abych to teda shrnul: Naprostá klasika, skvělý styl vypravování, nekompromisních 5 hvězd.

06.02.2022 5 z 5