Vyhoďme ho z kola ven

Vyhoďme ho z kola ven https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/39232/bmid_vyhodme-ho-z-kola-ven-UKN-39232.jpg 5 2911 375

Nové vydání nejúspěšnějšího románu amerického autora, který se v 60. letech stal spisovatelskou ikonou květinových dětí. Kesey vypráví příběh nezkrotného opozičníka McMurphyho, muže, který radši než do pracovního tábora nastoupí do sanatoria pro choromyslné a začne tu zavádět vlastní, svobodnější pravidla života. Protivníkem je mu sestra Ratchedová, která by šla přes mrtvoly, jenom aby zákon a předpisy nikdo nepřekračoval. Nezkrotný McMurphy se jí postaví i za cenu té nejvyšší oběti, aby svým spolupacientům (spoluvězňům) dokázal, že vnitřní svoboda je nezcizitelná. Filmová adaptace režiséra Miloš Formanovi z roku 1975 získala pět Oscarů (Přelet nad kukaččím hnízdem).... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány

Vydáno: , Argo
Originální název:

One Flew Over the Cuckoo's Nest , 1962


více info...

adelče
adelče
23.02.2024 5 z 5

Nechápu, že mě tato kniha tolik let míjela. Film jsem viděla až po jejím přečtení a asi to bylo dobře, takto jsem mohla dát naplno průchod své představivosti. Filmová slečna Ratchedová nesahá své knižní předloze ani po kotníky a ačkoli Jack Nicholson je samozřejmě fantastický, filmu z mého pohledu chybí geniálně vykreslená psychologie postav a hloubka, kterou má kniha.

Janadvorackova
Janadvorackova
05.01.2024 4 z 5

Film mám ráda, takže knize nešlo odolat.
Jinak jsou maličkosti, celkový dojem zůstal.


Ferda43
Ferda43
30.12.2023 5 z 5

Přiznám se, že první jsem viděla film a teprve potom četla knihu. Film, jako jeden z mála, natočený podle knihy je úžasný hlavně díky Jacku Nicholsonovi. Kniha nám odkrývá to, co se ve filmu těžko zobrazuje - myšlenky.. (To se mimochodem ve filmu povedlo perfektně). Člověk při čtení pořád doufá, že tentokrát dobro zvítězí, i když už to čte poněkolikáté:) Ne vždy platí, že je duch nad hmotou...

markulina711
markulina711
11.12.2023 5 z 5

Lidská důstojnost, svoboda pohybu i rozhodování o sobě samém je pro nás jaksi samozřejmá věc, které si mnohdy málo vážíme a stačí opravdu málo, aby jsme těchto práv pozbyli. Úchvatný souboj Macka s Velkou sestrou má logické vyústění. O to silnější je velké Náčelníkovo finále, které sestře Ratchedové sebere uspokojující pocit převahy.

karel.kral
karel.kral
02.12.2023 5 z 5

Působivé čtení. Určitě to není lehké čtení, ale dost těžké psychologické čtení. Nemůžu říct, že jsem se při čtení bavil, spíš jsem byl fascinován tou hrou, kterou kniha popisuje. Stále hlouběji a hlouběji. Výborně napsané.

Lukyn96
Lukyn96
11.10.2023 3 z 5

Vše důležité zde v komentářích už asi bylo uvedeno. Dodám jen, že moje mamka pracuje v domově pro (již senilní) seniory a její vyprávění, co tam se občas děje, je ještě větší psina než tato kniha z prostředí psychiatrické léčebny.

Zemlja
Zemlja
30.09.2023 5 z 5

Děsí mě vězení a různé ústavy, kde se zamyká. Jak málo stačí, abyste se dostali někam, kde vás oberou o rozhodování o sobě samém a o důstojnost. Skvěle se pak čte o tom, že se najdou hrdinové, kteří se vzepřou. Uvěřitelné postavy. Důležitý příběh!

hajrys
hajrys
30.08.2023 5 z 5

Přiznávám bez mučení, že jsem vůbec netušila, že je to předloha Formanova filmu.
Skvělá kniha a skvělý pan Zavřel. Díky čtenářská výzvo!

Jiho226
Jiho226
09.08.2023 5 z 5

Super kniha.

Margherita_N
Margherita_N
12.07.2023 5 z 5

(SPOILER) Je zvláštní, že i když jde o známou klasiku, na střední škole nám tohle dílo zatajili. Na beatniky celkově nebylo už před maturitou moc prostoru. Příběh rovnou pohlcuje bez úvodu, vypravěčem je indián, který pobývá v sanatoriu pro choromyslné a předstírá hluchotu. Slyší ale všechno, co nahlas plánuje zákeřná sestra Ratchedová v domnění, že si nemusí dávat pozor na jazyk. Jeho kolega z léčebny McMurphy je takovým vůdcem místní party, nezkrotný protivník kruté zdravotní sestry, která s chutí podsouvá doktorům, že nejúčinnějšími tresty jsou elektrošoky do hlavy, ale pro ty, kdo nejvíc odmlouvají, tady máme pro jejich dobro ještě jeden stupínek navíc, tak je to nejlepší i pro ně samotné. Konec románu je, i v kontrastu se svobodným mejdanem, který si před tím chovanci uspořádají v noci na sesterně, jeden z nejsmutnějších, o jakých se může člověk dočíst. I když podle chování hlavních postav tušíte, že k němu dojde.

TessieB
TessieB
10.07.2023 4 z 5

Do cca 1. třetiny knihy jsem se nemohla pořádně začíst a měla jsem problém vnímat, o co tam vlastně jde. Zpětně musím říct, že i ta "nezáživná" část knihy byla velmi dobře napsaná. Konec byl smutný, ale za mě hodně pozdvihl celkový dojem z knížky. Film jsem ještě neviděla, ale určitě si ho přidám na seznam ke shlédnutí.

KnihovniceVěra
KnihovniceVěra
26.06.2023 4 z 5

Notoricky známá klasika díky filmovému a divadelnímu zpracování, která mrazí. Jen doufám, že nás Kombajn všechny nesemele...

Lunďák
Lunďák
07.06.2023 5 z 5

Jako asi jsem silně ovlivněn filmem, který je dokonalý. Kniha doplnila to, co se do filmu nevešlo za mě skvělé literarní dílo.

Karcoolka2210
Karcoolka2210
30.05.2023 4 z 5

Poznala som film, nejako som netušila, že je aj kniha. Ďalšia kniha z našej výzvy, inak by som sa k nej určite nedostala. Je to dosť smutný a pochmúrny príbeh, so zaujímavými postavami. Ale musím priznať, že niektoré časti knihy boli divné a trochu som sa strácala v tom, čo je realita a čo nie. Napriek tomu, je to kniha hodná prečítania.

PetrCepek
PetrCepek
03.05.2023 5 z 5

Poprvé slovensky s názvem podle posledních slov náčelníka Velké koště "Dlho som bol preč" a teprve pak v Kořánově překladu jako "Vyhoďme ho z kola ven". Pokaždé to však byl úžasný průlet hnízdem kukaček s autoritářskou Velkou sestrou a nezlomným potížistou McMurphym. Poté následovala řada dalších setkání, ať již ve Formanově kongeniální filmové adaptaci nebo v různých divadelních nastudováních, z nichž nejvíce mně v paměti zůstalo to s Aloisem Švehlíkem v ABC nebo s Filipem Blažkem, hostujícím tehdy (o Velikonocích 2011) v představení Příbramského divadla Antonína Dvořáka. Tudíž i nynější opětovné přečtení nemohlo být jiné než skvělé.


PS - Od ledna zkouším postupně přečíst - pěkně popořadě od Amise až po Zweiga - všech 46 knih ze skvělé odeonské edice Galerie moderních autorů. Taková čtenářská výzva, jen trošku početnější.

Mona-Lisa
Mona-Lisa
24.04.2023 4 z 5

"Zrovna tak uspí mě, až vám o tom všem povím. O nemocnici, o ní, o chlapech, a o McMurphym. Budete si myslet, že něco tak strašného se ani doopravdy nestalo, že je to příliš hrozný, aby to mohla být pravda."

Prostředí psychiatrické léčebny je pro mě ve filmu i knížce tak nějak nepatřičně, zvráceně lákavé. A ještě navíc, když je v centru vyprávění člověk, co tam nepatří. Co chce změnit zajeté pořádky. A v tobě jen trne, jak to celé dopadne.

Asi spousta z vás zná adaptaci tohoto slavného románu v hlavní roli s Nicholsenem pod taktovkou pana Formana - Přelet nad kukaččím hnízdem.
A možná i víte, že hlavní záporák Velká sestra je jakási analogie na komunismus.
O to víc si člověk užívá anarchii, kterou do ústavu McMurphy zavede a nakonec i prožívá závěr knížky, který je tak plíživě jasný.

Knížka je psaná z pohledu pacienta ústavu Indiána - (mimochodem spisovatel se soudil s producenty filmu, že to tak nedodrželi).
Tím, že předstírá hluchoněmost a je všemi ignorován- jeho očima jsme svědky úplně všeho, co se děje na oddělení.
Pomalý komorní rozjezd, ale postupně to nabírá rozměry antické tragédie.

Z poměřování sil McMurphyho a Velké sestry a hry kdo dřív ustoupí se postupně vylupuje čím dál jasnější scénář, který je podepřen dobou, ve které žijeme a četností šťastných konců.

Hrozně mě rušily halucinogenní části, jak z Mechanického pomeranče. Chápu smysl, ale bylo jich moc. Vadilo mi to přeskakování a tím tuplem v audio podobě to mátlo a člověk neměl berličku třeba v podobě odstavců.

Bylo toho moc a neviděla jsem v nich smysl, dusily me a nudily. Čekala jsem na pasáže s Velkou sestrou jako maják v tom šílenství.
A Velká sestra
Krutovláda maskovaná sladkými větami-ve stylu - je to pro vaše dobro.
Ty vyhrocené momenty, to napětí a tuhnutí v žilách a hlavně strach, který se v tobě hromadí se stejnou kadencí, jak McMurphy zvedá laťku své provokace a posouvá hranice.
Až je překročí a je konec
Konec, který je probíraný tak často ve škole v hodinách literatury, ale tomu osobnímu prožitku se nic nevyrovná.

Ta hlavní myšlenka o bláznovství - kdo to vlastně určuje - jestli společnost nebo jednotlivec sám - ta je geniální a dlouho si ji ponesu.

spencer
spencer
23.04.2023 3 z 5

S hodnocením této knihy mám problém. Vím, že se mnoha lidem líbila, ale můj vztah je k ní velmi ambivalentní.

Příběhy s tematikou duševních nemocí jsou vždy smutné. Tento se tím nijak neliší, ale jak tomu tak bývá, i blázni mají smysl pro humor. Ken Kesey napsal tento román s jemným humorem, ke kterému dochází na pozadí tragédie. V čem titul vynikal, byla rozhodně přesná charakteristika jednotlivých postav. Kdyby nebyla dobře zpracovaná, nic by uvnitř nefungovalo. První část nám díky ní připravuje půdu pro události, jež se teprve odehrají.

Styl vyprávění byl nevšední, ale zajímavý. V první části jsem s ním dost bojovala, nicméně pak jsem si na něj zvykla. Vše bylo vyprávěno z pohledu jednoho z pacientů, takže se nejednalo o zrovna věrohodného vypravěče, což je v rámci námětu jen dobře. Mým hlavním problémem ale bylo, že se vše dalo do pohybu až za polovinou a začíst jsem se zpočátku nemohla. Také jsem čekala o něco více vyostřenější výměny názorů mezi Velkou sestrou a McMarphym.
Jsem ovšem ráda, že jsem si titul přečetla. Jen na mě neudělal tak velký dojem, jak jsem původně doufala.

kahuda01
kahuda01
10.04.2023 5 z 5

Nemohu hodnotit jinak než 5, film znám a lituji, že jsem ho viděl dřív, než jsem četl knihu... Super počtení, hrozně rychle to uteklo. P. S. : Kombajn všechny dostane

Kopretina
Kopretina
23.03.2023 5 z 5

Někdy čtu knihu s radostí, baví mě každá stránka, děj se skládá jako leporelo, některé pasáže si přečtu pomalu ještě jednou. A tak tomu bylo i s touto knihou. Prostě mě bavila a držela jsem těm vzbouřencům palce. Plný počet bodů!

Katka2382
Katka2382
27.01.2023 5 z 5

Řekla bych, že kniha ma to nejlepší z knihy a film to nejlepší z filmu.
Jako první jsem viděla film a ke knize jsem se dostala až teď po letech.
Vždy stojí za to bojovat,i za cenu nejvyšší.