Andrea_Bátovská Andrea_Bátovská komentáře u knih

☰ menu

Připoutaná Připoutaná Adele Parks

„Připoutaná“ od spisovatelky Adele Parksové mi doslova pěkně zamotala hlavu a chvílema jsem si říkala, zda by tohle vůbec bylo možné, aby se něco takového mohlo někdy někde někomu doopravdy přihodit a stát... a hlavně, jestli by na to měla nějaká žena „koule“ a dokázala to dovést až do takového extrému, jako ony dvě hlavní hrdinky této knihy.

Kniha „Připoutaná“ je skvěle napsaná kniha plná nejen napětí, ale i také dokonale psychologicky propracovaných myšlenkových pochodů uvězněné „připoutané“ a tolik bezmocné ženy, jež se snaží nejen zachránit...
Kniha je trpkým svědectvím toho, že všichni máme před ostatními nějaká tajemství, jež si v sobě neseme, takovou 13. komnatu, jež neradi druhým otvíráme, ať už jsou to nejbližší přátelé, anebo i ti úplně nejbližší například manželé a manželky.

A právě tyto „tajemství, malé skryté pravdy“ mohou nakonec napáchat ve společném životě obrovské škody či dojít až k samotné „lidské“ tragédii.
Z knihy by si člověk proto měl odnést asi to nejcennější poselství, a to že když nemůžete důvěřovat svému nejbližšímu člověku tj. manželce či manželovi, a máte před ním nějaká tajemství, asi to není ten pravý člověk pro vás, neboť opravdový vztah by měl stát hlavně na vzájemné důvěře a hlavně pokoře, společné intimitě.

Druhým hlavním tématem této knihy je přátelství mezi dvěma ženami, a to že když porušíte „nepsaná“ pravidla tohoto ženského přátelství, může se vám to pekelně vymstít. Protože zrazené ženy - kamarádky, leckdy neznají žádného slitování, a pokud se do toho míchají city a neopětovaná láska k srdci muže, jež obě milují, jsou schopné i „zabíjet“....

„Připoutaná“ je napsaná velmi čtivou formou, kde nechybí nejen napětí, ale i očekávání, jak to všechno vlastně dopadne.... bohužel konec zůstává otevřený, což já osobně na knihách nemám moc v lásce, protože nevím, jak to doopravdy se všemi postavami nakonec dopadlo, jen se můžu domnívat, jakým směrem se jejich osudy dále ubíraly...

Kniha je moc hezky napsaná a je jakousi sondou do ženské a mužské duše. Její čtení je opravdovým gurmánským zážitkem pro každého knihomola.

23.03.2024 5 z 5