Alea Crane Alea Crane komentáře u knih

☰ menu

Medovník s pepřem Medovník s pepřem Alena Adrianet Heinrichová

Je těžké hodnotit knihu, která je tolik autobiografická, protože je tím zprostředkovaně hodnocen i životní příběh autora. Zároveň ale to, že kniha popisuje příběh a pocity skutečného člověka, je to, čím je nejzajímavější. V každém díle se odráží autor a jeho názory a hodnoty, ale tohle přece jen bylo v něčem jiné a to bylo to, co mě na knize bavilo.
Myslím si však, že by stálo za to, kdyby autorka byla bývala psala deníkové zápisy ještě pár let a s vydaním knihy tolik nespěchala. Pak by z příběhu snad bylo možné osekat spoustu zbytečných odboček a mnohokrát se opakujících situací, které nám neodkryly nic nového z hlediska poznávání postav ani nikam neposunuly příběh. Na tak krátkém časovém úseku, který je v knize příliš dopodrobna zaznamenán, ale bohužel nemůžeme sledovat téměř žádný příběh a k zajímavějšímu vývoji postav dojde až v samotném závěru knihy.
Čtení to bylo zajímavé a nelituji, že jsem se do knihy pustila, ale doporučovat dál ji nebudu.

03.09.2022 2 z 5


Opačno Opačno Hannah Mathewson

V průběhu čtení se mé hodnocení knihy hodně měnilo.
Zpočátku jsem byla nadšená z divadelního prostředí a magie pouličních dětí.
Ale poté, co se děj přesunul do Opačna, toto nadšení postupně opadlo. V chování hrdinky mi chyběly odrazy žalu, který měla cítit a ztrácela jsem se ve zmateném motanci informací, který nám byl předkládán.
A pak, zhruba v polovině knihy, se děj dal do pohybu, blíže jsme poznali další postavy a střípky informací do sebe začaly zapadat. Baví mě, když autor v příběhu zvládne ponechat vodítka, pomocí kterých si dokážu informace spojit v teorie pár stránek předtím, než jsou potvrzeny či vyvráceny. Musím ocenit to, jak do sebe v závěru vše zapadlo, jak děj, tak chování postav, které jsem si pro jejich propracované příběhy velmi oblíbila.
Pokud vás začátek také odradil, zkuste se přes něj prokousat, svět a magie Opačna rozhodně stojí za objevování.

24.09.2021 3 z 5


Dny krve a hvězdného třpytu Dny krve a hvězdného třpytu Laini Taylor

První díl byl užasný a i když mi v tomto díle chyběl Akiva (myslím tím Akiva, který by byl s Karou), je skoro stejně úžasný jako ten první :3

18.09.2014