Cacolinka Cacolinka diskuze u autorů

☰ menu

J. R. R. Tolkien

Ať si říká, kdo chce, co chce, podle mě je Tolkienovo dílo nejlepší fantasy na celém šírém světě. Žádné z jeho knih, která se odehrává na Eä (potažmo konkrétněji ve Středozemi), není nudná nebo banální, je to prostě krása je číst. Každý jednotlivý příběh má nějakou pointu, ke které směřuje a má dokonce i vliv na celkový děj, který se v Tolkienově světě odehrává.
Možná mi budou příznivci jiných fantasy odporovat (neříkám, že jsem četla všechny fantasy série, které kdo kdy napsal...Tolkien ale pokaždé vyhrál na plné čáře), většině sérií ale jednou prostě dojde dech.

Třeba Meč pravdy. Začátek byl fakt dobrý. První dva díly jedna báseň. Může mi ale někdo říct, o co jde v těch dalších dílech? Dočetla jsem to sice jen po Chrám větrů. V dalších dílech se děj nějak zacyklil a pořád se, v nekonečných smyčkách, opakuje.

Pak tu máme třeba sérii o Runovládcích. Fakt dobrý a originální nápad s Runami moci, kdyby ale série skončila po smrti Raj Athena, tak by to bylo kvalitnější a hlavně ucelenější fantasy. Je to stejné jako s Mečem pravdy...o co tam pro boha jde v těch dalších dílech?

Potom mi jedna kamarádka doporučila Eddingse a jeho příběhy o Belgaratovi a Polgaře. A to prostě taky nebylo ono. Propracovaný svět? No ani se mi nezdálo. Padouch byl tak nemastný neslaný, že si ani nevzpomínám, jak se vlastně jmenoval... A jak se v žebříčku hodnot nejoblíbenějšího fantasy spisovatele, u některých lidí, může prát o první místo s Tolkienem?

Tolkien je prostě fenomén. On je na prvním místě. Potom dlouho nikdo a pak si dosaďte koho chcete...

05.08.2014


Joanne Rowling

Možná to bude znít trochu pesimisticky, ale celá série Harryho Pottera je podle mě o tom jak člověk během dospívání ztrácí iluze o svých "idolech" ( Jo, myslím tím Brumbála, Jamese Pottera a Siriuse Blacka) a zjišťuje, že pravý hrdina je někdo úplně jiný. A proč se tím hrdinou stal? Protože měl rád holku, která se nakonec rozhodla pro třídního šaška, který šikanoval slabší. Don't get me wrong, moje nejoblíbenější postava je a bude Sirius (jinak bych asi nebrečela i při miliontém čtení posledních kapitol Vězně z Azkabanu...no jo byla jsem trochu mladší v té době), ale pravda je někdy krutá...

15.01.2014