Ztracené klenoty

Ztracené klenoty https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/480504/bmid_ztracene-klenoty-Rd9-480504.jpg 4 72 22

Zapomenutý poklad a dávné tajemství, které skrývá klíč k rodinné historii. Současnost: Když historička Kate Kirbyová z Bostonu obdrží lákavou nabídku napsat článek o „pokladu z Cheapside“ objeveném při stavebních pracích v Londýně na počátku 20. století, tuší, že dostala životní šanci. Nikdo neví, jak nebo proč se šperky a cennosti nedozírné hodnoty dostaly pod povrch zemský. Cesta do Londýna však Kate přinutí zapátrat i v minulosti její vlastní rodiny. Po návratu do rodného Bostonu najde v zápiscích a skicách své prababičky, jež pocházela z rodiny chudých irských imigrantů, náčrtky zlatého knoflíku vykládaného drahými kameny, který se až podezřele podobá knoflíkům z pokladu. Mohla by Kate s pomocí těchto vodítek zjistit něco o životě své prababičky Essie Murphyové, která kdysi ve spěchu opustila Londýn a už se tam nikdy nevrátila? Léto 1912: Essie navštíví svého bratra na staveništi, kde za mizernou mzdu pracuje jako kopáč, právě ve chvíli, kdy krumpáče dělníků prorazily podlahu starého domu. Užaslí muži objeví přenádherný poklad – od otomanských přívěsků přes klenoty z alžbětinské Anglie až po staré šperky, perly, drahokamy… Je možné, že tyto šperky – a především jeden z nich – pomohly Essie a jejím sestrám změnit svůj osud? Kate se spolu s fotografem Marcusem Holtem pustí do pátrání. Obzvlášť ji zajímá příběh malého prstenu zdobeného technikou champlevé s diamantem a zlatých knoflíků vykládaných drahými kameny. Jakou pravdu tyto cennosti skrývají, co se Kate o své rodině dozví? Zdá se, že Katiny představy o vlastním původu i o sobě samé se už brzy ocitnou v ohrožení.... celý text

Literatura světová Romány Historické romány
Vydáno: , Metafora
Originální název:

The Lost Jewels , 2020


více info...

Přidat komentář

Iris30
27.03.2024 4 z 5

Tři časové linky, trochu jsem se v nich ztrácela. Autorka se nechala inspirovat skutečným nálezem klenotů v Anglii, proto jsem po knize sáhla, nicméně mě kniha úplně nevtáhla a to je škoda.

JaninaV.
10.11.2023 3 z 5

Zajímavý příběh, 3 linie....bohužel jsem se v nich ztrácela a v postavách též. Styl psaní autorky mě moc neoslovil. Mám půjčenou ještě jednu knihu od ní, tak uvidíme. Krásný obal knihy.....


markej
10.07.2023 4 z 5

Tento román je inspirován skutečnými událostmi tedy nalezením starodávných alžbětinských a jakobínských klenotů v londýnské čtvrti Cheapside v roce 1912.

Kniha nás zavádí nejen do Velké Británie a USA současnosti, ale přeneseme se rovněž do 17. století do Indie či do Londýna právě roku 1912.

Rodinná sága Kirsty Manningové mě moc bavila, fascinoval mě umělecký svět točící se kolem klenotů, líbilo se mi, jak byl příběh vystavěn a napsán. Ačkoli jsem z románu nebyla tak nadšená jako z autorčiny předchozí knihy Nefritová lilie, zklamaná jsme určitě nebyla a během léta bych si ráda přečetla ještě i Záhadu rukopisu.

Hodnocení: 4* z 5*

Irsaf
19.05.2023 4 z 5

Moc hezky napsaná knížka.
Líbilo se mi prolínání časových linek a osudů různých postav románu.
Kate jsem fandila. Essie byla skvělá a neměla to vůbec jednoduché.
Moc pěkný čtení.

tittanie
06.02.2023

Když jdu do knihovny, tak mám v ruce seznam s knížkami, které si chci půjčit, mám poznačené, kdy vyjdou, ve které knihovně jsou, jestli jsou dostupné... a protože takhle chodím do knihovny už dva roky, tak jsem se rozhodla seznam nechat doma.
Takže tahle kniha je první kniha, kterou jsem si půjčila letos bez seznamu.
Nebyla to špatná volba. V knize je několik dějových linek. Nejvíce se mi líbila ta z roku 1912. Knihu jsem přečetla pár hodin, ale přišlo mi, že to občas někde drhlo.

pip11
03.02.2023 4 z 5

Zajímavý příběh odehrávající se v několika časových rovinách a místech. Styl psaní autorky mě moc nechytil, ale celkově to bylo pěkné. Nejvíce jsem si oblíbila Essie.

VasnivaCtenarka
28.12.2022 5 z 5

Tři dějové linie v knize Kirsty Manningové vás opět dostanou. Ztracené klenoty jsou druhou knihou autorky a já bych snad řekla, že i tou nejkrásnější.

Kirsty Manningová má nádherný spisovatelský dar, který vás opravdu nejenže vtáhne do děje, ale chytne vás i za srdce. Ve Ztracených klenotech se dozvíte mnoho o historii, o výrobě šperků, ale také o životě v různých dobách. Tento příběh pojí tajemství, láska, smrt, historie a cestování. Pokud tahle kombinace není dokonalá a jako stvořená pro naprosto kouzelný a úchvatný příběh, pak už opravdu nevím!

Díky historičce Kate se podíváme do několika koutů světa v současnosti i minulosti. Budeme putovat po stejných stopách, po kterých se vydávaly drahokamy nalezeného pokladu. Je to kouzelná cesta objevování a odkrývání nejen minulosti pokladu samotného, ale také rodinné minulosti. Je to cesta zapomínání na bolestné okamžiky vlastního života a nalézání nového přátelství.

Milé dámy a pánové, dovolte mi vám sdělit, že tohle je jedna z nejkrásnějších knih, kterou jsem letos četla. Všechny tři knihy od Kirsty Manningové jsou nádherné, ale tahle, tahle ke mě doputovala tak nějak nejvíce ze všech.

Jak autorka sama uvádí, její příběh je smyšlený, i když je inspirovaný skutečnými událostmi. Na zadní straně knihy můžeme najít část seznamu literatury, do které autorka nahlížela při psaní, aby nám podala co nejvěrohodnější příběh. Její rešerše jsou v příběhu opravdu znát, protože při čtení se zkrátka ocitnete v době, o které píše. Do detailů nám předkládá život v různých historických obdobích. Popis míst a situací je tak krásný a povedený, že se zkrátka při čtení ocitnete v naprosto jiné realitě. Že se ocitnete v samotném příběhu.

Promyšlenost celého příběhu je naprosto brilantní a obdivuhodná. Je pro mne snad až naprosto nepochopitelné, jak vůbec mohlo takové dílo vzniknout. Jak se to dělá? Jak může mít někdo tak krásnou fantazii, kterou propojí s realitou a vznikne takový příběh?

Kapitoly v knize nejsou nijak příliš dlouhé a hezky se střídají dějové linky, které se na svém konci pojí v jeden velký a krásný příběh, kdy vše do sebe krásně zapadne. Zapadá to už v průběhu celého čtení, ale na konci si to hezky sedne.

Všechny postavy si zamilujete. Myslím hlavní postavy. Alkoholická matinka vám bude hrát na nervy, učitel ze školy taky a kněz také nepobral příliš mnoho empatie, řekla bych. Ale Kate, Marcuse, Essie a její sourozence budete mít rádi. A přesně o nich je příběh především. Budete také obdivovat krásu šperků a kouzlo jejich výroby.

Na této knize jsem nenašla ani zrnko toho, co bych ji mohla vytknout. Je to opravdu nádherný příběh a já vám ho z celého srdce mohu doporučit. Bylo to tak krásné, až je mi líto, že to skončilo… ale kdo ví, třeba nás autorka brzy potěší další svou knihou.

babicka_amalka
11.11.2022 4 z 5

trocha historie, trocha dobrodružství a napětí, trocha červené knihovny i trocha poučení o drahých kamenech, jejich získávání i zpracování - a celá tahle kombinace se skvěle čte a než se člověk naděje, je u konce a kdyby to šlo, četl by dál :-)

Fidibus
23.08.2022 4 z 5

(SPOILER) Novinářka píše článek o klenotech z muzea a zjistí, že jejich nález souvisí s její rodinou a skrývají vlastně zločin. Do toho řeší sama sebe a zamiluje se.
Bohužel je střídání několika dějových linií občas ne zcela přehledné, i když hlavní jsou 2. Místy trochu rozvleklé.

TheMelorry
30.07.2022 4 z 5

Krásný příběh, ve kterém je propojena skutečná hisotrická událost nalezení cheapsideských klenotů s příběhem ze současnosti. Nechybí rozplétání dávné historie, rodinné minulosti, původu drahokamů, které poklad obsahoval... V obou časových rovinách se navíc objevují postavy silných ženských hrdinek, které jsou odvážné, pevné ve svých názorech a nehodlají se sklonit před konvencemi a přáními společnosti.
Za mě je tato kniha o něco lepší než autorčina předchozí. Z velké části za to může prostředí Anglie, které je mému srdci bližší. Příběh se ale zdaleka neodehrává jen tam.
(4,5)

katka134
01.06.2022 4 z 5

Hezký příběh.
Essie mi byla svou obětavostí velmi sympatická.

intelektuálka
23.05.2022 4 z 5

Hezky sepsaný příběh na podkladě historických událostí zaujme ....

V několika vrstvách času, na různých místech naší zeměkoule .... a se zajímavými ženskými hrdinkami ...

Příběh o rodinném tajemství - a o odvaze ženy v různých obdobích času ....

Mne nejvíce zaujal úsek ze starobylé Indie - o hledačích pokladů....

Hezké čtení - doporučím.

Szilvia1
29.04.2022 5 z 5

Krásný příběh o nalezení pokladu,o odvaze odejít od rodiny a začít odznova.Je to moje první knížka od téhle autorky,ale určitě si přečtu i její další knížku.

bookcase
29.03.2022 5 z 5

Úžasné, tahle autorka se mi zamlouvá čím dál víc.

veruptackova
24.03.2022 4 z 5

3,5*
Více časových linek, které vypráví nejen příběh ztracených klenotů, může být pro někoho zpočátku trochu matoucí. Pro mě to však bylo příjemné oživení a tohle zpracování mě opravdu bavilo. Autorka vzala skutečnou událost – tajemný poklad, který byl skutečně v Londýně nalezen a zasadila ho do vlastního fiktivního příběhu, který však díky množství detailů působil reálně.

Z knihy číší vášeň, kterou autorka má pro krásné šperky. Přiznám se, že mi jsem se díky tomu dozvěděla spoustu nového, ale uznávám, že popisy klenotů nemusí být pro každého.

Knihu doporučuji fanouškům Natashy Lesterové. Pokud se vám líbila kniha Pařížská švadlena, věřím, že byste mohli být nadšení i ze Ztracených klenotů.

Ronnie Sparks
13.03.2022 4 z 5

Líbí se mi, že je příběh inspirovaný skutečným příběhem pokladu, který byl v roce 1912 vykopán v jednom cheapsideském sklepě. Chaos v časech jsem trochu pociťovala na začátku příběhu, i když víme vždy v jakém období se nacházíme, ale jinak je to opravdu skvěle promyšlený a propracovaný historický román. Více v recenzi.

Šánka
03.03.2022 4 z 5

Mám moc ráda příběhy v nichž se prolíná minulost s přítomností, tady se historická část začíná odvíjet v 17. století, poté se děj přesouvá do roku 1912 a do současnosti.
Budeme rozplétat historii ukrytého a znovunalezeného pokladu vzácných šperků, drahých kamenů i pohnuté osudy hrdinů kolem nich. Nejvíce mě tady bavil příběh prababičky Essie a její irské rodiny, současnost byla nutná, ale až tolik mě nechytla.
Celkově to bylo pěkné čtení, jen jsem se tak do třetiny trošku ztrácela v postavách. Nevím, jestli to bylo stylem psaní paní autorky, skladbou příběhu, nebo mým ne plným soustředěním na děj. Asi od každého trošku. Možná by si takový historický román, navíc jestě na skutečném podkladu, zasloužil větší počet stránek....., možná.

soukroma
06.02.2022 2 z 5

V pětině jsem se začala ztrácet v místech a časech a ve čtvrtině v množství postav, až jsem se ve třetině ztratila v ději docela - o co vlastně má jít (jen se furt ze všech stran okukoval ten knoflík...). Nezaujalo, nebavilo = za mne velmi nepovedené.
(Ale aspoň teď už vím, co je pomander.)

zuzana2599
19.01.2022 5 z 5

Čtení o pokladech či klenotech je vždy atraktivní, lákavé, vždyť již samotné slovo poklad je příslibem tajemství, dávných dob, lesku a bohatství. O pokladu nazvaném Cheapside Hoard jsem doposud neslyšela a jelikož mám historii moc ráda, tento příběh byl pro mne i poučením. Ztracené klenoty ukrývají dvě hlavní časové linky, které jsou skvěle promíchané tak, že příběh tvoří jedinečný koktejl. Linka příběhu odehrávající se v současnosti, kde Kate má napsat článek o pokladu nalezeném v Londýně, jí zavede k její prababičce Essie. Příběh Essie je linkou z minulosti, která zajisté čtenáře pohltí a uchvátí. I mně se líbila nejvíc. Je podmanivá, smutná, plná chudoby a zoufalství.
Je to krásná knížka, nejen o rubínech a smaragdech, ale hlavně o ženské síle a odvaze !

alexis818
27.12.2021 5 z 5

Nádherný příběh, který je založen na skutečném příběhu nalezených klenotů v r. 1912 v Londýně. Krásné napsaná kniha stejně tak jako autorcina kniha Nefritová lilie. Doufám, že se dočkáme dalšího díla autorky.

Štítky knihy

Londýn poklady tajemství historické romány podle skutečných událostí

Autorovy další knížky

Kirsty Manning
australská
2021  88%Nefritová lilie
2021  80%Ztracené klenoty
2022  86%Záhada rukopisu