Město králů

Město králů https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/471782/bmid_mesto-kralu-7P5-471782.jpg 4 17 5

Zpívající věže série

< 4. díl

Neobvyklý sborník spojující osm autorů a jeden fantasy svět. Svět postavený na kombinaci středověku a antiky. Najdeš v něm království a šlechtické rody, které se přou o moc a nebojí se pro dosažení úspěchu překročit běžné morální hranice. Zároveň nechybí ani otroctví, boje v aréně a válka inspirovaná řecko-perským konfliktem. Magie zde funguje, ale pouze v omezené míře. A její zneužití se trestá smrtí.... celý text

Přidat komentář

Erinyie
03.12.2023 5 z 5

Ahoj

Přeji všem krásnou první adventní neděli

Jsem tady s krásnou sbírkou povídek od českých a slovenských autorů.

Jedna každá povídka navazuje a prolíná se s druhou, jednotlivě každá přímo a nepřímo podporuje celkovou sbírku a umocňuje celkový dojem z knihy.

Teď vám přiblížím dvě povídky které se mi líbily nejvíce

K šibenici blízko - Ivana Molnárová Dubcová

"A přitom šlo jen o vola,,

Povídka která mě již od začátku velmi zaujala, již od první stránky byla lehce brutální a muž jehož příběh jsme sledovali se ničeho nebál, možná nepřemýšlel nad následky a hleděl si svého.

V této povídce najdeme odhodlání, odvahu postavit se za pravdu a možná i přátelství v různých podobách, líbilo se mi jak minimalistické detaily odkazovaly na předchozí povídky a upevňovaly celek.

V této povídce navíc krásně uvidíme jak všechny činy které za svůj život provedeme přímo nebo nepřímo ovlivní životy ostatních lidí a můžou se tyto činy táhnout i desetiletí a být správnou i nesprávnou motivací.

Ztracená jména měst - Jitka Ládrová

Jakou úlohu má vlastně žena? A co se od ní očekává? Stačí být symbolem noblesy?

V této povídce sledujeme život manželky Krále který svůj lid vede vstříc nového života po tom kdy jejich život zasáhla katastrofa, ale to že ta nejtěžší zkouška terpve na ně čeká nevědí a jdou ji vstříc

Po útěku z města které se zdá být zničené se připravují na finální bitvu, jako správná manželka krále nechává politiku a starosti jemu a věnuje se činnostem o kterých se mluví jako že jsou vhodné pro ženy, co se však stane ve chvíli kdy král padne a královna zůstává se synem v táboře.

Tato povídka krásně vykresluje jak byly mnohdy ženy považovány pouze za ozdoby svých mužů a neměly možnost se projevit, naše královna ukazuje ženskou odvahu a odhodlanost chránit své dítě, vychytralost s jakou se pouští do střádání politických plánů proti svému nepříteli ale i pochopení, obětování a lásku v místech kde by jsme ji nečekali.

Ještě jednou děkuji za možnost si knihu přečíst @mama_nad_knihou děkujeme autorce @fantasy.jitka za poskytnutí knihy

stanislav0373
03.05.2022 4 z 5

Pro mě velice zajímavý koncept povídek různých autorů vztahující se k jednomu městu, díváme se skrz historii, očima hrdinů i obyčejných lidí, nahlížíme na Město králů jako domácí i cizinec. Skvělý nápad a perfektní ztvárnění.

Nejvíce jsem se těšil na Tomáše Pytlíka a dle mého zcela neskromného názoru je i nejlepší. Co mě hodně překvapilo, byly obě povídky ve slovenštině - osvěžující, mám rád ten jazyk, měkkost, výřečnost...

Samozřejmě se tam pro mě našlo i pár slabších stránek, ale tomu se v plejádě autorů povídek prostě nelze vyhnout.


Malarkey
09.01.2022 4 z 5

Krásné zakončení série sbírek ze soutěže Zpívající věže. Krásné nejen kvalitními povídkami, kde nejlepší mi přišla první a poslední - tedy Kamona a Ztracená jméně měst, ale i obsahem. Jitka Ládrová a Jela Abasová si to zde odladily opravdu k dokonalosti. Nádherné ilustrace, mapa Skalního města, popisky ke spisovatelům, na konci knihy podrobné rozebrání toho, jak okolní fantasy-nefantasy svět funguje. A to je vlastně to, co je na celém světě tak zajímavé. Víte, že se jedná o fantasy, ale celé je to tak zajímavě zaobalené do reálností, že Vám tam ty fantasy prvky vůbec chybět nebudou. Velice pěkný kousek a jsem rád, že jsem ho mohl podpořit v crowfundingové kampani.

Dragell
25.11.2021 5 z 5

Sbírka těch nejlepších povídek z literární soutěže Zpívající věže, která se zaměřuje na jedno konkrétní místo - Skalní město, kolem kterého se soutěžní fantasy povídky točí.

Díky předem daným reáliím vytvářejí povídky čtenářovi představu o tomto městě, působí uceleně a velmi dobře se čtou. Editorky si také daly záležet na rozmístění povídek ve sborníku a je to opravdu příjemně znát.

Povídky se čtou jedna báseň, každá z nich dokáže něco nabídnout, ať již hlubší zamyšlení, jako třeba co je tím pokladem, co každý člověk hledá, ale prostupují ke čtenáři také skrze akci a napětí nebo emotivní a láskyplné chvíle. Ačkoliv bych k pár povídkám měla drobné výtky, i přesto bych zde nenašla nějakou výrazně slabší. Všechny jsou opravdu výborně psané a naprosto mi učarovaly.

robin9739
28.09.2021 5 z 5

Musím konstatovat, že se mi velmi líbí nápad nezávislých povídek umístěných do jednoho světa, více méně do blízkosti jednoho mýty a legendy opředeného města.
Město králů nabízí spoustu míst a prostoru pro fantazií a autoři povídek toho využili na sto procent. Tak jako ve všech antologiích dostáváme lepší i horší, ale i vynikající povídky. Nebudu zde vypisovat svůj názor na literární styl, sloh a pravopis. Každý z autorů píše jinak, jinak se jeho povídka čte a zde mě žádná vyloženě po technické stránce nezklamala. Navíc obdivuji, když je někdo schopný vměstnat dobrý příběh třeba na 80 stran .

Příběhů zde dostaneme několik, a rád bych vypíchnul tři povídky, které mě nejvíce bavily.
„Kamona“ od Tomáše Pytlíka, „Král na nebi, král na zemi“ od Jely Abasové a „Ztracená jména měst“ od Jitky Ládrové, tyto povídky byly nejzajímavější a nejzábavnější. Každá z nich měla zajímavý příběh a bavili mě. Jako celek hodnotím tuto antologií kladně. I když je každá povídka úplně jiná tak mě velmi bavila ta stínohra v pozadí. Byl tam nenápadný propletenec, jenž tito povídky stmeloval. V Povídkách jsme našli vše války, špionáž, lásku, nevěru, útěk před minulostí i zradu. Za mě povedená věc pro všechny, kdo mají rádi dobré fantasy příběhy

Část díla

všech 8 částí díla

Autoři knihy

Jitka Ládrová
česká, 1991

Kniha Město králů je v

Přečtených17x
Čtenářské výzvě5x
Knihotéce15x
Chystám se číst12x
Chci si koupit9x