Změna je život - Jak se žije důchodci v jižní Francii

Změna je život - Jak se žije důchodci v jižní Francii https://www.databazeknih.cz/img/books/78_/78773/bmid_zmena-je-zivot-jak-se-zije-duchodci-TB8-78773.jpg 4 7 7

Autor Zdeněk Červenka popisuje v knize Změna je život své zážitky a dojmy ze života v provincii Languedoku. Kniha Změna je život je (nejen) pro důchodce a pro ty, kteří se k penzi s obavou blíží. Zdeněk Červenka zábavně popisuje své zážitky a dojmy ze života na vesnici v jihozápadní Francii, kde se staří lidé, tak jako v celé Francii, těší respektu, s jakým se v Česku ani ve Švédsku nesetkáte. Čtenáře pobaví zážitky autora v zázračních lázních, klání s byrokraty, kteří jsou všude na světě stejní, i zkušenosti s místními řemeslníky, již mají velmi podobnou náturu jako ti čeští a mnoho dalšího. Provincie Languedok se rozkládá v jihozápadní Francii, od města Nimes po Perpignan na hranicích Španělska. Jeho dojmy působí přímo trojrozměrně, neboť ke srovnání se mu nabízejí hned tři země: Francie, kde se zabydluje, Švédsko, kde žil předtím a nyní do něj zajíždí každé léto, a rodné Česko.... celý text

Přidat komentář

Bedřich63
16.11.2022 4 z 5

Útlá ale velice milá knížka popisující především život v Languedoku v jihozápadní Francii, ale nejen tam. Skvělé víno, dobré jídlo, klidný styl života a místní zvyky autor popsal velmi dobře. Zmíněny jsou také (zlo)zvyky Angličanů a jejich chování v jejich letních domech a přímo nenávist Francouzů k Američanům a všemu americkému.
Autor píše s jemným humorem a mnohdy i s trochou nadsázky a je vnímavý ke všemu kolem něj. No a ta jeho láska k vínu vyzařuje téměř z každé stránky.
Po knihách Jean-Luc Bannaleca jsem tedy objevil dalšího autora, který krásně popisuje život ve Francii mimo velké aglomerace.
Snad jen malá vada na kráse této ilustrované knihy se skrývá mezi stranami 116-119, kde jsou stránky prohozeny a nakladatel asi zkouší, zda popisovaný pomalejší život důchodců trochu neuspal i čtenáře. :-)

harena
01.05.2022 4 z 5

"Otázka na rádio Jerevan: Je pití burčáku zdravé?
Odpověď: Co je to za pitomou otázku?"

Ano, přesně takové příjemné počtení jsem čekala, když jsem otevírala knížku od Zdenka Červenky. S humorem a nadhledem vypráví o životě důchodců na jihu Francie, příhody se sousedy, řemeslníky či úředním šimlem a opravdu s velikou, velikou láskou vypráví asi na třiceti stránkách o víně. Jak které chutnalo, ve kterém sklípku právě byl a vyprávění je tak sugestivní, že si sklenku dobrého vína ke čtení určitě dáte také :)))))).

"Stáří je moudřejší než mládí, ale mládí má vždy poslední slovo."


Česneksmedem
07.09.2018 4 z 5

Tak na tuhle knížku jsem se hodně těšil. Francii máme doma všichni rádi a navíc se zde píše o víně a vinařstvích v Languedoku. Tento kraj vyráběl tolik vína, až se o něm psalo jako o dodavateli podobných vín, jaká jsou ta laciná z JAR a hlavně z Chile. Naštěstí se ale situace hodně změnila a vinaři z Languedoku i k nám dodávají některá vynikající vína.
Zdenek Červenka se ze Švédska rozhodnul přestěhovat do Francie. A v této knize popisuje nejen vinařství a vína Languedoku, ale také třeba střety s tamní byrokracií a řemeslníky, zvyky a tradice či svoje výlety.

Štítky knihy

stáří Francie senioři důchod, penze život na vesnici

Autorovy další knížky

Zdenek Červenka
česká, 1939
2011  83%Změna je život - Jak se žije důchodci v jižní Francii
2005  78%Kupónový král
2005  80%Škorpion
2008  40%Islamističtí teroristé v Praze
2007  60%Vzestup a pád šejdíře Radovana Kočíře