Žlutý dům

Žlutý dům https://www.databazeknih.cz/img/books/57_/57634/zluty-dum-57634.jpg 4 8 4

Sága rodiny Horlivých, obyvatel Žlutého domu.

Romány Literatura česká
Vydáno: ,
Originální název:

Žlutý dům. Kronika rodiny , 1947


více info...

Přidat komentář

tittanie
05.11.2022

Ze začátku jsem čekala, takový nějaký prvorepublikový slaďák. Ale nebylo tomu tak. Musím říct, že kniha se četla dobře, ale konec jsem nepochopila.
Asi bych neřekla, že jde o rodinnou ságu Horlivých, když jenom první dvě generace byly Horlivé a pak už se každá jmenovala jinak. Jsem docela překvapená, že v té době vydali takovouto knihu.

Michi.01
03.01.2021 5 z 5

Nádherná kniha. Kamarádka ji objevila v knihobudce, doporučila mi ji a bylo to velmi příjemné překvapení. Žlutý dům je kniha napsaná před 70 lety, ale v mé knihovně bude stát na čestném místě vedle ostatních rodinných ság jako Šikmý kostel, Heřmánkové údolí nebo Druhý život Marýny G.
Děj začíná na konci 19.století. Barbora Horlivá se narodila do přepychu a pohodlí Žlutého domu. Aby se dítě necítilo samo, dovolí jí maminka kamarádku ze sousední dělnické rodiny, Anežku Kočí. Když ale dívky dosáhnou určitého věku, není již pro rodinu Horlivých vhodné, aby se dcera stýkala s holkou z cihelny. Anežky se to hluboce dotkne a rozhodne se svůj osud změnit a neprožít svůj život jen tvrdou dřinou jako její rodiče.
Anežce se podaří zpátky svázat svůj život se Žlutým domem, ale je to hořkosladké vítěztví. Osudy dynastie, která musí mnoho obětovat, aby zachovala lesk rodového jména a sídla, sledujeme až do konce druhé světové války..


Pechule
28.11.2018 4 z 5

Přečteno v rámci výzvy na doporučení a kniha mě mile překvapila, byla čtivá a obraz jednotlivých dědiců Žlutého domu byl zajímavý.

Blanice
07.02.2015 3 z 5

Plasticky podaná historie od 19. století do konce 2. světové války na pozadí venkovského velkostatku a dost pofiderního rodokmenu jeho majitelů a obyvatel. Pěkné, milé.